x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Certificatele de deces ale Ceausestilor sunt false

Certificatele de deces ale Ceausestilor sunt false

de Laura Toma    |    Toma Roman Jr    |    Roxana Ioana Ancuta    |    27 Oct 2005   •   00:00
Certificatele de deces ale Ceausestilor sunt false

Haralambie Voicilas , avocatul Zoiei Ceausescu, vorbeste despre temeiul indoielilor fiicei dictatorilor, referitor la identitatea cadavrelor din Ghencea. Dubiile au impiedicat-o sa mearga in cei 16 ani la cimitir sa-si planga parintii.

Zoia Ceausescu nu a mers niciodata, in cei 16 ani, la presupusele morminte din Ghencea ale dictatorilor. Inca de la inceput, a avut dubii legat de identitatea trupurilor care se afla inhumate acolo. Haralambie Voicilas, avocatul doamnei Ceausescu, ia in calcul si ipotezele care s-au vehiculat, cum ca trupurile dictatorilor ar fi fost incinerate in timpul vajaielii din decembrie 1989 sau ca, pur si simplu, ar fi disparut.

Jurnalul National: Cum credeti, in afara de deshumare, ca s-ar putea dovedi faptul ca Nicolae si Elena Ceausescu sunt ingropati la Ghencea?
Haralambie Voicilas: Dupa parerea mea, Ministerul Apararii Nationale nu poate duce la indeplinire aceasta hotarare a instantei, pentru ca nu rezolva obiectul litigiului. Ce-a solicitat reclamanta?! Sa i se faca dovada ca parintii ei sunt inmormantati acolo. Or, MApN spune aici "obliga paratul, MApN, sa faca dovada, in sensul de a preciza catre reclamanta, in scris si motivat, daca numitii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena au fost inmormantati in Cimitirul Ghencea Civil". Or, o scrisoare trimisa de MApN, catre reclamanta, rezolva problema? Afirmatii s-au facut. Afirmatia poate fi redata si in scris. Deci, obiectul cauzei nu este rezolvat. In opinia mea, proba concludenta este expertiza medico-legala.

La executie, conform legislatiei ceausiste, trebuia sa asiste un medic legist. Acolo, clar, n-a asistat nici un medic legist. Totusi, cadavrele au fost tinute pana la 30 decembrie. Deci, cinci zile. De ce credeti ca in intervalul acesta nu s-a facut nici un fel de autopsie?
Am la dosar un inscris, olograf, dat de cel care era seful laboratorului de la Spitalul Militar Central in perioada aceea. In textul scris el spune ca la data de 26 au fost dusi cei doi soti, fiecare in cate o foaie de cort, au fost introdusi la frigider. "La data de 26 decembrie 1989, au fost descarcate dintr-un camion militar doua cadavre impachetate in foi de cort. La data de 30 decembrie 1989, un grup de militari, cu un vehicul coordonat de catre Gelu Voican, maior de Justitie Florescu si locotenent de militie Cerasela, s-a prezentat cu doua sicrie simple, din lemn de brad, cu cearsafuri albe, si a ridicat cele doua cadavre care, in prealabil, au fost conservate in camera frigorifica, imbracate cu aceleasi haine ca la primire. Nu s-a efectuat autopsie, nu s-a eliberat nici un act, iar accesul la morga a fost strict controlat de catre personalul sectiei si de catre un pluton de militari. Nici o persoana din cadrul laboratorului nu a insotit cadavrele si nu a cunoscut destinatia lor". Si semneaza aici doctor Marius...

In scripte apar morti in ’98


Domnul profesor Belis ne-a spus ca, din cauza presiunii generalului Stanculescu aceste certificate sunt lovite de nulitate, fiindca generalul Stanculescu i-a luat tot carnetul cu certificate. Intre timp, la IML s-a inceput un carnet nou si cu numerele 395, 396, cele doua numere care apar pe certificate s-au eliberat si pentru alti morti cinstiti, ca sa spunem asa. In cazul acesta, daca acele doua certificate, care au si avut un traseu misterios, au reaparut abia in 1998, nu se stie unde au fost vreme de noua ani, asadar, daca acele doua certificate sunt lovite de nulitate, sotii Ceausescu, din punct de vedere legal, sunt morti?
E adevarat, certificatul de deces este un act juridic administrativ. Nulitatea lui se poate solicita intr-un termen prevazut de lege. Or, cand termenul a expirat, nu mai poti sa-l ceri. Chiar daca ar fi in termen, s-ar pune problema care ar fi interesul. Orice parte care formuleaza o actiune trebuie sa justifice in fata instantei un interes. Ai dubii ca nu sunt - va fi intrebata reclamanta sau reclamantul - morti? Si ce raspuns ar putea sa dea!?

Tinand cont ca nimeni nu a mai vazut cadavrele, se poate invoca si "da"...
Am mai fost eu intrebat, de confrati de-ai dumneavoastra, de ce asa de tarziu s-a formulat aceasta actiune? In primul rand, abia in 1998 - si am hotararea judecatoreasca in fata - la 1 octombrie s-a pronuntat Curtea de Apel Bucuresti la o sesizare facuta de Zoia Ceausescu, prin care a chemat in judecata MApN sa-i inmaneze aceste acte de stare civila ale parintilor. Si abia atunci, dupa chemarea in judecata, constatandu-se culpa procesuala a MApN, ministerul a emis aceste acte. Adica: certificatele de deces, certificatele constatatoare ale mortii.

Practic, in scripte ei sunt morti abia din 1998.
Certificatul de deces este emis la 30 decembrie 1989 si nu acesta este semnat de profesorul Belis, ci de reprezentantul Primariei Sectorului 1. Certificatul medical constatator al mortii este semnat de profesorul Belis, certificat necesar si util care se foloseste potrivit legislatiei, la emiterea certificatului de deces. Stiti ca, pana nu vine medicul sa constate decesul, nu-ti elibereaza certificatul de deces. Profesorul Belis, asa a spus el in chestiunea aceasta si in 1990, intr-un articol publicat in presa. A fost chemat la generalul Stanculescu si i s-a spus: "Vino si cu doua carnete de certificate de deces, in alb". Si s-a prezentat la minister. Da, si acolo l-a asteptat Stanculescu cu buletinele celor doi... El a emis aceste certificate constatatoare ale mortii, pe care le-a semnat - si sunt, juridic, false, pentru ca el n-a participat, n-a vazut cadavrele, dar in baza acestui certificat medical, Primaria a emis certificatul de deces.

A avut Zoia dubii inca de la inceput?
Da. A avut dubii de la inceput. Si asta pentru ca nici un membru al familiei n-a participat la aceasta inmormantare.

Sunt tot felul de variante, cum ca s-ar teme cineva sa fie deshumati Ceausestii, fiindca ar fi fost supusi unor presiuni fizice inainte de executie!
Vedeti, pozitia manifestata de reprezentantii MApN, ca nu putem culpabiliza ministerul ca institutie, a facut ca procesul asta sa primeasca mai multe termene, prin exceptiile invocate in cadrul procesului, a intarit suspiciunea reclamantei si a fratelui ei.

Plangere pentru bunurile confiscate


Proprietarii locului, cine sunt in acest moment?
Inca n-au fost descoperiti.
E nelamurita problema in posesia cui se afla groapa, in momentul de fata...
Am de la Administratia cimitirelor si crematoriilor din Bucuresti o adresa in care se spune: "Daca se face dovada ca sunt inmormantati acolo, suntem dispusi sa concesionam locurile de veci, daca reclamanta solicita acest lucru".
Daca se face dovada...

De ce n-a inceput si Valentin Ceausescu o actiune separata? Atacati pe mai multe fronturi, poate ar fi cedat MApN.
Inainte sa ia legatura cu mine, ca avocat, cei doi copii au discutat intre ei si au convenit: "Te duci tu si ramai reclamanta pe aceasta chestiune", pentru ca el facuse o plangere si procesul e pe rol, la Curtea de Apel. Eu nu sunt in acel proces, n-am mandat sa discut. E vorba despre recuperarea unor bunuri care le-au fost confiscate si au cerut restituirea lor.

Mai ales ca nu se confiscasera printr-o decizie legala. Pur si simplu le-au luat. Ei n-au fost condamnati. Zoia Ceausescu a fost retinuta in 23 decembrie 1989 sub acuzatia de subminare a economiei nationale - asta-i o infractiune foarte grea, foarte grava - si eliberata la 18 august. Stiti ca, atunci, cand au anuntat-o ca va fi eliberata a facut cerere sa ramana in penitenciar.

N-avea unde sa mearga...
Da. N-avea unde sa mearga. Si asta este adevarul. Stiti ca la 3 ianuarie 1990 a fost arestat si sotul ei, tot sub invinuirea de subminarea economiei nationale si tinut arestat pana la data de 8 august 1990. Mai multe luni, cei doi au locuit pe la prieteni, rude, fosti colegi...

Doamnei Zoia Ceausescu nu i-a venit cumva ideea sa atace sentinta impotriva parintilor ei din decembrie 1989?
Nu s-a gandit, pana acum, la aceasta problema si cred ca nici n-o mai intereseaza treaba asta. Intr-o discutie pe care am avut-o noi a si spus: "Domnule avocat, am dreptul crestinesc sa stiu si eu unde sunt parintii mei? Sa ma duc si eu la mormantul lor?". Ce puteam sa-i raspund in fata unei astfel de intrebari? Si mai e o chestiune... are si ea o varsta, 50 si ceva de ani. Fiecare om incepe sa se gandeasca "bai, trec anii. Barem sa ma duc sa plang acolo la mormantul parintilor mei".

Si chiar n-a fost niciodata la Ghencea, la mormintele unde se presupune ca sunt cei doi ingropati?
Niciodata nu s-a adus. Avand aceasta incertitudine - ca se duce la alt mormant.

Cum a justificat instanta faptul ca v-a respins martorii?
In ziua cand instanta a pronuntat aceasta hotarare, asteptam din partea MApN sa depuna la dosar raspunsul la interogatoriul pe care noi il formulasem, vorbisem cu reprezentantul MApN inainte de inceperea sedintei si ne-a spus: "Am adus raspunsul la interogatoriu" si i-am spus "in cazul acesta, o sa cer instantei amanarea cauzei, sa iau si eu cunostinta de interogatoriu. De raspuns." Am cerut dosarul la amanare si judecatorul mi-a spus: "Domnule avocat, nu vreti sa va dau raspunsul la interogatoriu acum? Sa luati la cunostinta si sa discutam dosarul mai tarziu?". Si-am fost de acord. De ce? Pentru ca vreau sa vad raspunsul si sa merg mai departe pe probatorii. Avand in vedere ca la termenul cand instanta a pus in discutia partilor probele, eu am depus lista cu toate probele care inteleg sa le administrez in cauza. Si instanta a hotarat in felul urmator: incuviinteaza probele cu inscrisuri si interogatoriul pentru MApN, proroga discutarea probelor cu martori si expertiza medico-legala. Avand in vedere aceasta hotarare a instantei, am vrut la termenul cand s-a dus raspunsul la interogatoriu sa solicit prelungirea probatoriului si, cand i-am spus instantei treaba aceasta, m-a intrebat ce vreau sa dovedesc cu martorii. Si am spus: "Vreau sa dovedesc imprejurari care sa ateste daca au fost dusi si inmormantati la locurile marcate in teren". Si aici judecatoarea zice: "Respinge proba testimoniala, ca fiind neconcludenta cauzei". Bun, atunci cu expertiza, si am motivat eu juridic necesitatea si oportunitatea acestei expertize si mi-a respins ca fiind neconcludenta cauza. In conditiile in care tu, ca judecator, iei asemenea masuri, dispui - hotarasti practic - , inseamna ca ai cunoscut tot dosarul, toate probele din dosar. N-am nici o indoiala ca judecatoarea cunostea dosarul, dar sunt absolut sigur ca ea n-a avut cand sa cunoasca raspunsul la interogatoriu - ca l-a dat in sedinta publica - , ea nu suspendase sedinta, ca sa citeasca, si atunci, intrebarea, cum poti sa iei o hotarare cand nu cunosti toate actele de la dosar?

Credeti ca au fost exercitate presiuni asupra instantei?
N-as vrea sa ma hazardez. Pana la proba contrara, nu cred.

Cine ar avea, dupa opinia dvs., ceva de pierdut daca s-ar face deshumarea?
Intrebarea care si-au pus-o cei doi frati, Zoia si Valentin, daca parintii lor sunt acolo, s-a accentuat. Si nu numai la ei. Si la altii. Procesul e public. Au aparut intrebari: "Sunt acolo?", "Au fost omorati?", "Daca mai sunt in viata!?". Parerea mea, ca in viata nu mai sunt... sunt niste ani de-atunci... aveau si ei o varsta. Prin aceasta hotarare si prin pozitia ministerului s-a accentuat acest semn de intrebare. 80% - impotriva acestei hotarari, va pot spune de acum, o sa declaram apel.

Pana unde puteti merge? Puteti ajunge si pana la Curtea Europeana a drepturilor omului, daca e cazul?
In plan subiectiv, calea este deschisa pentru reclamanta sa se adreseze si la Curtea Europeana. Daca-si manifesta aceasta dorinta - s-ar putea sa spuna "Nu mai fac nici un apel, gata!". Nu se face apel.

Executia nu a fost legala


Un episod misterios a fost disparitia cadavrelor pe Stadionul Ghencea si apoi reaparitia lor. Credeti ca atunci ar fi putut fi inlocuite cadavrele sau sa dispara, pur si simplu?
Intr-adevar, din ce stim noi la televizor, executia a avut loc noaptea. Cadavrele au fost aduse in Bucuresti, la Stadionul Ghencea, iar ce s-a intamplat acolo... nu stiu.

Mai este un episod nebulos privitor la ranirea avocatului Teodorescu. Asa-zisului avocat al apararii. Ce cauta dansul cu TAB-ul ala, in care s-a tras, mergand sa recupereze cadavrele celor doi?
Eu l-am intrebat la vremea respectiva si mi-a spus: "Probabil c-a vrut cineva sa ma lichideze". Si n-am mai insistat.

Pana unde a asistat domnul general Lucescu la istoria cadavrelor?
Numai la tot ce s-a intamplat la Targoviste.

Elena Ceausescu a fost legata la maini inainte de executie. Credeti ca s-au mai exercitat presiuni fizice asupra sotilor Ceausescu?
Ce stiu este ca, atunci cand au fost scosi din sala de judecata, mai mult au fost dusi pe sus de catre militari si n-a mai fost timp pentru acel ritual... sa-i aseze la zid, plutonul de executie sa se retraga la o anumita distanta, sa se execute foc la comanda. Au fost aproape de zid, impinsi de cei care i-au tarat pana acolo.

Deci, dispozitia privind executia celor doi n-a fost legala...
Nu. Practic se poate considera ca si o crima, nerespectand nici macar ultimele dispozitii legale privind executia.

Exista o ipoteza cum ca, in toata vajaiala aia de-atunci, cadavrele ar fi fost incinerate.
Am auzit si eu varianta aceasta.

Credeti ca exista vreo probabilitate sa se fi intamplat asa?
Orice e posibil. Poate ar fi bine sa discutati si cu cel care era directorul Administratiei cimitirelor la acea vreme. Era unu’ Ciupagea.

In cazul deshumarii parintilor sai, doamna Zoia Ceausescu este dispusa sa se supuna unui test ADN?
Sigur.

MORMINTELE NU APAR IN PLANUL CIMITIRULUI
"PRIN ZID". Zoia Ceausescu a ascultat procesul parintilor sai in timp ce era in arest, a televizorul deschis intr-o camera alaturata celulei sale
Avocatul Zoiei Ceausescu are in posesie un inscris de la Administratia cimitirelor prin care institutia sustine ca nu detine nici un fel de acte prin care sa reiasa ca defunctii Nicolae si Elena Ceausescu ar fi fost inhumati in Cimitirul Ghencea Civil. Singura dovada fiind doar notorietatea acestui fapt si identificarea din teren a locurilor cu cruci pe care sunt inscrise numele dictatorilor. Mai mult decat atat, in acest document, Administratia cimitirelor precizeaza ca acele locuri de veci nu sunt identificate in planul cimitirului. Institutia mai precizeaza ca, in cazul in care se va face dovada ca in locurile mentionate se afla inhumati defunctii Nicolae si Elena Ceausescu, va concesiona cele doua locuri reclamantei. "Prin urmare, consideram ca, dupa obtinerea dovezii ca in locurile mentionate se afla inhumati parintii sai, reclamanta va trebui sa se adreseze institutiei noastre, pentru realizarea dreptului, si nu instantei de judecata", se stipuleaza in acel document.
×