x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Claymoor - „Ecouri mondene” (38)

Claymoor - „Ecouri mondene” (38)

03 Dec 2011   •   21:00
Claymoor  - „Ecouri mondene” (38)

27 mai 1882
Bucurestiul este pe cale sa se depopuleze. Lumea aristocratica pleaca sau cel putin isi face pregatirile de plecare. Ingrijorarea este generala. N-avem unde sa mergem; serile, chiar daca sunt luminate de o luna splendida, sunt prea lungi si trec mult prea greu. Soseaua se prelungeste foarte tarziu, pana la ora misterului; apoi revenim ca vitele in fata vanzatorului de inghetata la moda pentru a vedea lumea trecand ca un torent. Cativa curajosi se duc la Eldorado; face parte dintr-un pelerinaj.

Lampile afumate arunca o lumina palida asupra lojilor in care stralucesc cateva frumoase femei: doamna Maria Rasti intr-un incantator costum cu ramuri si flori, purtand o palarie Montpensier cu o pana provocatoare; doamna Elena Nicolescu, mai gratioasa ca niciodata in rochie ronda cu dungi scotiene, pe cap – o muschetara infasurata cu pene albe; doamna Vasile Borescu in negru; doamna Jean Lahovary etc.
Cat despre domni... foarte putine figuri cunoscute. Programul este intotdeauna acelasi.

Mare dineu la legatia Italiei. Invitatii contelui Tornielli apartin high-life-ului. La Broft, splendid festin oferit uneia dintre cele mai frumoase dame din America. Amfitrionul a invitat un cerc restrans de amici. Sampania cu bule a curs in va­luri insotita fiind de vorbele de spirit.

Joi seara, o multime enorma se inghesuia in prejma Bisericii Cretulescu unde se celebra casatoria dom­nisoarei Ana Cretulescu cu domnisorul Alexandru Lahovary, prim-secretar al legatiei romane la St. Petersburg, fiul domnului Emanuel Lahovary si al doamnei Olimpia Lahovary, una dintre cele mai simpatice dame din inalta societate a Bucurestiului.
Tanara sotie abia a impli­nit 18 ani.

Este bruneta si foarte gratioasa. Sotul ei are 27 de ani si este decorat cu legiunea de onoare si Steaua Romaniei pe care Majestatea Sa i-a trimis-o in ziua nuntii sale.
In curtea bisericii, un soare electric arunca o ploaie de raze misterioase; candelabre cu gaz se insiruie sub cupola de la intrare.

La interior, biserica este iluminata feeric si decorata cu flori din belsug. Tinerii casatoriti isi fac intrarea la ora 9. Domnisoara Cretulescu poarta o magnifica rochie de brocart alb, trena regala deschisa Lavallière presarata cu perle si flori de portocal. Pe cap – un fir de aur care cadea pe umeri intr-o mantie de curte; corsaj Valois prins cu muguri de flori de portocal. Martori erau domnul Nicolae Cretulescu si doamna Zoe Ghica Comanesti, care era superba in toaleta ametist din tesatura vaporoasa cu catifea lila; corsaj deschis à la royale impodobit cu violete de Parma. A oficiat insusi Preasfintia Sa Arhiepiscopul, inconjurat de inaltul cler. Magnifice buchete de trandafiri si drajeuri au cazut ca o ploaie peste asistenta in timpul sfintelor imnuri religioase. Biserica deborda de lume.

Tot Bucurestiul era acolo. Asistenta era dintre cele mai alese. S-au remarcat doamna Maria Vacarescu si domnul Teodor Vacarescu, maresal al curtii; domnul si doamna Constantin Balaceanu; doamna L. Cantacuzino; doamna Olga Mavrogheni; doamna Irina Campineanu si domnul Cam­pineanu, guvernator ge­neral al Bancii; domnul Jooris, ministru al Belgiei si doamna Jooris, domnul White, ministru al Angliei si doamna White; printul Urusoff, ministru al Rusiei; domnul Suleyman bey, ministru al Turciei; domnul d’Aladro, ministru al Spaniei, contele Tornielli, ministru al Italiei si contesa Tornielli; contele de Wesdehlen, ministru al Germaniei si contesa de Wesdehlen; domnul si doamna Emanuel Gradisteanu; domnul si doamna Vasile Boerescu; domnul Dragoumis, ministru al Greciei si doamna Dra­goumis; domnul si doamna Lacaze; printesa Natalia Filipescu, domnul George Filipescu, doamna Maria Falcoianu, doamna Zoe Pasuris, doamna Ecaterina Lahovary, domnul C.A. Rosetti, doamna Sofia Rosetti, domnul si doamna Dimitrie Bratianu, doamna printesa Alina Florescu, domnul general Florescu, domnul si doamna Alexandru Darvaris, doamna Anaïs Filitis, domnul si doamna C. Boerescu, domnul Radu Mihai, prefectul Politiei, doamna Radu Mihai; domnul general Manu, mare maestru de artilerie; domnul si doamna baron de Roche-Monté; domnul colonel Falcoianu, director al cailor ferate; domnul baron Rainech, domnul baron Salz­berg, domnul si doamna Cos­tescu, domnul si doamna Jean Florescu etc. Multe dom­ni­soare, militari si toata junimea.

A avut loc o receptie la resedinta doamnei Olimpia Lahovary, unde s-a ciocnit un pahar de sampanie cu tinerii casatoriti care au plecat la ora 11 seara cu un tren special spre proprietatea de la Leordeni. Muzica husarilor rosii plasati in curte s-a auzit tot timpul pana la plecarea tanarului cuplu.
Regele a inspectat luni re­gimentul de husari rosii. Majestatea Sa a sosit la cazarma urmat de domnul general Cernat, seful Casei Militare, co-mandant al diviziei teritoriale si de domnul colonel Ghica, comandantul Palatului.
Dupa inspectia administrativa, instructia cu lancea si echitatia, a avut loc defilarea intregului regiment unde s-au distins mai ales capitanii Pontbrillant si Zosima, ofiterii Millo, Slatineanu etc.

Regele l-a felicitat calduros pe colonelul Alexandrescu si pe locotenent-colonelul Sa­murcas pentru tinuta impecabila a regimentului.

Despre statutul juridic al femeii casatorite
Conditia juridica a femeilor ro­ma­ne la sfarsitul se­co­lului al XIX-lea era ghidata de cateva 'respon­sa­­bilitati' si li­mi­tari, care, astazi, intr-o societate care si-a asumat, macar la nivel discursiv, egalitatea sexelor, pare abuziva: Conform articolului 195 din Codul Civil femeia datoreaza ascultare barbatului. Daca femeia are avere si dota, administrarea ei se transfera in totalitate sotului. In timp ce barbatul are dreptul de a scoate bani din banca, femeia nu are dreptul de a retrage bani fara consimtamantul sotului. Conform legii pensiilor, daca sotul moare inainte de implinirea a 15 ani de casatorie, sotia impreuna cu copiii ramaneau fara pensie. Daca femeia cere despartirea de sot, legea nu-i permite sa paraseasca locuinta barbatului in timpul divortului iar acesta are drept de custodie asupra copiilor. (Lucian Pricop)

• Traducere din limba franceza de Lucian Pricop
• Continuarea in numarul urmator

×