x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Ciumpalacele unite scapă ţara de bandite”

„Ciumpalacele unite scapă ţara de bandite”

de Miruna Matei    |    12 Mar 2012   •   21:00
„Ciumpalacele unite scapă ţara de bandite”

Una dintre scandarile populare din Piata Universitatii spune ca 'Cium­pa­lacele unite scapa tara de bandite'. Cred ca unitatea si solidaritatea sunt cuvinte-cheie pentru a descrie ceea ce s-a intamplat de Ziua Femeii in Piata Universitatii. Pe 8 Martie, cium­pa­la­cele au fost unite si au strigat ca vor reprezentare politica, nu doar flori si martisoare. Vocile femeilor au rasunat puternic in Piata Uni­ver­si­tatii. Femei atat de diferite intre ele, dar unite de lipsa de repre­zen­tare politica, au strigat cat au pu­tut de tare ca s-au saturat de un stat mi­sogin, care ignora jumatate din po­pu­latie.

Personal, am iesit in Piata Universitatii pentru ca m-am saturat ca drepturile femeilor sa fie tratate ca mofturi, m-am saturat ca de 8 Martie sa aud de la oamenii platiti sa ne reprezinte interesele cat de mult iubesc ei femeile. Femeile nu au nevoie de iubirea parlamentarilor. Au nevoie ca ei sa isi faca treaba si sa le reprezinte interesele. Cum? Simplu. Daca tot iubesc mamele, ar putea sa investeasca in crese si gradinite, nu sa investeasca in sali de sport in sate fara canalizare sau in borduri. Ar putea sa bugeteze domenii feminizate precum sanatatea, educatia, asistenta sociala, domenii care momentan au bugete de pana la douazeci de ori mai mici decat cele ale Ministerului Apararii sau Ministerului de Interne.

Toate aceste lucruri au fost strigate in Piata Universitatii. Din punctul meu de vedere, aceste strigate reprezinta doar inceputul, reprezinta doar un semnal: femeile au voci, au voci puternice care nu mai pot fi ignorate. Dovada sta faptul ca ele au iesit inca de la inceput in Piata. Mai mult, multe dintre femei au ales sa isi sarbato­reasca ziua in Piata, luptand pentru drepturile lor. Ca o marturisire personala, nu cred ca as fi putut alege un mod mai bun de a sarbatori 8 Martie – nu cred ca as fi putut sa ma simt in alta parte mai bine decat printre oameni frumosi – ciumpalaci si ciumpalace deopotriva, nu cred ca as fi putut trai o bucurie atat de mare cum avut-o joi – bucuria de a face parte din schimbare.

Piata Universitatii a avut multe succese. Cu toate acestea, cred ca unul dintre cele mai mari succese al Pietei este acela ca a creat un spatiu de exprimare caracterizat de diversitate, solidaritate si parteneriat. Aici, vocile ciumpalacelor s-au auzit ala­turi de cele ale ciumpalacilor. Aici, s-a strigat despre cetatene indignate si despre cetateni indignati. De 8 Martie s-a strigat pentru parteneriat si impotriva patriarhatului, pentru ega­li­­tate, pentru respect, pentru re­pre­zen­tare corecta. Inchei avand con­vin­gerea ca, desi speciala, actiunea din 8 Martie nu va fi singulara. Cred cu tarie ca vom fi din ce in ce mai mul­­­te si mai multi in Piata Universi­ta­­tii si ca vom striga din ce in ce mai tare. Cred ca vom schimba din ce in ce mai mult lumea in care traim si am speranta ca atmosfera frumosa de suroritate, de solidaritate si de par­te­neriat din Piata va fi contagioasa pentru intreaga societate.

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii