x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ciprian Nastasiu acuză: "Se fac presiuni asupra procurorilor"

Ciprian Nastasiu acuză: "Se fac presiuni asupra procurorilor"

de Violeta Fotache    |    16 Noi 2009   •   00:00
Ciprian Nastasiu acuză: "Se fac presiuni asupra procurorilor"
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional


Victor Gaetan, unul dintre autorii cărţii "Prădarea României", îl identifică pe Traian Băsescu ca fiind "profesorul" din vorbirile lui Omar Hayssam, lucru ce ar fi fost ştiut de anumite servicii secrete din Washington încă din 2005. Dezvăluirile făcute de Gaetan, pe baza mărturiilor fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, atât în scris, cât şi în conferinţa de presă, aruncă România în tumultul unui scandal internaţional. Imaginea ţării noastre, relevată pe baza "declasificării" unor documente ale SUA invocate de autori, apare ca fiind aceea în care şeful statului s-ar amesteca "dictatorial" în justiţie, iar justiţia i-ar şi face pe plac, ar gira şi dicta eliberarea unui terorist, întru pavăza, fie a mogulilor "traficanţi de armament", fie a unor membri celebri din PD-L care ar fi implicaţi în dosarul "energiei" sau al "privatizărilor strategice".

O ţară ai căror oameni îşi pot "trage" comision din răscumpărarea plătită pentru eliberarea jurnaliştilor şi în care sub stindardul luptei anticorupţie s-ar ascunde de fapt toleranţă maximă pentru clientela puterii. Nastasiu devine astfel al doilea procuror care face acuzaţii grave la adresa celui mai înalt reprezentant al puterii în stat, după Ovidiu Buduşan, devenit celebru prin "azilul internaţional" cerut după dezvăluirile legate de cazul Costea - Ion Iliescu. Întrebat despre valoarea probelor pe care le are în susţinerea acuzaţiilor, Nastasiu a precizat: "Eu nu acuz pe nimeni. E mărturia mea despre ceea ce am perceput".

"DEMONIZAREA PROCURORILOR"
Cartea "Prădarea României" a fost lansată ieri, în prima zi (coincidenţă?) a ultimei săptămâni de campanie electorală pentru alegerea preşedintelui României. Victor Gaetan, autorul care şi-a asumat partea financiară şi morală a cărţii, a afirmat, în conferinţa de presă ţinută la Hotelul Hilton, că Traian Băsescu a demonizat procurorii din România. El a făcut o comparaţie la extreme, arătând că, în timp ce Ciprian Nastasiu era decorat de instituţii americane pentru realizările extraordinare, el era demonizat de propriul preşedinte.

Cei doi autori s-au cunoscut în vara anului 2006, la Washington DC, unde procurorul se afla în misiune de serviciu, "un interogatoriu cu o sursă americană". Apoi s-au tot întâlnit la Washington, atât în primăvara lui 2007, cât şi în toamna lui 2008. În discursul său, Gaetan a arătat că a ajuns să publice această carte pornind de la promisiunile vizând lupta anticorupţie făcute de Traian Băsescu în anul 2004. Documentarea pentru carte a început-o în anul 2008, datele sale fiind verificate de diferite surse, interviuri, dar şi de "documente declasificate de instituţii americane".

NASTASIU: "MĂ SIMT URMĂRIT!"
La rândul său, Ciprian Nastasiu a declarat că volumul reprezintă o "mărturie a unui om considerat vinovat pentru eliberarea lui Omar Hayssam" şi o "pledoarie" pentru munca colegilor săi din DIICOT, DNA, Ministerul Public. El a susţinut că "în România se face o presiune extraordinară pe procurori la cazuri deosebite" şi a precizat că "lupta trebuie dusă mai departe, fiecare coleg trebuie să-şi îndeplinească datoria, indiferent de presiunile la care a fost supus".

Fostul anchetator a mai spus că a acceptat să scrie această carte alături de Gaetan având în vedere succesul pe care l-a avut pe plan internaţional cu privire la doi traficanţi "deosebit de periculoşi", ambii identificaţi în colaborare cu agenţi din România şi SUA. Întrebat dacă intenţionează să intre în lumea politică şi dacă în spatele publicării cărţii se află politicieni, Nastasiu a respins aceste susţineri. Fostul procuror a spus că a avut tangenţe cu lumea politică "prin 1991, cu PNŢCD".

El a arătat că nu îl deranjează dacă este asimilat noţiunii de procuror politic, din moment ce a fost considerat "procurorul lui Băsescu". Iar dacă Victor Gaetan a dezvăluit că mai multe edituri au refuzat să le publice cartea de teamă că vor fi luate la anchetat, Ciprian Nastasiu şi-a încheiat conferinţa de presă cam în aceeaşi idee. "Mă simt urmărit!", a spus el.

"PROFESORUL" ESTE BĂSESCU
Victor Gaetan este cel care a vorbit primul despre identitatea "profesorului", apelativ apărut în discuţiile dintre anchetator şi Omar Hayssam. Răspunzând unei întrebări, Gaetan a precizat: "De faptul că profesorul este Traian Băsescu se ştie din 2005 la Washington". El a completat, tot ca urmare a unei întrebări, că de acest  lucru se ştie la Washington pe anumite străzi, la adresele unor servicii secrete. Gaetan a explicat şi de unde ar veni porecla de "profesorul".

Din cultura arabă, unde "profesore" este o formulă de politeţe, de respect. "Desigur, faptul că Omar Hayssam folosea această formulă la adresa lui Traian Băsescu arată că sirianul era «aplecăcios», «lingău», «flatant»."

DOSARUL ARMAMENTUL
"Nu pot să indic persoanele care fac parte din dosar. Am audiat persoane. Am făcut referire în carte la partea externă a traficului de armament. Este partea cu Transnistria, Rusia, Orientul Apropiat, Africa de Nord. M-am dus acolo cu ancheta, pentru că sunt concretizate prin rechizitorii făcute de americani", a zis Nastasiu. Întrebat dacă în dosarul armamentului firele duceau şi la preşedinte, Nastasiu a negat.




El a mai scris în carte că, pe lângă problemele de sănătate ale lui Omar Hayssam, unul dintre motivele pentru care a cerut eliberarea acestuia a fost acordul încheiat cu inculpatul ca acesta, odată liber, să dezvăluie tot ce ştie despre traficul de armament. Nastasiu a precizat însă că şi în cazul traficului de armament, şi în cazul fugii lui Omar Hayssam tot timpul, "sub noi, cineva a lucrat în permanenţă".

"Omar Hayssam îşi negocia permanent poziţia, m-a folosit ca şi canal de comunicare cu România. "Un grup privat din SUA a făcut lobby în acest dosar, sub ancheta noastră cineva a lucrat în permanenţă", a spus Nastasiu referindu-se la dosarul privind fuga lui Omar Hayssam din România. "Este vorba de intervenţia unui grup privat din SUA, care a acţionat prin MAE, şi de acel avocat Mott Tzivin, care a avut acces la Hayssam în trei rânduri, acces de care eu n-am ştiut".

REFUZAT DE BĂSESCU...
Fostul anchetator spune că a fost refuzat de Traian Băsescu atunci când i-a cerut acestuia o întâlnire la Cotroceni, pentru a discuta despre oamenii din anturajul său care apăreau în ancheta DIICOT. "Mi-a spus la telefon că nu mai vrea să se vadă cu nimeni din Ministerul Public până nu sunt lămurite lucrurile. Nu mi-a dat sfaturi, ci mi-a spus să fac ceea ce este legal", a spus fostul anchetator, precizând că nu l-a sunat pe preşedinte pentru a face "un şantaj sau altceva".

În carte, Nastasiu arată că a fost contrariat de faptul că preşedintele l-a încurajat prin SMS, atunci când toată lumea îl hulea, să efectueze ancheta privind fuga lui Omar Hayssam.

"Presiunile niciodată nu se acţionează direct asupra procurorului, ci asupra procurorului general!" Ex-procurorul devenit avocat a mai spus că presiunile pe care le-ar fi simţit sub mandatul de procuror general al Laurei Codruţa Kovesi nu ar fi avut loc "deloc" pe timpul predecesorului acesteia în funcţie, Ilie Botoş, cel care a demisionat după fuga sirianului. Deşi în carte, când povesteşte despre eliberarea lui Omar cu aprobare "de Sus", procurorul spune că Ilie Botoş nu i-a dat acceptul verbal să ceară eliberarea până nu a avut aprobarea "de Sus" pentru acest lucru.

Cu alte cuvinte, şi Botoş ar fi acţionat la ordinul politic? "Traian Băsescu nu a acţionat ca un procuror. Nu aşa acţionează un procuror. El este un preşedinte autoritar şi îi dă ordine direct procurorului general, Laura Codruţa Kovesi", a spus Nastasiu. Ca exemple de presiune ce ar fi fost exercitată asupra lui, Nastasiu a invocat revocarea lui din funcţie şi faptul că Laura Kovesi nu l-ar mai fi lăsat să plece în Siria pentru a-l audia pe Hayssam.


Băsescu: "A fost rejectat de sistem"
Traian Băsescu l-a atacat aseară pe Ciprian Nastasiu afirmând că: "e penibil, că astăzi dă lecţii şi lansează cărţi SF (n.r. - a pronunţat "sifi") după ce a fost rejectat de sistemul de justiţie prin decizie a CSM".

"Dânsul a fost procurorul care a cerut punerea în libertate a lui Omar Hayssam, după care a uitat să ia măsuri de supravegherea acestuia în libertate", a acuzat Băsescu, respingând şi "diversiunea" că sirianul ar fi plecat cu avionul. Şeful statului a ţinut să precizeze că în timpul vizitei în Siria a discutat despre modificarea acordului de extrădare, astfel încât la sfârşitul negocierilor Omar Hayssam să poate fi extrădat în România, contrându-l pe Nastasiu care a afirmat că Băsescu nu a făcut acest lucru cu ocazia vizitei sale la Damasc.

De asemenea, şeful statului a făcut un apel deschis către "competitorii la alegerile prezidenţiale să renunţe la a utiliza oameni scoşi afară din justiţie şi folosirea acestora în scopuri politice şi să renunţe la utilizarea documentelor pe care le-au primit din arhiva DGIPI în timpul mandatului domnului Nica". De altfel, şeful statului şi-a început declaraţia de la Cotroceni acuzându-l pe preşedintele PSD, Mircea Geoană, că se află la originea acestor dezvăluiri. "Iau notă de faptul că disperarea unora a ajuns atât de departe încât se pretează la un joc murdar", a spus preşedintele Băsescu.

Referindu-se la cartea lansată de Victor Gaetan, "cu concursul profesionistului Nastasiu", Băsescu a spus: "Aş vrea să-i sugerez domnului Geoană să nu mai utilizeze prietenii de familie pentru a ataca un candidat la Preşedinţie". Totodată, şeful statului a încercat să lipească scandalul Hayssam de PSD şi de Ion Iliescu, susţinând că social-democraţii manipulează Justiţia, astfel încât procesul Hayssam să fie tergiversat prin instanţe.

      Adriana Duţulescu


"Unele conturi bancare din afara ţării au fost create în favoarea serviciilor de informaţii, în cazul în care România intră într-o stare de război sau de necesitate, care ar putea justifica operarea unor conturi legitime, alimentate de oameni de afaceri. Dar unele dintre aceste conturi au fost devalizate de oameni de afaceri şi politicieni"
Mărturia ex-procurorului Ciprian Nastasiu, în cartea "Prădătorii României"

×