x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine a distrus baricada de la Inter

Cine a distrus baricada de la Inter

05 Mai 2004   •   00:00

Ultimele ore ale zilei de 21 decembrie au insemnat inceputul represiunii hotarate a fortelor de ordine comasate in centrul Capitalei. Daca la inceput focurile au fost trase in aer fie pentru imprastiere, fie pentru intimidare, intunericul a adus teroarea. Primele ore ale zilei de 22 decembrie au insemnat 148 de morti si raniti. Numarul lor s-a inmultit pana la amiaza. Dupa decembrie 1989, martorii si angajatii Armatei au refacut amplasamentele dispozitivelor fortelor de ordine. Jurnalul National va prezinta cateva dintre acestea.

ANDREEA TUDORICA, VASILE SURCEL

Vorbind de amplasamentul dispozitivelor din centrul Capitalei in ziua de 21 decembrie, nu putem trece peste faptul ca la inceput, cel putin pana la lasarea intunericului, reactia fortelor de ordine a fost timida si neunitara. Primele masuri de descurajare s-au dovedit ineficiente (lansarea unor TAB-uri in viteza printre demonstranti, manevre ale pompierilor si chiar aparitia unor elicoptere, huiduite de catre multimea adunata). O data cu lasarea intunericului, buna parte dintre cei adunati in zona centrala au inceput sa se retraga, mai ales la auzul primelor rafale de avertizare, care au fost percepute de catre cei care nu se aflau in imediata vecinatate, ca un indiciu al faptului ca a inceput sa se traga in populatie la fel ca la Timisoara. Pentru a-si pastra pozitiile, manifestantii au apelat la alcatuirea unei baricade formate din autovehicule, o remorca si piese de mobilier provenite din incinta restaurantului Dunarea. Dispozitivele de ordine din zona centrala erau alcatuite din forte ale MI (militie, trupe de securitate, cadre USLA) si MApN.

Amplasamentul

Mai multi martori au descris in amanunt anchetatorilor, in primele luni imediat urmatoare lui decembrie 1989, amplasamentul trupelor de ordine (militari, militie, securitate, USLA, scutieri). Iata cateva astfel de marturii:

Catalin Grajdan, aflat la 21 decembrie in apropierea Salii Dalles, spune ca Bulevardul Balcescu era blocat de un cordon de scutieri, militari in termen, iar in spatele lor se aflau de asemenea militari in tinuta kaki. Ceea ce a remarcat la acestia era faptul ca erau mai in etate („peste 25 de ani"), inarmati cu pistoale mitraliera, iar la scutieri a observat arme automate.

Mihai Balasescu - „Strada Dalles colt cu Traian Vuia, asezare de-a latul Bulevardului Balcescu, asezati pe un rand si ocupand partea carosabila se aflau scutierii imbracati in combinezoane gri-bleu, dotati cu casti, pistoale mitraliera si pistoale la centura. In spatele lor se aflau ofiteri si subofiteri de militie purtand si casti de otel, ofiterii avand pistoale, iar subofiterii, majoritatea avand pistoale mitraliera. In spatele acestora din urma se aflau trupe de infanterie, adica cu petlite rosii din cadrul MApN inarmati cu pistoale mitraliera, iar in spatele lor bulevardul era blocat cu TAB-uri. Mentionez ca in stanga acestui dispozitiv privind spre Onesti am vazut trupe de securitate, adica purtand petlite albastre, cu casti pe cap si pistoale mitraliera. Ei erau asezati in dispozitiv pe un rand in linii succesive". Dupa ce un autocamion a trecut prin multime „militarii din cordonul fortelor de ordine au deschis foc. Ma refer la militarii aflati in spatele scutierilor care au ramas pe loc in cordon".

Doru Tumuleanu s-a aflat in zona Inter - Sala Dalles si relateaza: „La un moment dat, cordonul de scutieri care era la contactul cu manifestantii luase pozitie in genunchi, iar din spatele lor niste militari imbracati in tinuta kaki, fara petlite, executau foc. Intrucat focul se executa cu trasoare, am putut sesiza ca se tragea in sus".

Florica Bogza povesteste: „Am constatat ca Str. Batistei era blocata de un cordon de militari in termen echipati in uniforme de culoare albastra cu casti albe pe cap, scutierii avand asupra lor si arme automate. Rolul acestora era sa nu ne lase sa patrundem inspre Ambasada SUA. Bulevardul Magheru era blocat in directia Piata Romana de un alt cordon de scutieri dislocati in dreptul Bancii Franceze. La un moment dat, cineva a facut apel printr-o portavoce la grupul de demonstranti pentru a aduce autovehicule, pentru a le integra in baricada construita de demonstranti. (...) Dupa circa o ora, militarii aflati in dispozitiv au inceput sa traga focuri de avertisment in plan vertical cu scopul de a ne intimida. Intre timp, baricada a fost consolidata cu autovehicule civile. S-a incercat sa se sparga baricada de catre un TAB, dar acesta nu a reusit, ramanand blocat in materialele aflate in baricada, luand foc, ceea ce a condus la explozia munitiei din interior. De asemenea am observat primii raniti prin impuscare in picior si cativa in cap. Dupa strapungerea baricadei de catre un tanc au patruns prin acel culoar trei-patru TAB-uri. (...) Unul dintre TAB-uri a trecut peste unul dintre demonstranti".

Sever Ovidiu Pepenel a relatat procurorilor cum erau amplasate si organizate fortele de represiune. „Un baraj de militari USLA in dreptul Salii Dalles si elevi de la Scoala de Militie, un rand de soldati in termen cu combinezoane kaki inzestrati cu scuturi si bastoane blocau trecerea spre Biblioteca Americana. La 25 m in spatele lor se afla un blocaj format din ofiteri si subofiteri de militie, un baraj de militari USLA pe partea opusa a Salii Dalles blocand intrarea pe strada ce ducea spre Hotel Negoiu. Intre randurile de soldati USLA si militie se plimbau in permanenta civili. Caseta + facsimil Regimentul 2 Mecanizat Bucuresti Sase TAB-uri la Intercontinental astfel: 221 plt. adj. Radulescu 225 serg. Florea Jean (in rezerva) 262 serg. maj. Goran 239 serg. Neacsu Constantin (in rezerva) 240 capitan Oproiu Constantin 251 plutonier Ciolpan Patru TAB-uri la Scala astfel: 256 soldat Vlad Petrica (in rezerva) 268 fruntas Melu Filip 213 sergent Anghel Ilie 233 sergent major Ghita Cornel Un TAB la Cina - 202 sergent major Gramada (Robu), Vieru, Diaconu Alte cadre: sergent major Nastase, mr. Marin, capitan Voinea, capitan Horumba Liviu, capitan Sandu Ion (01726), lt. Balanica Laurentiu, lt. Rosia Adrian (Brigada Brasov), lt.maj. Moise, mr. Voicu

Nota secreta

Intr-o nota strict secreta din 2 aprilie 1990, semnata de colonel de justitie Cornel Iordache, se specifica urmatoarele: „Din continutul Ordinului General - 0048 din 13 octombrie 1988 - ordin general al ministrului Apararii Nationale rezulta ca alarma de lupta partiala (indicativ «Radu cel Frumos») are in vedere, in esenta, indeplinirea unor misiuni de lupta cu efectivele din timp de pace". Din preambulul ordinului rezulta, de asemenea, ca tipurile de alarma de lupta „au in vedere zdrobirea unor agresiuni externe, apararea cuceririlor revolutionare si integritatea teritoriala a tarii". Nu exista nici o mentiune din care sa rezulte ca trupele MApN ar avea misiuni legate de asigurarea ordinii si linistii publice pe timp de pace.

Formatiunea de Ordine si Interventie

In volumul XXIV din dosarul nr. 97/P/1990 aflat la Sectia Parchetelor Militare se afla si un raport privind activitatea Formatiunii de Ordine si Interventie din cadrul IM Bucuresti la 21-22 decembrie 1989. Lt. col. Vasile Tonciu, loctiitor al comandantului FOI, spune ca echipamentul era: uniforma, casca pe care scria „M" de la Militie si bastoane de cauciuc. In jurul orei 20:30, la data de 21 decembrie, col. Marin Barbulescu i-a ordonat sa mearga la Sala Dalles. Acolo exista deja dispozitiv organizat compus din baraj compus din militari echipati in tinuta de trupa, unii kaki, altii in albastru, cu scuturi si casti. In spatele lor erau dispusi, pe mai multe randuri, militari din cadrul MApN, care aveau armele indreptate cu tevile la verticala. Tot Tonciu afirma ca in centrul Bulevardului Nicolae Balcescu in fata Salii Dalles se aflau in pozitia de lupta tancuri, TAB-uri, masini de pompieri, iar in fata lor militari in termen care trageau cu trasoare in sus. Militienii au fost instalati in fata lor, alaturi de militarii de la trupele de securitate care aveau scuturi de protectie si asigurau partea dreapta a bulevardului.

Maiorul Lucian Mocanu de la Politia Municipiului Bucuresti, din 1985 si pana in 1989 comandant de detasament la FOI, spune ca la 21 decembrie, la ora 23:30, si-au facut aparitia tancurile care au inceput sa disloce baricada. La ora 24:00, baricada a fost sparta. La un moment dat a observat un ricoseu din asfalt, fapt in urma caruia si-a dat seama ca acolo nu se trageau doar focuri de avertisment. Privind in jur a observat ca printre militarii MApN si-au facut aparitia ofiteri de diferite arme, in special marinari.

Experiment

In 27 aprilie 1990, in poligonul de trageri Mihai Bravu a fost organizat un exercitiu demonstrativ privind eficacitatea tragerilor cu munitie de razboi cu armament de infanterie individual si cu acela montat pe TAB si pe tancuri. Astfel, s-a tras cu pistoale mitraliera de la sol, cu grup de zece militari, asupra grupului de 200 de tinte mobile, dispuse la distanta de 50 de metri, pe un front de 10 metri si pe o adancime de pana la 100 de metri, fiecare militar avand asupra sa cate 30 de cartuse. Primele trei randuri de tinte, grupate cate 16, au fost aliniate, iar pana la adancimea de 100 de metri au fost asezate intercalat. Dintre cele 200 sute de tinte, 134 au fost lovite, adica un procentaj de 67%. Astfel, pe randul 1, 10 tinte au fost lovite, avand plagi craniene, toracice si abdominale; pe randul 2, 9 tinte, cu aceleasi plagi ca si pe randul 3, unde alte 7 tinte au avut aceeasi soarta.

Milea a ordonat sa nu se traga

Generalul Hortopan, seful Comandamentului de Infanterie si Tancuri, s-a aflat in acele ore fiebinti in centrul Capitalei. La ora 23:00, in seara de 21 decembrie, se afla la Hotel Intercontinental. „In fata manifestantilor erau dispuse subunitati din trupele MI, echipate cu scuturi si casti de protectie, iar in spatele lor, la 10-15 metri, erau subunitati din B 98 Paza, comandate de lt. col. Amariucai. Dupa aproximativ 40 de minute au sosit si elevii Academiei Militare, care s-a dispus in spatele acestora, iar in anumite puncte erau si TAB-uri (...) La sosire am constatat ca subunitatile trageau focuri in sus. (...) La sosirea mea inapoia militarilor am vazut subunitatea pe tancuri condusa de mr. Rosca, facand parte din Regimentul 1 Mecanizat, care a primit ordin de la ministrul Milea, eu fiind la distanta, nu am auzit ce precizari s-au facut (ulterior am aflat de la ofiter ca i s-a ordonat sa strapunga baricada, sa nu se traga si sa nu calce populatia). (...) Tin sa precizez ca incepand cu 21 decembrie, din ordinul ministrului Apararii Nationale, au fost scoase pentru actiune si efective din Scoala de ofiteri „Nicolae Balcescu" de la Sibiu, Scoala de ofiteri rezerva - Detasamentul Paulis, la Arad. Ca urmare a precizarilor facute si ordinelor date, de a nu se trage in populatie, acestia, de la inceput, au fraternizat cu manifestantii. Mr. Rosca a declarat ca, fiind pe un tanc, a asistat la actiuni represive din partea Securitatii, prin executarea de trageri asupra populatiei, de sub paltoane, iar un transportor blindat cu initiala „M", al Securitatii, impingea manifestantii, pe care ii trantea la pamant si chiar ii calca", precizeaza Hortopan intr-o declaratie data in anul 1990 in fata anchetatorilor. Maiorul Rosca Valentin, comandantul batalionului de tancuri din cadrul Regimentului 1 al Diviziei 1 Mecanizate a declarat procurorilor ca in 21 decembrie, seara, generalul Milea l-a intrebat daca poate sa sparga baricada. „I-am raspuns ca pot sa sparg baricada si, la propunerea mea, a fost de acord sa dam jos desantul de pe tancuri si, de asemenea, munitia care se afla pusa in cutii pe turela s-o introduc in tanc ca sa nu apara accidente."

Dinca, Postelnicu si Petrescu: „Sa se traga!"

Marturiile mai multor persoane (in general, cadre ale MApN) indica faptul ca Milea a ordonat oamenilor din subordine sa nu traga in demonstranti si nici sa fie calcati de TAB-uri sau alte autovehicule. Totodata, marturiile acestora indica faptul ca Tudor Postelnicu, Ion Dinca si Barbu Petrescu (primarul Capitalei din acea perioada) decisesera sa se traga asupra manifestantilor, hotararea lor nefiind insa respectata de gen. Milea, care s-a opus vehement acestui lucru. Astfel, Florian Ioan Mares, ofiter in cadrul UM 01315 Bucuresti, afirma ca in ziua de 21 decembrie 1989, „pe la ora 22:00 a aparut si generalul Milea, care trecea pe la oameni si le cerea in mod expres sa execute foc numai in sus. Intre timp au venit in zona Postelnicu, Dinca si Petrescu. Un transportor a incercat sa forteze baricada, dar nu a reusit si a luat foc de la o masina aprinsa (...) Vazand incidentul cu transportorul, Dinca, Postelnicu si Petrescu au avut o discutie pe care am auzit-o si au hotarat sa ceara generalului Milea sa deschida focul asupra manifestantilor, considerand ca nu exista alta solutie pentru a rezolva problema. Mai mult, Dinca a spus ca daca manifestantii se vor retrage spre Bulevardul Victoria Socialismului sa se traga in ei fara discutie. L-au chemat pe gen. Milea si i-au comunicat cele hotarate, dar acesta a refuzat categoric sa deschida foc asupra poporului".

Elevii de la Scoala Baneasa

Capitanul Paul Dinescu de la UM 01210 Bucuresti - „(...) Am discutat mult timp cu elevii de Scoala Baneasa si am reusit sa aflu de la ei ca au participat la arestarea si maltratarea manifestantilor, iar unul dintre ei, care era fruntas, deci era anul I de studiu, si care mi-a spus ulterior ca taica-sau este muncitor la Campina, mi-a relatat ca, fiind in coltul Str. Onesti cu Magheru, a pus pusca-mitraliera pe cracane jos si a tras in multime. De altfel, din discutiile cu el am inteles ca acelasi lucru au facut si alti elevi. Discutand cu un elev plutonier, l-am intrebat daca n-ar fi mai normal sa treaca ei in fata dispozitivului, iar acesta mi-a spus ca va raporta comandantului de batalion. A venit comandantul de batalion, despre care am aflat ulterior ca il cheama Curtasu, si mi-a spus sa nu ma amestec eu, ca ei au propriile lor ordine de indeplinit."

Locotenent Marin Mircioaga de la UM 01210 spune ca „in zona baricadei am observat ca se afla generalul Milea si era si generalul Hortopan. Milea a venit chiar langa tancul nostru, ne-a ordonat sa dam jos de pe tanc desantul si sa introducem cutiile cu munitie in interior, iar apoi ne-a precizat ca trebuie sa trecem peste baricada si sa imprastiem multimea, dar fara sa tragem vreun foc de arma si, mai mult, a precizat ca daca oamenii nu pleaca la aparitia noastra sa ne oprim pentru a nu calca pe cineva". Locotenent major UM 01210 Costel Lazar: „se inserase bine, probabil in jurul orei 21:00, cand am vazut eu ca se trageau salve de avertisment in zona Inter. Pe la ora 23:00 a inceput sa se traga in oameni, si fac aceasta afirmatie intrucat am vazut personal trasoare care mergeau razant pe strada dinspre Inter spre Universitate".

Florin Mares, ofiter la UM 01315, spune ca in fata la Inter erau Dinca, Postelnicu si Petrescu care au cazut de acord sa se traga in demonstranti, dar generalul Milea a refuzat categoric.

Lunetistii

Ofiter Victor Dafinescu, in cadrul UM 01210, loctiitor al comandantului companiei de stat major la Regimentul 1 Mecanizat, spune „din discutiile purtate cu securistii din Consiliul de Stat am aflat inca din ziua de 21 decembrie ca o parte dintre acestia erau dispusi pe cladiri, avand asupra lor pusti cu luneta si munitie".

Lt.col Nicolae Useanu, de la UM 01315, spune ca „in seara de 21 decembrie, la baricada‚ din Hotelul Intercontinental, de la etajele superioare se tragea, motiv pentru care parte din fortele din dispozitiv au executat foc asupra celor ce trageau din Inter".

General maior. Ioan Suceava spune ca din cadrul ofiterilor Brigazii de Politie Transporturi, nici unul nu a folosit armamentul din dotare, nici pe 21 decembrie, nici pe 22 decembrie, si nu s-a dedat la acte de violenta.

Ionel Marin, comandant al Regimentului 2 Mecanizat, declara ca in 21 decembrie 1989, ora 13:45, a primit ordin de la comandantul diviziei sa se deplaseze cu o coloana de TAB-uri in zona centrala, urmand ca misiunea sa o primeasca de la ministrul Vasile Milea. „Generalul Milea mi-a ordonat sa dispun tehnica si militarii de care dispuneam in doua dispozitive inapoia cordoanelor de scutieri si militieni, unul orientat catre Piata Romana, si celalalt, in zona Salii Dalles, orientat catre Piata Universitatii. La Sala Dalles aveam in fata TAB, scutieri, militieni si trupe de Securitate. Dupa precizarea dispozitivului, generalul Milea mi-a ordonat sa nu se execute foc asupra demonstrantilor, iar in cea mai grea situatie, numai foc de avertisment, executat in sus. (...) In dimineata zilei de 22 in jurul orei 9:00-9:30, vazand coloanele organizate de demonstranti, m-am deplasat la fostul sediu al CC pentru a-i raporta generalului Milea situatia, la intrarea „B" afland de la lt. col. Dumitru ca acesta s-a impuscat. M-am reintors in zona Scala si am ordonat mr. Starcoci Victor sa ordone si sa verifice descarcarea intregului armament, dupa care am raportat despre sinuciderea generalului Milea comandantului Armatei 1, generalul Voinea, si comandantului Diviziei 1 Mecanizate, colonelul Carp."

Regimentul 2 Mecanizat Bucuresti

Sase TAB-uri la Intercontinental:

221 plt. adj. Radulescu

225 serg. Florea Jean (in rezerva)

262 serg. maj. Goran

239 serg. Neacsu Constantin (in rezerva)

240 capitan Oproiu Constantin

251 plutonier Ciolpan

Patru TAB-uri la Scala: 256 soldat Vlad Petrica (in rezerva)

268 fruntas Melu Filip

213 sergent Anghel Ilie

233 sergent major Ghita Cornel

Un TAB la Cina 202 sergent major Gramada (Robu), Vieru, Diaconu

Alte cadre: sergent major Nastase, mr. Marin, capitan Voinea, capitan Horumba Liviu, capitan Sandu Ion (01726), lt. Balanica Laurent iu, lt. Rosia Adrian (Brigada Brasov), lt.maj. Moise, mr. Voicu

Divizia 1 Mecanizata generalul Carp

Extras din jurnalul actiunilor de lupta

B.Tc. (Batalionul de tancuri)
Ordinea de bataie a Corpului 1 tancuri care a actionat a fost urmatoarea:

Tancul CDT.B.Tc.

1. Mr. Rosca Valentin
2. Plt.maj. Mihalcea Victor
3. Frt. Bica Adrian
4. Serg. Ionescu Florin

Tancul CDT.Cp1 Tc.

1. Lt. Mircioaga Marin
2. Plt. maj. Neagu Victor
3. Serg. Alexa Felix
4. Frt. Ibrian Costel

Plutonul 1 Tancuri

Echipaj 1
1. Lt. Mirea Marian
2. Plt. Dobre Gheorghe
3. Frt. Socol Marian

Echipaj 2
1. Frt. Enache Ion
2. Sg. maj. Rusea Alexandru
3. Serg. Tugui Nicolae

Echipaj 3
1. Frt. Nedelcu Danut
2. Serg. maj. Dumitrescu Cristian
3. Frt. Nedelcu V.

Plutonul 2 Tancuri

Echipaj 1
1. Plt. Betivu Petrica
2. Serg. Rusu Danut
3. Frt. Marin Ionel
4. Sold. Dumitru Marin

Echipaj 2
1. Frt. Pugna Augustin
2. Serg. maj. Iordache
3. Serg. Dragomir Nicolae

Echipaj 3
1. Frt. Prunache
2. Serg. maj. Boboc Marcel
3. Serg. maj. Nae Marian

In acelasi jurnal al actiunilor de lupta se mai mentioneaza: „Ajuns in zona Salii Dalles (n.r. - in actele aflate la dosar nu este mentionata persoana care a intocmit jurnalul) m-am prezentat ministrului Apararii Nationale care era insotit de generalul Hortopan, col. Oana Marin, care mi-a ordonat sa trec cu tancurile prin baricada ridicata de demonstranti din diferite automobile, alte obiecte care toate ardeau. I-am raportat ministrului daca pot da jos desantul de pe tancuri, lucru care mi-a fost aprobat. (...) In acest timp, gen. Hortopan s-a deplasat la tancul plt. maj. Neagu Victor facandu-i semn sa se deplaseze peste baricada. (...) In timp ce incercam sa iau legatura radio cu tancurile am vazut patru civili, langa Sala Dalles cum executau foc cu arme automate, de sub pardesiile cu care erau imbracati". „La 21 decembrie 1989, Batalionul tancuri a actionat cu opt tancuri la Piata Universitatii pana la data de 22 decembrie inapoindu-se in unitate sase tancuri."

Aprovizionarea UM 01642

Conform actului de primire seria S nr. 279834, UM 01642 Bucuresti a primit la 17 decembrie de la UM 01305 Bucuresti: 500 de bucati GISP cu petarde model 71, 358 de bucati GISP model 71, 358 de petarde unice si sase lazi ambalaj GISP. Acestea au fost suplimentate tot de la UM 01305 Bucuresti la 20 decembrie cu 50 de bucati de GISP conform actului de primire seria S nr. 279837.

Nu ratati!
In ziarul de maine, marturia cutremuratoare a unui parinte care si-a pierdut fiica impuscata pe baricada de la Inter.
×