x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Chanel No. 5, un secol de supremaţie

Chanel No. 5, un secol de supremaţie

de Eliza Dumitrescu    |    18 Ian 2009   •   00:00
Chanel No. 5, un secol de supremaţie

STICLA CU NUMĂRUL 5  •  LA FEL DE CELEBRĂ PRECUM PARFUMUL.
După ce a revoluţionat moda feminină şi a influenţat stilul de viaţă al femeilor de la începutul secolului trecut, Gabrielle Bonheur Chanel a "inventat" primul parfum artificial, "ca o haină". 



Chanel No. 5 este un parfum legendar. Realizat la cererea lui Coco Chanel în urmă cu aproape 90 de ani, topurile anului 2008 îl plasează şi după atâta vreme pe primul loc. Vânzările din Franţa anului trecut nu au făcut decât să îi confirme poziţia. Parfumul are o personalitate atât de puternică încât o simplă fotografie cu sticla care îl conţine face cât o mie de posibile sloganuri publicitare. E de ajuns ca o sticlă cu No. 5 să fie vândută undeva în lume la fiecare 30 de secunde. Potrivit The Telegraph, lanţul britanic de magazine cosmetice Superdrug a realizat pe un eşantion de 2.000 de femei un sondaj care plasează Chanel No. 5 în capul listei. În topul 10 al celor mai celebre parfumuri a mai intrat un produs al Casei Chanel.  Este vorba despre Chanel Coco, situat pe poziţia a patra în clasament. Despre Chanel No. 5 circulă tot felul de legende. De la felul în care şi-a căpătat numele, până la poveşti cu celebrităţi care l-au purtat de-a lungul timpului. Coco Chanel a vrut un parfum artificial " ca o rochie". Iar creatorul de parfumuri Ernst Beaux a făcut posibilă această capodoperă care e un fel de metaforă olfactivă a Soarelui de la miezul nopţii. Astăzi, despre Chanel No. 5 se spune că este asemeni celor mai bune partituri muzicale căreia de-a lungul timpului virtuozii îi dau interpretări memorabile. Eau Premiere este una dintre variantele actuale, reinterpretate ale parfumului din 1921.  Se spune că originala creatoare de modă i-ar fi ales  numele după sticluţa cu numărul cinci destinată noului parfum şi al cărei design a impresionat-o. Marilyn Monroe era pasionată de No. 5 pe care susţinea că îl purta în pat. Cu timpul Chanel No. 5 a avut parte şi de alţi ambasadori de brand precum Audry Tatou, Estella Waren, Carol Bouquet sau Nicole Kidman. Inovatoare în modă, Coco Chanel se află la originea acestui parfum de avangardă.

Pentru prima dată în istoria parfumurilor, Chanel No. 5 a reunit într-un buchet artificial esenţe florale şi aldehide, substanţe chimice de sinteză care dau ingredientelor naturale o subtilitate deosebită. "Doar ce e esenţial trebuie păstrat pentru a ajunge la atemporal" susţinea Coco Chanel, creatoarea legendei.

×
Subiecte în articol: esenţe tari chanel