x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cerul sărută florile

Cerul sărută florile

de Roxana Roseti    |    12 Apr 2009   •   00:00
Cerul sărută florile
Sursa foto: Roxana Roseti/Jurnalul Naţional

Există o frumoasă maximă care spune că, dacă cerul sărută pământul prin ploaie, pământul sărută cerul prin flori. Ce se întâmplă însă atunci când cerul sărută florile? Atunci sunt Floriile!



Dintre cele vreo 200.000 de feluri de flori din lume, ştiţi care este cea mai mică? Lintiţa, care poate fi văzută doar la microscop. Prin urmare, azi vrem să fim lintiţe pentru dumneavoastră cititorii, care veţi fi Brânduşe, Narcise, Margarete, şi orice altă... floare mare! Iar noi, ca plăntuţe microscopice, alăturând lintiţei educaţia buruienei, ne închinăm Înfloririi dumneavoastră cu pagini în cinstea marii Sărbători de astăzi - Duminica Floriilor. Creştinii ortodocşi sărbătoresc intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimile şi Învierea Sa. Denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea religioasă. Această zi semnifica reînvierea naturii prin înflorirea salciei, în special. În tradiţia noastră populară există credinţa că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajuntând-o pe Fecioara Maria să treacă apa unui râu. De aceea e bine astăzi ca salcia sfinţită să se pună la icoana de acasă.

"Ghiocei şi chiar lalele/ Brânduşe şi viorele/ Zambile şi albăstrele" ...La mulţi ani, Florilor, oriunde aţi fi voi! Să vă sărute cerul.

Mugur de datină

După unii, din această duminică încep pomii a înmuguri şi a-nflori, după alţii, dacă e frumos de Florii, va fi vreme frumoasă şi de Paşte, dacă nu, nu! Să nu vă spălaţi în ziua de Florii pe cap, căci albiţi repede, înfloriţi - spune datina din Ţara Muntenească. În Banat se spune că musai să vă spălaţi pe cap de Florii ca să nu încărunţiţi. Aşa că alegeţi singuri! În ziua de Florii nu se doarme, căci altfel veţi fi somnoroşi tot anul. Sâmbăta dinaintea Floriilor se mai numeşte şi sâmbăta lui Lazăr - se fac plăcinte şi se dau de pomană. Iată o poveste a lui Lazăr cum circula ea prin mahalalele bucureştene de odinioară: "Zice-se că Lazăr era mititel. Într-o zi scâncea că vrea plăcinte. Mama nu i-o făcut şi torcea. Lazăr a murit de dor de plăcinte". De aceea se dau de pomană plăcinte şi... nu se toarce de Florii. Să nu uităm că azi, în Duminica Floriilor, se... întrezăreşte vestirea suferinţelor celui care avea să moară pentru noi purtând suferinţele şi durerile noastre. (Rodica Mandache)

×
Subiecte în articol: special