x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clanurile incaieră Parchetul cu Poliţia

Clanurile incaieră Parchetul cu Poliţia

de Mihai Enciu    |    28 Aug 2007   •   00:00
Clanurile incaieră Parchetul cu Poliţia

Vineri, 24 august, zeci de persoane din cartierul Bora, o suburbie a Sloboziei, au pichetat sediul Parchetului de pe lăngă Judecătoria Slobozia, afirmănd că sunt terorizate de un clan rival şi acuzănd procurorii că nu finalizează dosarele penale intocmite la sesizările adresate Poliţiei.


Membrii familiei Dincă susţin că sunt urmăriţi peste tot, că sunt atacaţi cu băte, cu săbii şi cu sticle incendiare de membrii clanului Hoisan, iar dosarele penale zac pe biroul procurorilor. Scandalul dintre clanurile Dincă şi Hoisan a inceput după ce un membru al clanului Dincă a dat o declaraţie in calitate de martor la un accident de circulaţie in care a fost implicat un bărbat din clanul Hoisan. Incepănd cu data de 9 iunie 2007 au fost intocmite nu mai puţin de 15 dosare penale, pentru distrugere, ameninţare, vătămare corporală, tentativă de omor. Deşi sunt implicate zeci de persoane, iar faptele sunt deosebit de grave, un singur individ este in spatele gratiilor.

"RĂMĂNE SĂ NE OMOARE!". Vineri, in jurul orei 13:00, un echipaj de la Poliţia de ordine publică Slobozia i-a condus la Parchetul de pe lăngă Judecătoria Slobozia pe trei membri ai familiei Dincă, din Bora. Oamenii doreau să afle ce se intămplă cu dosarele penale intocmite de poliţişti la sesizările formulate impotriva membrilor familiei Hoisan. Cum procurorul Leonard Jigă nu era in instituţie, poliţiştii şi cetăţenii din Bora au aşteptat o jumătate de oră ca magistratul să se intoarcă la birou. Pentru că discuţia cu procurorul nu a dus la nici un rezultat, la Parchet au inceput să sosească şi ceilalţi membri ai familiei Dincă. In căteva ore, in faţa instituţiei s-au adunat 30-40 de persoane, inclusiv femei şi copii. Aşezaţi pe pături, la umbră, au solicitat să vină un reprezentant al Parchetului General, pentru că nu mai au nici o incredere in procurorii din Slobozia. Revoltaţi, dar şi speriaţi, oamenii au acceptat cu greu să vorbească in faţa reportofoanelor.

Marius Vasile Dincă ne-a declarat: "Totul a inceput de la o declaraţie. A fost un accident, iar unchiul meu, Dincă Zaharia, a fost de faţă. Au inceput ameninţările, că-l face, că-l omoară dacă depune mărturie. Şi a depus mărturie. De atunci am fost ameninţaţi, am fost bătuţi, am fost călcaţi cu maşina". Dincă a vorbit despre nenumăratele incidente cărora le-au căzut victime membrii familiei sale. "Pentru a ne putea apăra familiile am renunţat la serviciu. De două luni suntem urmăriţi tot timpul. Astăzi (24 august) am fost la spital pentru a ne scoate certificatele medicale; ne-au urmărit. Am fost la poliţie, iar ne-au urmărit... E multă lume care a văzut ce s-a intămplat, dar de frica lor nu vor să declare. Le este teamă!" Oamenii susţin că se aşteaptă ca unul dintre ei să fie ucis.


"PARCHETUL NU FACE NIMIC!". Marius Dincă acuză Parchetul că tergiversează anchetele declanşate la plăngerile celor din familia sa: "Parchetul tărăgănează toate dosarele. Sunt vreo 20 de dosare impotriva lor, dar nu s-au luat măsuri. O singură persoană este arestată, dar o să scape şi ea. Unul dintre noi a rămas fără splină, iar domnii procurori şi judecători spun că cel care l-a bătut nu prezintă pericol social. Toate probele sunt impotriva lor, dar degeaba!"

Ion Dincă: "Nu am făcut nimic la Parchet. Am discutat cu procurorii, dar fără nici o rezolvare. Ni s-a spus să aşteptăm. De ce? Pănă cănd? Facem protest, să ni se facă dreptate. Dar Parchetul nu ia nici o măsură impotriva lor. Vor tot pe noi să ne ducă la detector". Oamenii susţin că cei agresaţi şi-au părăsit casele de teamă, iar bărbaţii au renunţat să mai meargă la lucru pentru a-şi păzi familiile.


POLIŢIA E DE VINĂ. Procurorul Leonard Jigă de la Parchetul Slobozia se ocupă de dosarele intocmite de poliţişti. El susţine că pentru intărzierea finalizării cercetărilor este de vină poliţia. Deşi, de o săptămănă, avea pe birou zece dintre dosare, magistratul aruncă responsabilitatea in ograda Poliţiei Slobozia. Procurorul Jigă a mai spus că sunt zece dosare in lucru la poliţie, pentru distrugere, ameninţări şi vătămare corporală, dosare pentru care poliţiştii nu au prezentat nici o propunere de incepere sau neincepere a urmăririi penale. Magistratul a afirmat că nu se teme de cei care pichetau instituţia. Modul in care a acţionat ulterior... Procurorul a cerut forţelor de ordine (poliţişti şi jandarmi) să-i mute maşina şi să fie scos din clădire pe o altă uşă. Mai apoi, pentru că poliţiştii i-au convins pe protestatari să meargă acasă (au fost duşi, pe rănd, chiar cu maşina poliţiei), procurorul a ieşit din clădire după ce şi ultimul grup a părăsit locul, solicitănd să fie insoţit pănă acasă de poliţişti sau de jandarmi!!!


PARCHETUL SE FACE CĂ FACE. Vineri, poliţiştii au primit o notă interesantă de la Parchet, care nu face altceva decăt să intreţină speculaţiile. In patru dintre dosare, măsurile la care s-au găndit procurorii au fost deja dispuse de poliţişti, adică emiterea unor mandate de aducere pentru 12-13 persoane implicate in aceste lucrări penale. Şi mai interesant, din cele opt dosare la care se face referire in adresă, in şapte sunt invinuiţi membrii familiei Dincă! Numai unul vizează faptele comise de clanul Hoisan. Şi, ca haosul să fie complet, in dosarul intocmit la data de 17 august (membrii familiei Hoisan i-au atacat cu băte şi săbii pe membrii familiei Dincă, pe teritoriul comunei Perieţi), procurorul vrea testarea cu poligraful a celor cel puţin 15 persoane implicate (invinuite şi părţi vătămate)! Acum, cănd singurul poliţist de la poligraf este in concediu! Rezultatele unui asemenea test nu constituie probă in instanţă. Atunci pentru ce se insistă?


Procedura

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa, comisar-şef de poliţie Stan Bătlan, a refuzat să comenteze declaraţiile făcute de procurorul Leonard Jigă. Şeful IJP susţine că este o situaţie tensionată la Bora, dar că, in cele din urmă, va fi rezolvată. Stan Bătlan consideră că este foarte important să se facă o analiză a ceea ce se intămplă, cuprinzănd şi cazul de la Bora, pentru că acţiunile Poliţiei, procedural vorbind, nu mai au o finalitate decăt in privinţa sancţiunilor contravenţionale aplicate. "Aşa cere procedura, dosarele penale sunt «cenzurate» de Parchet." Declaraţia oficială a şefului IJP Ialomiţa este contrazisă de subordonaţii săi, care spun că poliţiştii, in frunte cu Stan Bătlan, sunt nemulţumiţi de atitudinea procurorului Jigă. Surse din anturajul conducerii IJP susţin că poliţiştii refuză să mai meargă cu dosarele la Parchet, preferănd să le trimită prin poştă!


Dosarele penale care zac la Parchet

Incepănd de la 9 iunie 2007 au fost formulate zeci de sesizări din partea membrilor clanurilor Dincă şi Hoisan, din Bora. O parte dintre acestea s-au concretizat in dosare penale:
  • La 10 iunie, la ora 10:00, Dincă Maria sesizează că, la ieşirea din Bora (spre Cosămbeşti), este un scandal de amploare. Dosar penal pentru tentativă de omor lui Bontu Valentin şi Vişan Petre (cei doi l-au tăiat cu sabia pe Radu Petre Victor);
  • 30 iunie - Radu Petre sesizează că Dima Petrică (ambii din clanul Hoisan) l-a lovit intenţionat cu autoturismul propriu pe Păun Constantin (din clanul Dincă) - este singurul dosar in care a fost reţinut autorul faptei (Dima Petrică);
  • In timp ce Gălcă Paula făcea reclamaţia, Dima Petrică, aflat in maşina cu numărul IL-03-FIA, avăndu-l alături pe Hoisan Cristian, l-a lovit intenţionat cu autoturismul pe Dincă George. Dosar penal pentru tentativă de omor;
  • 22 iulie - Hoisan Cristian reclamă că membrii familiei Dincă i-au lovit cu bătele maşina, pe Bulevardul Magheru. Dosar penal pentru distrugere;
  • 30 iulie - Andrei Tasica (din clanul Dincă) sesizează că fiul său, Stanciu Nicuşor, a fost lovit cu un corp contondent de Roşu Ştefăniţă (clanul Hoisan). Dosar penal pentru vătămare corporală (medicii i-au extirpat splina);
  • 30 iulie - dosar penal pentru distrugere. Membrii familiei Hoisan au aruncat cu sticle incendiare in gospodăria lui Dincă Ion, distrugănd acoperişul casei;
  • 17 august - pe teritoriul comunei Perieţi, membrii familiei Hoisan i-au atacat cu băte şi săbii pe cei din familia Dincă. Mai multe persoane au fost rănite.



×