x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cinci sperietori pentru miniştri, la Cotroceni

Cinci sperietori pentru miniştri, la Cotroceni

de Violeta Fotache    |    19 Oct 2007   •   00:00
Cinci sperietori pentru miniştri, la Cotroceni

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Secţia pentru judecători, a decis ieri care vor fi cei cinci magistraţi propuşi pentru Comisia specială de la Cotroceni insărcinată cu analiza sesizărilor cu privire la săvărşirea unei infracţiuni in exerciţiul funcţiunii de membru al Guvernului. Timp de trei ani, ei ii vor propune preşedintelui Traian Băsescu pentru care ministru să se avizeze inceperea urmăririi penale.


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Secţia pentru judecători, a decis ieri care vor fi cei cinci magistraţi propuşi pentru Comisia specială de la Cotroceni insărcinată cu analiza sesizărilor cu privire la săvărşirea unei infracţiuni in exerciţiul funcţiunii de membru al Guvernului. Timp de trei ani, ei ii vor propune preşedintelui Traian Băsescu pentru care ministru să se avizeze inceperea urmăririi penale.


Membrii Secţiei pentru judecători a CSM s-au intrunit ieri pentru a da curs noilor prevederi legale privind Legea răspunderii ministeriale, aduse prin modificările dispuse recent de Cabinetul Tăriceanu. Oficialii au purces ieri la audierea celor 15 candidaţi din Bucureşti şi din ţară care şi-au exprimat voinţa de a participa la concursul pentru desemnarea membrilor Comisiei speciale de la Cotroceni, care va decide timp de trei ani de acum incolo ce recomandări ii va face şefului statului.


15 CANDIDAŢI. In urma deciziei colegiilor de conducere au fost nominalizaţi pentru intervievarea de către CSM următorii judecători: Gheorghe Bugarsky - Curtea de Apel (CA) Timişoara, Marius Ioan Mazilu - CA Alba-Iulia (de la Judecătoria Avrig), Marcela Cobzariu şi Adrian Bogdan - CA Bacău, Gheorghe Diaconu - CA Piteşti, Gheorghe Teodor Viorel - CA Constanţa (de la Tribunalul Constanţa), Teişanu Florentin - CA Ploieşti, Rebegea Dumitru - CA Ploieşti (de la Tribunalul Prahova), Camelia Nicoleta Grigorescu (fost procuror la Parchetul instanţei supreme), Adrian Viorel Podor, Lucian Netejoru (de la Tribunalul Giurgiu) - CA Bucureşti, Florin Encescu (de la Tribunalul Gorj) - CA Craiova, Pop Cerneanu Mihai (de la Tribunalul Maramureş) - CA Cluj, Floarea Grosu - Curtea de Apel Tărgu-Mureş, şi Liviu Herghelegiu - Curtea de Apel Galaţi. Nu au trimis propuneri la CSM Curtea Militară de Apel, Curţile de Apel Suceava, Oradea, Braşov şi Iaşi.


Cei 15 candidaţi indeplinesc trei din cele patru condiţii necesare pentru a putea deveni membru al Comisiei speciale de la Cotroceni: sunt judecători definitivi, au primit calificativul "foarte bine" la ultima evaluare şi nu au fost niciodată sancţionaţi. A patra condiţie, aceea de a fi participat la judecarea de cauze penale, a fost indeplinită de majoritatea candidaţilor. Audierile au ţinut căteva ore, la capătul cărora magistraţii din Secţia de judecători au intrat in deliberări pentru a hotări pe cine vor alege.


Cei cinci desemnaţi vor avea un cuvănt de spus nu doar in cazurile deja strănse la fosta Comisie specială de la Cotroceni, desfiinţată prin noul act guvernamental, ci in toate cazurile cu care va fi sesizată in următorii trei ani, căt ţine mandatul lor. Dacă şeful statului va decide altfel decăt recomandările Comisiei privind (ne)inceperea urmăririi penale faţă de un ministru, el va fi nevoit să argumenteze in scris de ce o face. De precizat că lista miniştrilor foşti sau actuali aflaţi intr-o poziţie delicată este lungă, printre ei aflăndu-se şi ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi fostul ministru al Agriculturii, Traian Remeş, şi foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor, Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy.
Â
Â

De la Tg. Mureş

Grosu Floarea, născută in 1961 şi absolventă a Facultăţii de Drept "Babeş-Bolyai", promoţia 1984. Vechimea in funcţia de judecător sau procuror este de 21 de ani şi o lună. A inceput ca judecător la Judecătoria Galaţi, mutăndu-se la Judecătoria Tărgu-Mureş in martie 1993. Din iulie 2003, timp de patru ani, a fost preşedintele Curţii de Apel Tărgu-Mureş. In prezent este judecător la Secţia penală a acestei instanţe. "Chiar cred că prezenţa magistraţilor in această comisie este o garanţie a asigurării credibilităţii actului de justiţie, o garanţie impotriva arbitrariului", a spus la interviu.


De la Brăila

Herghelegiu Liviu, născut in 1967. Are o vechime in magistratură de 11 ani şi 11 luni. A inceput ca procuror la Parchetul de pe lăngă Judecătoria Brăila, apoi a promovat la Parchetul de Tribunal. A trecut judecător in ianuarie 2001. La 5 ianuarie 2006 a fost numit preşedinte al Secţiei penale la Curtea de Apel Galaţi, pentru un mandat de trei ani. A publicat 20-30 de articole in reviste de specialitate. Cea mai importantă speţă soluţionată a fost cea privind un furt de ferită de la Combinatul Sidex. Şi-a depus candidatura "din interes profesional de a lucra cu infracţiuni deosebite care nu se intălnesc la tot pasul".


De la Maramureş

Pop Cerneanu Mihai, preşedinte al Tribunalului Maramureş, Secţia Penală. Născut in 1956, este absolvent al Facultăţii de Drept, "Babeş-Bolyai", ca şef al promoţiei 1980. Vechimea in funcţia de magistrat este de 27 de ani şi două luni, din care 13 ani a activat ca procuror. O perioadă a lucrat ca judecător financiar la Curtea de Conturi, ca preşedinte al Colegiului Jurisdicţional. In anul 1999 a devenit judecător cu grad de judecătorie. Pentru o foarte scurtă perioadă a fost membru in CSM. Dacă va fi numit prin decretul prezidenţial in Comisia specială va acţiona "numai in baza legii, şi nu in funcţie de furtunile care se petrec in jur".


De la Piteşti

Diaconu Gheorghe este judecător de 30 de ani. In tot acest timp, el a participat la judecarea de dosare numai in domeniul penal. In prezent este vicepreşedinte al Curţii de Apel Piteşti, numit din august 2006, şi doctor in drept la Facultatea din Piteşti, unde şi predă dreptul procesual penal. La 26 august 2002 a fost detaşat la Ministerul Justiţiei pentru o perioadă de doi ani, de unde s-a intors la Curtea de Apel Piteşti, cu delegaţie in funcţia de preşedinte al secţiei mixte pentru minori şi familie. Din CV-ul lui nu reiese dacă are publicate cărţi ori articole de specialitate.


De la Bucureşti

Grigorescu Nicoleta, nascută in 1950, absolventă a Facultăţii de Drept Bucureşti in anul 1982. A debutat ca jurist-consult la Schela de Foraj Moreni, trecănd in 1990 consilier juridic la Agenţia Naţională de Privatizare, apoi in 1993 inspector de specialitate la Fondul Proprietăţii de Stat. Vechimea in funcţiile de judecător şi procuror este de 13 ani şi opt luni. In prezent judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Ca procuror a parcurs toate etapele, plecănd de la gradul de procuror de judecătorie şi pănă la cel de instanţa supremă.
Â

×