x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CNATDCU, echipa lui Funeriu, scoasă la luptă politică

CNATDCU, echipa lui Funeriu, scoasă la luptă politică

de Dan Constantin    |    01 Iul 2012   •   16:08
CNATDCU, echipa lui Funeriu, scoasă la luptă politică

Pana la seria de scandaluri in cazuri de plagiat, Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) era o institutie anonima marelui public. Si-a castigat notorietatea brusc, atunci cand a devenit placa turnanta folosita de PDL si Presedintie pentru un atac politic dur impotriva lui Victor Ponta.

Derularea evenimentelor din ultimele zile ale saptamanii trecute a aratat cum, sub masca unei probitati stiintifice alocate institutional se ascund jocuri politice cu miza exceptionala pentru institutiile statului. "Plagiatul" lui Ponta a fost instrumentat cu mare abilitate si atunci cand Traian Basescu a transmis mesajul cifrat catre "Dottore" era clar ca urmeaza o bomba cu magnitudine programata sa schimbe cursul politic al tarii. Asa a devenit explicita si aciuarea lui Funeriu la Cotroceni, dupa ce ramasese fara slujba prin caderea Guvernului Boc. Fostul ministru al Educatiei concepuse un mecanism care, pus in miscare de oameni devotati si obligati, putea lovi la alegere tinte cu mare impact.

CNATDCU a fost infiintat ca un organ consultativ in conformitate cu Legea educatiei Nr. 1/2011. Consiliul, are intre alte atribute si evaluarea dosarelor de acordare a titlurilor de doctor, echivalarea si recunoasterea diplomelor, acordarea titlurilor didactice in universitati si a gradelor stiintifice in cercetare. Acest organ care functioneaza pe langa Ministerul Educatiei este numit prin ordin de ministrul Educatiei. Funeriu a plantat in CNATDCU intre cei 21 de membri o serie de persoane apropiate lui academic, dar si prieteni din cercul ideologic al PDL. Mai mult, intre acestia sunt si relatii de interes economic cert deoarece, contractele de cercetare sunt sustinute cu fonduri de la buget, alocate tot prin filiera Ministerului Educatiei. Desigur, nu se pune la indoiala capacitatea stiintifica a componentei Consiliului General. Dar actiunile lui publice arata implicarea politica partizana.

Marius Andruh, presedintele forului, este chimist, membru al Academiei Romane, dar si aflat intr-o relatie foarte stransa cu Funeriu. Felul in care Andruh a lansat pe filiera revistei "Nature" cazul Ponta, impreuna cu trambuline pentru ziare germane, arata ca totul a fost orchestrat si sustinut de o masinarie bine unsa. In Consiliul General este numit si Dragos Ciuparu, pana de curand seful Autoritatii Nationale pentru Cercetare, cel care distribuie fondurile pentru cercetare. Si sunt bani incredibil de multi – vezi contractul de 3,7 miliarde lei incheiat cu UEFISCDI pentru bugetarea cercetarii. Andruh a beneficiat de sume uriase – circa 6 milioane lei, iar Ciuparu, evident este si el legat de Funeriu, care l-a numit in functie. Grant-uri substantiale pentru cercetare a obtinut si Lucian Pintilie, director de institut pe platforma fizicii de la Magurele si numit de Funeriu ca videpresedinte al Consiliului General CNATDCU. Lazar Vlasceanu, sociolog, este un mentor al PDL, participa frecvent la dezbaterile ideologice ale partidului, este alaturi de Lazaroiu, Valeriu Stoica si grupul de dreapta al Noii Republici. Liviu Marsavina, profesor la Timisoara are si el relatii ombilicale cu bugetul ministerului, situatie pe care o gasim la toti cei 13 care au descoperit si infierat plagiatul lui Ponta.

Problemele acestei sedinte, din 29 iunie, nu sunt doar cele de echilibru si impartialitate, influentate de relatiile arghirofile din interiorul grupului si simpatiile politice asumate public. Hotararea privind plagiatul este nula din doua motive foarte bine sustinute. Potrivit regulamentului de functionare stabilit prin ordinul nr. 3504 al ministrului Baba, publicat in Monitorul Oficial din 4 aprilie 2012, CNATDCU evalueaza tezele de doctorat sustinute public dupa intrarea in vigoare a respetivului ordin. Deci, autoritatea verdictului celor 13 membri ai Consiliului general asupra lucrarii lui Ponta este nula. Acest articol (nr. 2) al ordinului este clar si neinterpretabil, referirile de calendar ale posibilelor contestari facandu-se doar la lucrarile sustinute public dupa data de 4 aprilie 2012. Un alt viciu al asa-zisei decizii este ca intrunirea Consiliului General, atat de mediatizata, nu a avut cvorumul necesar de 2/3 din membrii acestuia, la sedinta participand doar 13.

Acesti "judecatori" au si probleme de compententa pe domeniul juridic – nici unul nu este cu o asemenea pregatire. Ministrul a gandit pentru fundamantarea deciziilor CNATDCU formarea comisiilor de specialitate. Comisia juridica a suferit modificari de competenta pentru a se putea baza pe cateva figuri lipite de PDL ca marca de scrisoare – judecatorii lui Basescu de la Curtea Constitutionala ¬ Mircea Minea, Iulia Motoc, Tudorel Toader sau profesori de aceeasi culoare ¬ Florin Stretean, Marian Nicolae, Valeriu Stoica.

Dar aceasta comisie nu a analizat lucrarea lui Ponta, cum nici Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, unde Ponta si-a sustinut teza, nu a facut-o.
In concluzie, Consiliul General a lansat mesaje false lipsite de valabilitate si a dorit sa faca valva pentru a sustine mesajul Congresului PDL desfasurat a doua zi, sambata, 30 iunie, care cerea demisia lui Ponta. "Conservele" stintifice lasate de Funeriu in Ministerul Educatiei au fost deschise in regim de urgenta, dar aveau data de utilizare expirata. Adica erau toxice si puteau. Consiliul General nu este desfiintat, ci, prin ordin al ministrului, sporeste la 45 de persoane. O infuzie necesara de moralitate. Sa retinem ca presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, nu s-a lasat atras in acest joc politic mlastinos pus la cale de Funeriu&Andruh.

×