x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ceremonie - De la Malta, la Suceava

Ceremonie - De la Malta, la Suceava

de Anca Scarlat    |    28 Ian 2007   •   00:00
Ceremonie  -  De la Malta, la Suceava

Printul Sturdza si Jean Constantin au fost facuti cavaleri. Cavalerii de la Malta s-au adunat ieri la Suceava pentru a consacra cateva personali- tati din Romania.

Printul Sturdza si Jean Constantin au fost facuti cavaleri. Cavalerii de la Malta s-au adunat ieri la Suceava pentru a consacra cateva personalitati din Romania.

Lista celor care ar fi trebuit sa participe la cremonie era initial mai mare. Au venit mai putini. Au lipsit Mariana Nicolesco, Gheorghe Flutur si Teodor Stolojan. Dar au devenit Cavaleri de Malta, Printul Sturdza, Jean Constantin si cativa oameni de afaceri din Moldova.

SLUJBA ORTODOXA. "Va consideram binefacatorii tarii. Ne rugam pentru dumneavoastra. Am in fata mea pe printul Sturdza... Ma inchin si imi arat respectul si fata de maestrul Jean Constantin...", a spus, intre altele, preotul ortodox, in cadrul slujbei de mantuire care a precedat ceremonia. Slujba s-a terminat cu obisnuita binecuvantare ortodoxa: "Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti. Doamne ajuta!" A urmat Marele Maestru, Don Basilio Cali, Duce de Rodez, cu un discurs introductiv, in stilul consacrat al acestor ceremonii. Astfel a inceput elogierea noilor cavaleri ai ordinului.

APA SFINTITA. "Imi spal mainile cu inocenta si ma pregatesc pentru opera lui Dumnezeu", au fost cuvintele rostite de "gazda" din Romania, Dorin Potolinca, numit si "ambasador" al ordinului. Dupa el, fiecare novice a repetat aceeasi formula si a primit binecuvantarea Marelui Maestru. Apa sfintita, lumanari aprinse, crucile de Malta si scene din istoria romanilor, in sala de festivitati a Complexului Muzeal Bucovina.

Marele Maestru a binecuvantat spada. Care, desi este o arma, nu urmeaza a fi folosita in scopuri violente. "In numele tatalui si al fiului si al Sfantului Duh: In adevarata credinta crestina sa fiu fidel si loial ordinului St. John of Jerusalem, sa contribui la gloria sa, sa combat orice rau facut impotriva prosperitatii lui. Sa ma comport intotdeauna ca un adevarat cavaler al lui Isus Hristos", sunt cateva cuvinte rostite de "ambasador". Postulantii au mers apoi pe rand la altar, pentru juramant. Maestrul a pronuntat formula "Primiti aceasta spada in numele lui Isus Hristos". Mantiile si decoratiile au fost binecuvantate. Iar noii veniti au fost "unsi" cu toate cele de cuviinta si cu ajutorul unui "nas". Alteta sa, printul Sturdza, a avut doi "nasi" la aceasta ceremonie, spre deosebire de ceilalti, care au avut unul singur.

NOI RECRUTI. Asa cum a anuntat "ambasadorul" Potolinca, urmeaza o noua serie de investiri, la Bucuresti, unde vor deveni Cavaleri de Malta cei absenti astazi, din sfera politica si artistica. Postulantii au atins si au sarutat spada. Care este lumina credintei. Cele doua taisuri reprezinta autoapararea si ajutorul celor aflati la nevoie. In numele Sfintei Treimi. "Noi nu avem nimic de ascuns", a spus "ambasadorul" Potolinca, la "sediul central" al inaltei adunari de cavaleri, hotelul "Plai de dor", din Sucevita. "Suntem un ordin profund ecumenic si total apolitic". A fost numit Mare Piror al europei de Est, in cadrul aceleiasi ceremonii. Iar la sfarsit, evenimentul s-a celebrat printr-o masa festiva, la acelasi hotel, al carui proprietar este noul Prior. Evenimentul a avut loc si in prezenta lui Alessandro della Posta - ministru si ambasador al Ordinului Saint John din Ierusalim.
"Am in fata mea pe printul Sturdza... Ma inchin si imi arat respectul si fata de maestrul Jean Constantin..."
  • din slujba de mantuire "Imi spal mainile cu inocenta si ma pregatesc pentru opera lui Dumnezeu... (...) Suntem un ordin profund ecumenic si total apolitic"
  • Dorin Potolinca
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment