x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Citeşte depoziţia halucinantă a principalului suspect din cazul uciderii viceprimarului din Joseni

Citeşte depoziţia halucinantă a principalului suspect din cazul uciderii viceprimarului din Joseni

de Istvan Deak    |    27 Sep 2011   •   08:54
Citeşte depoziţia halucinantă a principalului suspect din cazul uciderii viceprimarului din Joseni

Ieri a inceput, la Tribunalul Harghita, procesul in care doua persoane, Lorincz Robert si Meszaros Jozsef, sunt judecate pentru uciderea viceprimarului din Joseni, Csala Zsolt. Sedinta de judecata a inceput cu citirea rechizitoriului formulat de procurori. 'In dupa amiaza zilei de 22 aprilie 2011, Lorincz R. l-a rugat pe Meszarus J. sa il duca cu masina la casa lui de vacanta pentru a lua o arma, el marturisind ca are intentia de a-l impusca pe viceprimarul Csala Zsolt. Cei doi inculpati au luat arma si au pornit spre casa de vacanta a viceprimarului. Meszaros l-a lasat la marginea padurii pe Lorincz, care si-a pus o cagula pe cap, si-a tras manusile si a pornit pe jos spre casa de vacanta a lui Csala Zsolt. Lorincz s-a oprit intr-un loc de unde a putut veghea asupra casei. A asteptat pana victima a ramas singura, iar cand Csala s-a dus in spatele casei l-a impuscat de mai multe ori. Deoarece Csala Zsolt a reusit sa se refugieze in casa, inculpatul s-a deplasat in fata usii, tragand un nou foc de arma, care l-a pus la pamant pe Csala Zsolt. Acesta din urma a reusit sa blocheze cu picioarele usa de intrare, insa inculpatul a spart usa, iar pe gaura creata a tras un nou foc de arma, care s-a dovedit fatal pentru Csala Zsolt. Lorincz a fugit in padure si a ingropat arma. Peste cateva zile Lorincz si Meszaros au dezgropat pusca si au dus-o inapoi in casa de vacanta a lui Lorincz. Ulterior, Lorincz a ingropat arma in curtea casei', se arata in rechizitoriul citit de judecatorul Uta Ioan Cristian.

Din continutul raportului de constatare tehnico-stiintifica a rezultat ca profilul genetic al probei biologice de referinta recoltata de la numitul Lorincz Robert este identic cu profilul genetic obtinut din micro-urmele prelevate de pe cele doua tuburi de cartus si de pe cartusul cu capsa percutata gasite la locul savarsirii infractiunii de omor asupra lui Csala Zsolt

Avand in vedere ca inculpatul Lorincz Robert si-a schimbat depozitia initiala, judecatorul l-a rugat sa prezinte versiunea sa asupra celor intamplate. 'Evenimentele, care au precedat aceasta crima, isi au radacinile cu multi ani in urma, cand Csala Zsolt si Peter Ming, cetatean elvetian, mi-au incredintat doua pusti, in ideea de a avea grija de ele. In luna octombrie a anului 2010, viceprimarul a venit cu doi barbati de etnie romana, spunandu-mi ca cei doi doresc sa cumpere o pusca in scopuri vanatoresti. Le-am dat pustile, s-au uitat la ele, au ales una, mi-au platit 600 de euro pe ea, dar au lasat ambele pusti la mine, in ideea ca vor veni la un moment dat dupa una dintre ele. In ianuarie 2011, l-am intrebat pe Csala, cand vin oamenii dupa arma. Mi-a spus ca el ii cunoaste pe acesti oameni, la fel si Peter Ming, iar daca au platit pentru arma, atunci vor veni sa o recupereze.

La finalul lunii martie 2011, unul dintre cei doi romani s-a prezentat la mine si mi-a zis ca imi da inca 600 de euro daca duc pusca intr-un loc dinainte stabilit. Mi-a spus ca dintr-un motiv anume s-au certat cu viceprimarul si vor sa il sperie. A rostit si numele primarului din Joseni György István, dar nu am inteles bine contextul, fiindca nu vorbesc bine limba romana. Aceasta persoana s-a prezentat, din nou, in fata casei mele, in data de 22 aprilie 2011, in dupa amiaza crimei cu o masina VW Passat cu numar de Mures. Mi-a spus ca in jurul orei 17 sa duc arma intr-o parcare din zona Baricz. La ora 16.30, l-am rugat pe Meszaros Jozsef sa ma duca cu masina lui la casa mea de vacanta ca sa iau arma. In masina i-am spus ca vreau sa il sperii pe Csala. El m-a lasat la locatia indicata de cumparatorul armei si a plecat. Dupa un scurt timp, am observat ca o persoana mascata alearga spre mine. Mi-a scos arma din mana, a verificat daca e incarcata si mi-a cerut sa ii arat casa de vacanta a lui Csala Zsolt. In aproprierea casei, am observat ca Csala este in curte cu inca o persoana, Krizbai Levente. Mi-a fost frica de acest mascat si de faptul ca arma este incarcata si nu am avut curajul sa fug. Cand Krizbai a parasit zona, mascatul a inceput sa traga de la o distanta de vreo 50 de metri, apoi cand Csala s-a refugiat in camera unde era cazanul care alimenta incalzirea centrala, mascatul s-a apropiat la 4-5 metri de casa si a tras din nou. Atunci am decis sa fug si m-am ascuns intr-o gaura la radacinile unui copac, de unde am auzit alte cateva impuscaturi. L-am auzit pe mascat ca se intoarce la locul unde credea ca mai sunt.

Vazand ca am plecat, a inceput sa ma caute, nu m-a gasit si a fugit in directia din care venisem impreuna. Cand s-a facut liniste, am iesit din groapa si am plecat spre marginea padurii. Pe drum am gasit pusca aruncata si am plasat-o sub un copac cazut, apoi l-am sunat pe Meszaros sa vina sa ma ia si am plecat acasa. Dupa doua saptamani am plecat cu el sa cautam pusca, am gasit-o si am ascuns-o in alta parte. Apoi, pe cont propriu, am luat pusca de acolo si am ingropat-o, impreuna cu cealalta pusca primita de la Peter Ming, intr-o alta locatie', a declarat Lorincz Robert, in cadrul sedintei de judecata de ieri.

Lorincz: 'Am fost amenintat, de aceea am recunoscut crima'

Dupa depozitia oferita de Lorincz, judecatorul si procurorul de caz au cerut lamurirea mai multor neconcordante. Inculpatul a fost intrebat de ce pe parcursul anchetei a recunoscut faptele. 'A doua zi dupa crima, am primit un mesaj de amenintare, in care scria ca daca spun ceva, o sa imi pierd familia. Asa le-am spus anchetatorilor ca eu am comis fapta din motive de molestare sexuala', a raspuns Lorincz. La sedinta de ieri nu s-a gasit inca un raspuns la misterul privind luneta pustii cu care s-a tras. Aceasta a fost gasita in casa de vacanta a lui Csala Zsolt, la cateva zile dupa crima, desi casa era sigilata de anchetatori, iar Lorincz era in Germania la acel moment. De asemenea anchetatorii inca nu iau in calcul sa cerceteze pista lansata de Lorincz cu cei doi presupusi cumparatori ai armei, insa, la initiativa avocatului lui Lorincz, instanta a decis, ca cadrul unei sedinte viitoare, sa fie audiat cetateanul elvetian Peter Ming, pe numele caruia s-ar afla cele doua pusti de vanatoare. Urmatoarea sedinta de judecata va avea loc pe 17 octombrie.

×