x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cloşca de la DNA

Cloşca de la DNA

de Andrei Badin    |    05 Mar 2008   •   00:00
Cloşca de la DNA

FRAUDA CU FONDURI EUROPENE, ÎNGROPATÃ
Departamentul Guvernamental de Luptă Antifraudă (DLAF) a descoperit la Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT) serioase suspiciuni că 1,6 milioane de euro din programul "Tineret" au fost folosite în alte scopuri. Dosarul zace la DNA din februarie 2006. Şeful DNA, Daniel Morar, nu s-a preocupat de acest dosar, în ciuda faptului că invocă UE atunci când îi convine.



DELÃSARE ● Bilanţul negativ al lui Daniel Morar, şeful DNA
Departamentul Guvernamental de Luptă Antifraudă (DLAF) a descoperit la Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT) serioase suspiciuni că 1,6 milioane de euro din programul "Tineret" au fost folosite în alte scopuri. Dosarul zace la DNA din februarie 2006. Şeful DNA, Daniel Morar, nu s-a preocupat de acest dosar în ciuda faptului că invocă Uniunea Europeană atunci când îi convine.


Sesizarea de la care a plecat DLAF a fost făcută de Direcţia Generală Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene la data de 12 decembrie 2005. Aceasta atrăgea atenţia asupra faptului că există suspiciuni privind nereguli în utilizarea fondurilor comunitare pentru Programul "Youth". Documentul făcea referire la o sumă de un milion de euro care nu apărea în actele Direcţiei Generale, deşi banii fuseseră transferaţi către ANSIT. "Această sumă a fost plătită de Comisie agenţiei naţionale, dar nu a fost transferată către beneficiari. Potrivit raportărilor finale primite de la ANSIT, am tras concluzia că acest lucru nu s-a întâmplat numai pentru anii 2000 şi 2001, ci şi pentru 2002, şi, mai mult ca probabil, pentru anii următori" se mai arată în document. De asemenea, Comisia Europeană mai reclama faptul că ANSIT nu dispunea de un sistem de management şi proceduri care să conducă la alocarea transparentă şi corectă a banilor.


PROGRAMELE PENTRU TINERET. Programul se derula în perioada 1 ianuarie 2000 – 31 decembrie 2006. Banii alocaţi programului provin atât din bugetele naţionale, cât şi din bugetul UE, urmând să se reîntoarcă în statele participante pe baza unor proiecte propuse de ONG-uri de tineret.

Ideea programului este una foarte simplă şi se bazează pe finanţarea de proiecte ale ONG-urilor de tineret, în măsura în care acestea erau aprobate. Proiectele puteau porni de la câteva mii de euro şi puteau ajunge la câteva zeci de mii de euro. Acţiunile programului finanţau mobilităţi, iniţiative de grup şi schimburi de studenţi între universităţi partenere.

Urmarea sesizărilor primite de la Comisia Europeană cu privire la existenţa unor nereguli în derularea programului "Youth", în perioada 06.01-12.02.2006, Departamentul pentru Lupta Antifraudă a efectuat un control la Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor - ANSIT. Cu ocazia controlului s-a constatat că, în perioada 2000-2005, din suma de 7.409.655,80 euro primită de ANSIT de la Comisia Europeană pentru implementarea de proiecte în cadrul programului "Youth" a fost deturnată suma de 1.616.982,80 euro. Mecanismul de fraudare a acestor fonduri a fost următorul: sumele au fost transformate în lei şi transferate în mod sistematic din contul în valută deschis special pentru finanţarea de proiecte în contul de trezorerie al ANSIT, după care au fost utilizate pentru efectuarea de plăţi ce nu aveau legătură cu programul comunitar "Youth". Spre exemplu, dacă cheltuielile de funcţionare ale ANSIT, în cursul anului 2002, au fost de 1.185.533.700 lei, în anul 2004, ele s-au ridicat la suma totală de 44.561.233.000 lei, adică de peste 40 de ori mai mari.

Fondurile deturnate au fost utilizate în principal în perioada 2003-2004, în următoarele scopuri :
– plata unor servicii media, publicitate în presa centrală, disiminarea informaţiei: peste 200.000 de euro.
– deplasări în străinătate ale reprezentanţilor ANSIT – peste 200.000 de euro
– cheltuieli diverse: pază sediu, achiziţii de echipamente IT (laptop-uri), servicii telefonice, internet etc.: peste 500.000 de euro.


FINANŢÅRI. Pentru a se asigura în paralel şi funcţionarea programului (efectuarea de plăţi către tineri – beneficiari de drept ai acestor fonduri), sumele primite pentru un anumit exerciţiu financiar erau utilizate pentru plata proiectelor contractate în anii anteriori. În realitate, diminuarea ilegală a fondurilor s-a produs în mod continuat, pe măsura încasării banilor de la Comisia Europeană. Acest lucru a fost favorizat şi de faptul că, până în anul 2005, banii au fost colectaţi într-un singur cont bancar, contrar dispoziţiilor contractuale. Potrivit contractelor de finanţare încheiate de ANSIT cu Comisia Europeană, suma de 1.616.982,80 de euro trebuia folosită exclusiv pentru finanţarea de proiecte pentru tineret, prin intermediul organiza-ţiilor nonguvernamentale.


Utilizarea acestor fonduri în alte scopuri decât finanţarea proiectelor în cadrul programului comunitar "Youth" poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de deturnare de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, prevăzută în art. 182 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Dosarul instrumentat de DLAF a fost trimis Departamentului Naţional Anticorupţie, actualmente Direcţia Naţională Anticorupţie, la data de 24.02.2006.


RIZEA ŞI BÅNICIOIU. Cristian Rizea, directorul general al ANSIT, era finul lui Alexandru Athanasiu, ministrul Educaţiei în perioada guvernării PSD. Tot aici şi-a făcut veacul, pe bani europeni, şi pepiniera PSD-ului. Deputatul Nicolae Bănicioiu, unul dintre oamenii de casă ai lui Mircea Geoană, este acuzat că a prejudiciat Uniunea Studenţilor din România (USR) cu câteva mii de euro. USR reclamă şi acum faptul că are conturile blocate din cauza datoriei făcute de Bănicioiu. Numele şi semnătura lui Bănicioiu apar pe facturile de achiziţie ale biletelor de avion.


SUSPENDAREA. Şansa ca tinerii să beneficieze de banii europeni pentru proiecte, mobilităţi în statele UE sau pregătire profesională s-a dus pe apa sâmbetei. O dată cu sesizarea primită în decembrie 2005 de la Comisia Europeană, aceasta a dispus şi suspendarea programului "Tineret" pe o perioadă nedeterminată. Tot ca o măsură de siguranţă, forul european a informat imediat celelalte agenţii naţionale partenere din statele UE asupra fraudelor comise în România. Câteva luni mai târziu, responsabilitatea gestionării acestui program a fost mutată ANT-ului, însă programul a rămas suspendat. Până la sfârşitul lui 2006, când se şi termina acest program, nu s-a mai finanţat nici un fel de proiecte. România a pierdut enorm, mai ales că pentru anul 2006 a continuat să participe la finanţarea programului. Numai în 2006, ţara noastră a virat partea sa de contribuţie, care s-a ridicat la aproximativ 2.300.000 de euro, fără să poată beneficia de avantajele programului "Youth".


CONTRIBUABILUL A PLATIT. Printr-o ordonanţă de urgenţă (524) dată la 19 aprilie 2006, s-a suplimentat bugetul Autorităţii Naţionale pentru Tineret (ANT) cu suma de 3.671 RON "în scopul deblocării Programului Comunitar «Youth» în România, prin efectuarea plăţilor restante către beneficiari aferente anilor 2003, 2004, 2005". Practic, aceasta este exact suma cu care România acoperea "gaura" de la ANSIT. În astfel de cazuri de fraudă cu fonduri comunitare, banii deturnaţi trebuie înapoiaţi bugetului UE. Evident, din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite de noi. Iar DNA a îngropat dosarul primit de la DLAF. Iar cei care au fraudat dosarul "Tineret" sunt bine mersi.




×