x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine sunt viermii şi ciumpalacii din Piaţa Universităţii

Cine sunt viermii şi ciumpalacii din Piaţa Universităţii

de Petru Zoltan    |    Mara Raducanu    |    Cristian Ionescu    |    24 Ian 2012   •   21:00
Cine sunt viermii şi ciumpalacii din Piaţa Universităţii

Intr-o nesimtire crasa, senatorul PDL Iulian Urban si-a permis sa-i nu­measca "viermi" pe protestatari. Mai apoi, urmandu-i exemplul, un alt lider PDL a spus "ce sa faci, nu poti sa-ti dai demisia pentru niste ciumpalaci".

Ceea ce nu a putut prevedea actuala Putere este faptul ca de 12 zile "ciumpalacii si viermii" continua sa protesteze. Mai mult, de tot atatea zile, aceiasi viermi si ciumpalaci – e drept, revoltati – au obtinut doua victorii nesperate in fata presedintelui-jucator. Retragerea proiectului legii sanatatii si o amanare cu un an a platii taxei auto. "Sunt un golan batran, dar un vierme tanar", declara primarul Constantei, Radu Mazare, intr-o emisiune tv, sustinandu-i cu tarie pe protestatari.

La Piata Universitatii, fiecare vine cu "tolba" de probleme. Iti trebuie timp sa citesti ce scrie pe fiecare pancarta... Agatata in jurul gatului sau ridicata sa se vada pana la Cotroceni, oamenii si-au scris acolo punctual ofurile. Dupa atatia ani de tacere, paharul s-a umplut. Se scandeaza si pe ritmuri de muzica... Se fluiera si se sufla in goarna. Acolo unde "gastile" sunt mai mari se canta in mare verva "Basescu, lasa-ne, lasa-ne, lasa-ne"... Cand le mai trece prin fata vreo ma­si­na de jandarmi, protestatarii incep huiduielile... "Jandarmule, suntem aici pentru viitorul copilului tau", scrie sugestiv pe o pancarta. Oamenii si-au adus cu ei si povestile. Cei mai in varsta spun cu mandrie ca au iesit in strada si in ’89. Acum e randul ti­ne­retului sa schimbe cursul istoriei, sus­tin oamenii. "Ce sa mai faci cand s-a furat tot? Viitorul e negru", se intreaba retoric tinerii cu care am stat de vorba.

Dupa orele 16:00-17:00, Piata Uni­versitatii devine parca o mica con­signatie. Gasesti cate putin din toa­te... Fiecare cu capraria lui. De la cruci de lemn, lumanari, avioane pla­sate strategic in varful unor bete, gata sa-si ia zborul... "Duca-sa si Basescu cu el", striga cu zambetul de buze posesorul masinariei! Nu lipsesc nici coifurile sau bereta de marinar. Pe langa oricine ai trece, protestatarii sunt dornici sa-si spuna problemele. Cand te vad cu legitimatia de presa, unii te mai si opresc. Nu vor decat sa fie ascultati. "Romanul e bun, calm, se trezeste greu, dar si cand se tre­zes­te, atunci sa nu stai in calea lui", ne spune cu patos o doamna la vreo 60 de ani. Pe la ora 21:00, trei stu­denti pregatesc cu banii din bursa lor ceaiul de incalzire pentru oamenii din Piata Universitatii. Cu scor­ti­soa­ra, cuisoare, fructe de padure si la­ma­ie. "Atat putem sa facem si noi pentru a fi alaturi de cei care vin aici. Vrem locuri de munca la noi in tara, sa nu mai fie nevoie sa plecam in strainatate, departe de familiile noastre", este doleanta lor cea mai mare.

In Piata Universitatii, printre pancarte, care de televiziune, rasetul ino­cent al vreunui copil venit cu pa­rintii sau o gluma facuta tot la adresa "alesilor", rasuna vocea disperarii.


"Ne-au furat barbarii, ne-au caznit mai marii, dar avem in suflet sapte vieti"
"Am venit sa sustin spiritul identitatii nationale. E ceva ce se simte, in principiu. Sunt aici ca sa fiu un model si pentru ceilalti, care inca nu s-au urnit din loc. E vorba de insufletirea neamului romanesc, exact la asta ma gandeam inainte sa veniti. Cred ca e undeva in­gro­pata, dar nu cred ca lipseste", a precizat Roxana Maria, una dintre protestatarele din fata Teatrului National. Are 27 de ani si lu­creaza ca inspector la asistenta sociala, dar si ca terapeut. Ne­mul­tumirea ei provine de la faptul ca romanii nu mai au nevoie de manipulare, frustari si lipsuri. "Si cred ca asa am ajuns sa nu mai credem in noi. Eu sper la o reinviere a noastra, ca natiune. Despre violentele care s-au intamplat, daca esti putin atent si intelegi ce se intampla, nu prea ai ce sa patesti, in sensul ca m-am dat la o parte atunci cand am vazut ca urmeaza sa se intervina, ca ocupam strada, iar mitingul nu era autorizat, adica ne supunem totusi la niste manevre."

Maria Roxana, 27 de ani

"Imi cer scuze, dar refuz mitocania, aroganta, nonvaloarea, minciuna si coruptia"
Dan Stanculescu este economist de profesie. A iesit in strada in fiecare seara de cand au inceput protestele deoarece considera ca politicienii nu conduc Romania pe drumul cel bun. "Poate ca eu n-am dreptate si poate ca gresesc, dar poate ca ceilalti pot sa-mi spuna unde gresesc si ce nu e bine. Nu e bine ca suntem foarte dezbinati, ca nu avem o societate civila, care ar trebui sa fie barometrul, sa tina echilibrul intre unii si altii si din pacate aceasta putere nu o avem. Sunt foarte multe de facut, dar faptul ca nu exista acel spirit civic, dupa parerea mea, o sa ne traga in jos. Si nu stiu cine poate sa construiasca aceasta societate civila, dar poate ca fiecare dintre noi putem sa facem lucrul asta. Si nu pentru mine personal, pentru natiunea asta. Atitudinea celor care ne conduc astazi si ne-au condus si alta data n-a fost cea corecta. In principiu sunt dezamagit de toata clasa politica. Asta nu inseamna ca toti sunt la fel, asta nu inseamna ca printre ei nu sunt si cei care ar merita sa conduca natiunea asta."

Dan Stanculescu, economist

"Imi doresc o Romanie libera. Vreau o tara ca afara"
"Imi doresc o Romanie libera. Suntem de aproape doua sap­ta­mani aici, eu am venit aici in fie­ca­re seara. Imi doresc atat de mult sa vina toti romanii. Eu vreau sa plece Basescu. Nu am nimic cu el personal. Nu l-am votat ca mi s-a parut un om foarte rau. Eu as vrea democratie, cum spune o melodie: «vreau o tara ca afara». E mai rau si decat pe timpul lui Ceausescu. Am 30 de ani, nu-mi permit sa fac o familie, nu-mi permit sa ma ca­sa­toresc. Nu pot sa spun ca si co­pilul va creste o data cu mine. Ma uit la viitor, e negru... Solutia e sa plec afara. Imi doresc unitate, sa fim mai liberi si sa ne iubim mai mult... Eu ii iubesc pe toti romanii care au venit aici. Am plans intr-o zi cand am vazut ca si pe ploaie si pe ninsoare au venit oamenii. Am ajuns la concluzia ca jandarmilor, nu stiu, le sterg creierul, sunt instigati, sunt invatati sa faca asta. Eu credeam ca o sa iasa si ei... au si ei parinti, copii, familie. Eu nu stiu da­ca o sa prind ceva mai bine – ca cine o sa vina la guvernare, o sa fie 5-10 ani, tot greu – dar va fi mai bine pentru copiii nostri."

Denisa Zanageanu, 30 de ani

Huligan, golan, vierme, derbedeu si ciumpalac
"Am fost in ’89 huligan. In 1990, in Piata Universitatii, am fost golan. In 2012, vierme, derbedeu, ciumpalac si toate caricaturile posibile. Dar Traian Basescu uita o singura chestie. El se da in ba­lansoare cu noi. Dar noi am trait aici, suntem mult mai spirituali decat dansul. El a fost pe mare si a lipsit o parte din viata lui din Romania. Si-i mai spun altceva: daca 322 de cetateni vor vota impotriva lui la 19.000 de sectii de votare cate sunt in Romania, rezulta ca sase milioane de romani nu-l mai vor. Cu patru milioane din strainatate, 10 milioane. Si cu inca alte cateva milioane care nu l-au vrut si-au votat cu Opozitia, sunt aproape 20 de milioane. Domnule Basescu, astia sunt romanii care nu te mai vor", spune un alt manifestant, fost revolutionar.

"Inchipuiti-va cum ar fi fost Romania cu Ratiu prim-ministru si monarhie"
"Sunt participant la Revo­lutia din ’89 inca din 21 decembrie. N-am vrut nimic pentru mine, n-am certificat de revolutionar, si-am venit aici pentru aceleasi motive pentru care am iesit in ’89. Gu­vernul Boc, presedintele, dictatura, dictatura care se inscauneaza din ce in ce mai tare in Romania, taierile de salarii, taierile de pensii, faptul ca ei se imbogatesc iar poporul saraceste. Personal n-o duc asa de rau si-i multumesc lui Dumnezeu, dar trebuie sa fiu aici, asa cum am fost la Revolutie. Simt nevoia sa fiu aici. As dori sa incercam sa instauram monarhia, ca ultima forma in aceasta tara. Este ultima solutie pe care n-am incercat-o si inca din ’90 sper ca va fi una buna. Nu va pot da garantii, dar vom fi din nou in strada daca n-o sa fie una buna. Dar inchipuiti-va cum ar fi fost Romania cu Ratiu prim-ministru si monarhie". Se simte atat vierme, cat si ciumpalac.

Teodor Daniel Tulpaz, 50 de ani, informatician

Trecem printr-o perioada pe care nu a avut-o Romania in ultima suta de ani
"Trebuie sa ajungem la un numitor comun, sa dam la o parte acest Guvern nenorocit. Criza prin care trecem. Conditiile de viata mizere. Toate treptele sociale, incepand de la tineret pana la cel mai batran, sufera. Suntem o natiune bolnava, atata timp cat nu avem sa­na­ta­te, nu avem educatie si nu avem protectie sociala. Nu se mai poate in conditiile astea. Acesta nu este rezultatul Revolutiei sau al asa-zisei Revolutii din 1989. La ora actuala trecem printr-o perioada pe care nu a avut-o Romania in ultima suta de ani. Nici intre cele doua razboaie. Nici la cutremur. Dupa o viata de 40 de ani de munca, eu impreuna cu sotia am 12 milioane venit si am si un baiat la facultate, la master. Nu se mai poate in situatia asta. Decat sa traim asa la infinit trebuie sa facem ceva. Ma gandesc ca baiatul mai are un an, e la master. Imi e frica ca o sa ramana pe strada. Eminescu a spus «zbrobiti oranduiala cea crunta si nedreapta ce lumea o imparte in mizeri si bogati». O sa fac cu aceasta o pancarta si de maine o sa vin aici cu ea."

Gregan Laurentiu, 65 de ani, pensionar

"Parintii mei si-au pierdut speranta"
"De ce-am iesit? Ca nu mai suportam. Am terminat facultatea, actoria. Stam si nu facem nimic. Te duci la teatru sa te angajezi, ni se spune ca «avem locuri dar n-avem voie». Asta e o magarie. Ma mai nemultumeste faptul ca n-avem bani. Bine, sunt bani, au venit foarte multi de la structurile europene, dar au fost dati pe ei stiu ce. Normal, au si ei case, masini si noi stam si ne chinuim cu greutatile zilei. Problemele n-or sa fie rezolvate mult timp de-acum incolo, dar poate se va schimba ceva macar. Pana nu se duce toata clasa politica, sa se schimbe cu oameni tineri, care abia au terminat facultatile si eu cred ca se pot ridica la nivelul cerut. In viata de zi cu zi fac petreceri pentru copii. E singurul mod in care pot sa imi castig si eu traiul. Parintii mei sunt putin speriati de faptul ca vin in Piata, sa nu patesc ceva, ei si-au pierdut speranta ca se mai poate schimba ceva. Am venit din primele zile si, cand pot, vin."

Ni­culae Ciprian, de 22 de ani

As fi in stare sa le fur tot si sa dau poporului
"Domnul presedinte ar trebui sa aiba grija de fetita lui de la Bruxel­les care nu stie sa vorbeasca. Cei care au averi, venituri de orice fel mai mari decat cele decente sa le justifice de unde sunt. In cazul in care nu le pot justifica vor fi confiscate si redate Trezoreriei Nationale, aduse in bugetul Guvernului. Eu sunt cetatean romano-american. Am si pasaport american, asa ca in cazul in care mi se intampla ceva sa pot sa demonstrez. Romania este prea mult tanjita, lumea vrea sa vina sa fure de aici. «Divida et impera», asta e principiul! O tara mai putin pregatita este o tara de la care poti lua ceva fara sa platesti. Tinerii nu au posibilitati sa traiasca aici, nu isi pot face familii, nu-si pot face viitor, nu au locuri de munca datorita faptului ca cineva, acum 20 de ani si de 20 de ani incoace, ne-a macinat industria, ne-a macinat agricultura. Am 23 de ani de lucru in Centrala 23 August si sunt revolatata la maximum. Nu am furat nimic niciodata, dar acum cred ca o sa le fur tot ce prind la Guvern. As fi in stare sa fur si sa dau poporului. Nu se mai poate, ne batem joc de ce avem mai frumos in lumea asta si ce ne-a dat Dumnezeu. Tineretul asta minunat. Imi vine sa plang."

Niculina Daniela Lupu, 57 de ani, pensionar

"Prefer sa ma confrunt cu un criminal, de la ala stiu la ce sa ma astept"
"Demiterea lui Baconschi a fost o strategie ca sa mai taie din furia poporului. Ce vedeti aici, in piata, sunt oameni foarte, foarte necajiti, fiecare are problema lui. Prefer sa ma confrunt cu un criminal, pe ala stiu cum sa-l iau. Astia sunt atat de prosti, au dus tara de rapa. Pe Baconschi l-au sacrificat ca sa-l aduca pe traseistul ala de Diaconescu. Noua ne trebuie oameni cu cap, care sa gandeasca cate ceva, sa faca pentru tara", a spus Popescu Valeriu, 82 de ani. E pensionar, inginer minier, si-a facut de toate’n viata. A facut si puscarie pe timpul lui Ceausescu, pentru ca "a fluierat in biserica".

"Basescu... Asta e un golan, un derbedeu"
"Nu imi mai convine acest regim. Sunt hoti, mincinosi, nu am cuvinte. Intr-o fraza gasesti 50 de minciuni. In fiecare zi ne mint. Sunt aroganti. Ne-am saturat in 65 de ani de presedinti. Electricieni, cizmari, marinari. Ce au facut acesti presedinti si ce a facut Monarhia. Incepand de la Carol I, am stat 500 de ani sub dominatia turcilor si a trebuit sa vina un print strain sa ne capatam in­de­pen­denta. Sa va dau un exemplu. In domeniul sanatatii s-au redus spitalele, s-au micsorat numarul medicilor si ei spun ca nu sunt bani. Si au luat si banii pensiona­rilor. In primul rand, Basescu e partinic. Tot timpul e cu PDL-ul. Va dau un exemplu cum au furat la vot. La alegerile europarlamentare au venit 482 de persoane de la o firma si au votat. La un moment dat, am pus-o pe o doamna observator sa stea langa perete si sa vada pe ce colt pun stampila. Ei puneau pe Elena Basescu. Si adevarul asta a fost. De la noi s-au dus la gradinita 243, pe urma la Elena Vacarescu, in Sectorul 4. Am lucrat la intrepriderea Vulcan pana in 2000 si apoi in invatamant, profesor de tehnologie.

Raportaru Mihai, 62 de ani, Bucuresti

Guvernantilor nostri le-as spune sa se gandeasca ca sunt muritori
Irina Orasteanu tocmai a iesit de la teatru, unde a vazut piesa "Si­nucigasul" cu Dan Puric, pe care o recomanda tuturor. Apoi, s-a alaturat grupului de protestatari. "Viata merita traita, dar nu sa te calce nimeni in picioare. Si trebuie sa avem niste conducatori care sa aiba grija de fiecare om in parte. Guvernantilor nostri le-as spune sa se gandeasca ca sunt muritori. «Memento Mori» ar trebui sa-l aiba scris fiecare dintre ei pe birou. Pentru ca, daca in fiecare clipa iti amintesti ca esti muritor, probabil nu mai esti atat de avar, nu mai esti atat de egoist." Femeia spune ca daca guvernatii si oamenii in general se vor gandi la acest mesaj, lumea va fi mai buna pentru ca nimeni nu mosteneste nimic. "Degeaba au furat atat, degeaba sunt atat de bogati, ca tot intr-un pat dorm. Tot o gura au, tot de o camera au nevoie, nu de palate. Noi, romanii, suntem un popor de oameni buni, indulgenti, noi am fost cei sacrificati si nu suntem nici viermi si nici ciumpalaci."
Irina Orastean, 66 de ani

"Am iesit aici pentru ca Basescu isi bate joc de valorile nationale!"
"Nu accept cum ma numesc ei. Nici vierme, nici ciumpalac. Sunt roman monarhist. Nu am iesit aici din motive sociale, desi nici eu nu o duc bine... Am iesit aici pentru ca Basescu isi bate joc de valorile nationale. Asta ma doare in primul rand. Asta e tot ce va pot spune. Asta m-a durut pe mine cel mai mult... Basescu isi bate joc de va­lorile nationale. Iar Regele Mihai este un simbol national la care eu tin foarte mult. Monarhia poate fi o solutie. De exemplu, un pre­se­dinte tot timpul va fi motivat politic, un presedinte tot timpul va fi intr-un partid politic. Insa, Regele este dincolo de politica. Regele nu va fi niciodata implicat politic si din cauza asta ar fi o solutie. Dar oricum, Parlamentul continua, alegerile continua, partidele vor fi in continuare. Deci, nu sunt vreun anarhist, vreau monarhie contitutionala, nu altceva."

Adrian Carlea, 34 de ani, traducator de limba engleza

Nu vreau sa ma mai simt furata
Anca Maftei, o tanara psiholog in varsta de 27 de ani, protesteaza pasnic de cateva zile in Piata Universitatii. Pentru inceput si-a convins sa vina doar cativa amici. Dar spera ca intr-un final sa stranga cat mai multi prieteni care sa o urmeze. Ea vrea o schimbare reala in Romania, pentru a nu se mai simti furata in fiecare sector al vietii sale. O alta nemultumire a tinerei o reprezinta lipsa masurilor concrete pentru a imbunatati situatia romanilor. E mahnita de tot ceea ce se intampla pe scena politica romaneasca. "Sunt mandra de ceea ce se intampla in Piata Universitatii. E un semnal de alarma pentru ca se incalca toate drepturile elementare ale omului." Dupa cateva clipe s-a pierdut, ala­tu­randu-se tine­rilor care cereau in cor demisia actualei puteri.
Anca Maftei, psiholog

"M-au adus aici ura si nemultumirea"
Helga Nemes a iesit in strada impreuna cu fiica si sotul sau. Este consultant in domeniul fortei de munca, dar tot timpul s-a gandit sa plece impreuna cu familia pe alte meleaguri, pentru un trai decent. "Ne tin aici parintii mai mult. Ma supara in pri­mul rand saracia, pe care o vad la parintii mei, faptul ca toata lu­­mea are greutati. Niciodata tara nu a mers atat de prost, niciodata. Sa traiti bine!, asta a fost culmea sarcasmului. Omul as­ta (n.r. – Traian Basescu) nu are ce cauta acolo. In primul rand ca este un badaran, limbajul lui este de cu totul alta factura de­cat cel a unui presedinte." In schimb isi doreste un presedinte care sa fie un om educat, care sa vorbeasca pentru toata lumea. "Cel mai apropiat de acest model ar fi Crin Antonescu. Mi-as dori un om care sa nu fie hot, in jurul lui sa nu adune alti corupti. Asta imi doresc!, pentru ca romanul prin structura lui este un om care indura mult si este un umil."

Helga Nemes, 38 de ani, consultant

"Lupt pentru tara, neam si dreptate"
Batranul Filip Weber are 72 de ani. De cand a vazut multimea in strada si satul de problemele cu care se confrunta, a decis sa se alature grupurilor de manifestanti. Poarta o caciula neagra, cu ochelari mari si o barba lunga care iese in evidenta. In mana are o fotografie imprimata pe un carton, cu familia regala a Romanie. "Macar Regele a spus ca e pregatit sa conduca tara, daca poporul il vrea." Nu ii place sa vorbeasca mult, insa e nemultumit de atitudinea si dispretul pe care il afiseaza reprezentantii actualei puteri. E un om simplu, crestin cu frica de Dumnezeu, iubitor de tara si de neam. "Nu fac parte din nici un partid, nu ma intereseaza niciunul. Lupt pentru tara, neam si dreptate. Oamenii sa vina cu credinta. Din cauza crizei economice, am ajuns asa de rau. Ma nemultumeste faptul ca poporul asta a ajuns sa o duca asa de rau", povesteste batranul Weber.
Filip Weber, pensionar

Studentii care incalzesc sufletele
Trei tineri studenti din Ploiesti vin in fiecare seara in Piata Universitatii cu doua oale pline cu ceai si pahare pentru manifestanti. "Ideea a fost a noastra. Suntem trei colegi studenti, si din bursa pe care o avem aducem un ceai sa incalzim lumea. Suntem alaturi de oameni pe retelele de socializare. Cat putem o sa fim aici. Aducem ceai in piata de trei zile. Cat ne costa e irelevant. Aducem 60-70 de litri de ceai la o tura. Ieri am fost de doua ori, si la pranz, s-a baut foarte repede, in 10 minute nu mai era nimic. Ceaiul il facem cu scortisoara, cuisoare, lamaie si fructe de padure. Asta-i ceaiul", a declarat Victor Andreescu (27 ani), student la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti. Ceilalti doi prieteni sunt Catalin Curelea si Paul Florin. Curelea este student la SNSPA, iar Florin la Petrol si Gaze. "Ca toata lumea, am resimtit criza din plin. Nemultumirea noastra principala este ca Romania nu ne poate oferi un serviciu, sa nu mai fim nevoiti sa stam departe de familie, prieteni", a precizat Curelea.

"Absolventii de Actorie mor de foame"
"Am iesit din cauza traiului prost. Pentru ca am terminat o fa­cultate si nu reusesc sa ma angajez in domeniu, nu in alta parte. Am terminat actoria. Am lucrat pe colaborare, sezonier, la Teatrul Creanga si atat. In rest, lucrez si-n alta parte, dar mi-ar placea mult mai mult sa lucrez in domeniul meu, sa fac teatru. Nu am cum sa fac asta acum. E prea multa coruptie si sunt prea multe pile. In momentul asta se folosesc in filme studente de pe la ASE, oameni de pe strada, de ce? Pentru ca sunt pilele cuiva. Iar absolventii la actorie mor de foame. Am inceput sa lucrez de acum 3 ani in organizari de evenimente pentru copii, petreceri, piese de teatru, dar la nivel foarte mic, adica jucat in gradinite. Vin in Piata de cand a inceput totul. Mi-a fost frica, insa am vorbit cu domnii jandarmi, iar mie mi-au oferit siguranta".
Marina Secasiu, 22 de ani< br>
"Tampita formata in scoala romaneasca"
"Sunt in Piata Universitatii de cand a inceput protestul, mai exact de sambata trecuta. Ce m-a determinat sa ies? Am fost la toate mitingurile impotriva acestei guvernari, la toate asumarile, pe toate legile. Nu putem spune «codul muncii afecteaza doar o categorie sociala», le afecteaza pe toate. Lucrez in invatamant, imi reprezint colegii, iar aici sunt in calitate de cetatean. Re­ven­dicarea mea este retragerea tuturor legilor pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlamentul Romaniei. De ase­menea, as vrea sa stiu si eu daca acei parlamentari care au votat la asumari au avut mandat clar din partea oamenilor sa voteze asa ceva. Legile asumate de Parlament sa se intoarca inapoi, sa se dezbata public, asa cum e corect, cu toti partene­rii sociali si cu toata societatea civila. Nu traim bine, asa cum a spus domnul presedinte, dar il asteptam in Piata, asa cum a promis".
Ramona Mangu, 35 de ani, profesor la Scoala nr.2 Jilava

×