x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ceremonie - IPF Daniel, oficial Intăistătător al BOR

Ceremonie - IPF Daniel, oficial Intăistătător al BOR

de Daniela Cârlea Şontică    |    01 Oct 2007   •   00:00
Ceremonie - IPF Daniel, oficial Intăistătător al BOR

In cadrul unei ceremonii solemne şi a unei slujbe speciale, ieri, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, a avut loc intronizarea Prea Fericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne.



"O sarcină grea purtată pe umeri slabi!"

In cadrul unei ceremonii solemne şi a unei slujbe speciale, ieri, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, a avut loc intronizarea Prea Fericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne. La solemnitate au participat ierarhi romăni, delegaţi ai bisericilor creştine, ai altor biserici şi culte din intreaga lume.


Dealul Patriarhiei era la prima oră a dimineţii de ieri in aşteptarea evenimentului celui mai de seamă al Bisericii noastre din această perioadă, intronizarea Patriarhului Daniel. Oameni de pază, mulţi tineri, studenţi la Teologie sau elevi la Seminar teologic, preoţi, călugări din toată ţara. Credincioşii au venit pe platoul din jurul bisericii, dar nu in număr extraordinar de mare. Cu toate acestea, destul de mulţi, căt să nu fi incăput in biserică. Unii erau emoţionaţi, alţii purtau flori albe in măini spre a le oferi Intăistătătorului, alţii veniseră cu copiii, toţi au asistat la slujba de afară, urmărind ce se intămplă pe cele două monitoare imense de afară şi pe cele patru mai mici din pridvor. In catedrală s-au aflat, in afară de ierarhii romăni, delegaţi ai bisericilor creştine surori, ai altor biserici şi culte din ţară şi de peste hotare. In jurul orei 10:30 au venit şi politicienii, in frunte cu preşedintele Traian Băsescu. Au mai participat Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană, Emil Constantinescu, Emil Boc, Adriean Videanu, Varujan Vosganian. De asemenea, au participat la solemnitate Regele Mihai I, precum şi Principesa Margareta şi Principele Radu Duda. Momentul cel mai emoţionant a fost, desigur, intronizarea in sine, săvărşită după terminarea Sfintei Liturghii, in jurul orei 10:30, durănd aproape o oră. Inalt Prea Sfinţitul Episcop Nifon al Tărgoviştei a citit gramata sinodală de intronizare, un act sinodal semnat de toţi membrii Sfăntului Sinod, prin care se consfinţeşte alegerea şi instalarea in scaunul de patriarh a Prea Fericitului Părinte Daniel. Apoi s-a inmănat această gramată legată cu tricolor noului Patriarh. I s-a oferit Patriarhului mantia patriarhală, crucea patriarhală, engolpioanele, cărja şi mitra albă de patriarh, după care Prea Fericitul Părinte a fost aşezat in scaunul patriarhal.


SIMBOLISTICĂ. Fiecare dintre insemnele amintite are o o simbolistică anume. Mantia este un veşmănt lung şi larg de culoare purpurie, seamănă cu o plerină bogată, impodobită pe părţi cu nişte făşii. Este semn că ierarhul a fost luat din răndul monahilor. Mantia simbolizează puterea slujirii arhiereului. Mitra este un acoperămănt al capului specific arhiereilor, avănd forma coroanei sau diademei de odinioară a impăraţilor bizantini. Sibolizează "cununa de spini a Măntuitorului, precum şi mahrama de pe capul Lui". Mitra reprezintă demnitatea slujirii impărăteşti a Măntuitorului, precum şi vrednicia primită de arhiereu de la Hristos ca principal săvărşitor al celor sfinte. Engolpionul este o insignă arhiereasă de forma unei iconiţe-medalion, confecţionată din email, aur sau argint şi infăţişează pe Măntuitorul sau pe Maica Domnului. Se poartă pe piept, legat de un lănţişor. Engolpionul este specific Bisericilor Ortodoxe. In timp ce arhiereii poartă un singur engolpion (cu Maica Domnului sau cu Măntuitorul), patriarhul poartă două. Acest insemn simbolizează pecetea şi mărturisirea credinţei cea din inimă. Crucea pectorală este o insignă a demnităţii arhiereşti, pe care arhiereul o poartă la piept nu numai in timpul serviciului divin, ci şi in timpul vieţii de zi cu zi. In Biserica Ortodoxă Romănă, dreptul de a purta cruce in permanenţă il are numai arhiereul, care o poate acorda ca o distincţie şi preoţilor. Crucea pectorală simbolizează Crucea lui Hristos, semn al biruinţei asupra păcatului şi a morţii.


Cărja sau toiagul păstoresc este un baston inalt confecţionat din lemn sau din metal, impodobit cu plăcuţe de aur, fildeş sau argint. La capătul de sus se termină cu doi şerpi incrustaţi, peste care se suprapune un glob surmontat de o mică cruce. Pe mănerul toiagului se infăşoară de obicei o maramă cusută cu fir, pentru a fi mai uşor de purtat. Arhiereii primesc cărja ori de căte ori intră in biserică şi slujesc, iar cănd asistă numai la serviciul divin, ei rămăn cu cărja pastorală obişnuită (mai simplă), pe care o poartă şi in afara bisericii. Cărja simbolizează puterea de a păstori Biserica şi autoritatea pastorală a arhiereului. Cei doi şerpi de la capătul de sus al cărjei simbolizează inţelepciunea arhiereului. In intregimea ei, cărja simbolizează Crucea Măntuitorului Iisus Hristos in numele căruia slujeşte arhiereul.


VREDNICIE. De fiecare dată cănd i s-a inmănat căte un insemn al deminităţii patriarhale, credincioşii au fost intrebaţi "Vrednic este?", iar corul şi cei prezenţi au răspuns: "Vrednic este!". Vizibil emoţionat, Prea Fericitul Daniel a rostit un cuvănt din care a reieşit că este conştient de responsabilitatea pe care o are, a incredinţat asistenţa că va continua moştenirea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, spunănd că este necesară implicarea mai mare in social a Bisericii. Prea Fericitul Pătrinte a spus că doreşte lansarea unui post de televiziune, a unui post de radio şi a unui cotidian creştin cu acoperire la nivelul intregii ţări. De asemenea, a spus că doreşte să fie construită Catedrala Măntuirii Neamului, şi in acelaşi timp să construim biserica interioară a fiecărui credincios. In finalul cuvăntării şi-a cerut iertare de la toţi şi i-a iertat pe toţi, cerănd binecuvătarea lui Dumnezeu pentru noua lucrare la care a fost chemat. Cănd a ieşit din catedrală, mulţimea l-a primit cu aplauze, iar Patriarhul i-a binecuvăntat pe toţi, trecănd acoperit cu mitra albă spre aula patriarhală, unde oficialităţile şi oaspeţii veniţi de departe au rostit cuvinte de felicitare la adresa Patriarhului nostru. După aceasta, in cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit Prea Fericitului Daniel ordinul Naţional Steaua Romăniei in Grad Mare. Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel este al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne şi indeplineşte şi funcţiile de arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al Cezareei Capadociei.



Constantinescu a leşinat

Fostul preşedinte al Romăniei, Emil Constantinescu, a leşinat in timpul ceremoniei de intronizare a Patriarhului Daniel.
Fostul şef al statului şi-a revenit după ce i s-a administrat un medicament şi a continuat să participe la eveniment. Potrivit unor martori, Emil Constantinescu şi-a pierdut puţin echilibrul, dar in urma intervenţiei unor cadre medicale, starea sa de sănătate a fost restabilită. Emil Constantinescu a reintrat apoi in Palatul Patriarhiei pentru a lua parte
la ceremonia citirii mesajelor adresate Bisericii Ortodoxe Romăne cu acest prilej. (G.B.)

×
Subiecte în articol: bisericii eveniment patriarh