x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cocaina arde la buzunar - Adi Mutu intra in faliment!

Cocaina arde la buzunar - Adi Mutu intra in faliment!

20 Oct 2004   •   00:00

EVENIMENT

Confirmat oficial de impresarii sai, rezultatul pozitiv al controlului antidoping ii va aduce lui Adrian Mutu numeroase prejudicii financiare si, mai ales, de imagine. Selectionerul Anghel Iordanescu acuza lipsa de caracter a noii generatii de jucatori. Presedintele FRF, Mircea Sandu, a adoptat si el o pozitie similara.

Mutu a fost desfiintat

Impresarul Ioan Becali s-a dezlantuit luni seara in cadrul emisiunii Fanatik, realizata de Horia Ivanovici la TV Sport. Procuratorul "Briliantului" a dezvaluit amanunte din viata capitanului echipei nationale, anuntand in premiera ca Mutu s-a drogat!
SORIN ANGHEL

S-a rupt lanTul de iubire. Candva avocatul lui Mutu, Ioan Becali (stanga) a devenit acum principalul lui acuzator
Invitat luni seara in studioul emisiunii Fanatik, difuzata de TV Sport, impresarul Ioan Becali a facut lumina in cazul Mutu. Daca altadata era un aparator inversunat al "Briliantului", de data aceasta, Giovani a rupt tacerea.

EXPLOZIE. Satul de fitele de vedeta fabricata ale lui Mutu, Becali s-a lansat intr-un atac dur la adresa jucatorului lui Chelsea, vorbind despre lipsa de caracter a capitanului echipei nationale. Impresarul a inceput prin a vorbi calm. "Mutu a fost gasit vinovat. Acesta este adevarul si trebuie sa-l privim in fata!".

CONFIRMARE. Nu a mai trecut mult timp si impresarul a punctat decisiv. "Adrian Mutu a recunoscut. A semnat si o scrisoare in acest sens. A consumat substante interzise la o petrecere", a lamurit situatia Becali. Mai departe, minutele care au urmat au adus la urechile oamenilor lucruri nemaiauzite din viata "capitanului" echipei nationale. "M-am saturat sa ma tot faca de ras in lume acest jucator. M-am saturat sa-i tot mint pe Ranieri si pe Mourinho. A lipsit doua zile de la Londra si a trebuit sa le spun celor de la Chelsea sa-l invoiasca pentru ca mama sa este bolnava."

AVERE. Ioan Becali a marturisit si cateva amanunte despre modul in care Adrian Mutu a ales sa isi cheltuiasca banii pe care ii obtine de pe urma fotbalului. "I-am cumparat lui Mutu o vila de 800.000 de dolari, pe care nu a platit-o. I-am mai luat un apartament de 200.000 de dolari si tot la fel a facut. I-am spus sa nu isi mai cumpere masini straine si nu m-a ascultat. Ce i-a trebuit lui Mutu iaht?", a spus Becali, care s-a aratat deranjat si de lipsa de caracter a fotbalistilor romani. "De fiecare data cand vin in tara, ei fug la manele."

FOTBAL-CAFE. De la Londra, Victor Becali a confirmat telefonic in emisiunea Fotbal - Cafe ca Mutu a fost depistat pozitiv. "Nu putem afirma cu certitudine ca este vorba de cocaina, pentru ca nu se anunta despre ce substante e vorba. Acum urmeaza sa fie audiat. Suntem alaturi de Mutu si incercam sa-l ajutam sa primeasca o suspendare cat mai mica. Mai mult ca sigur, el va renunta sa solicite proba B", a explicat impresarul.

SOLIDAR

"E un moment greu pentru Mutu. A stricat printr-un singur gest tot ce a cladit in acesti ani. Scandalul acesta l-a doborat. Suntem alaturi de Adi cu totii, fiindca este mare pacat de el" - Flavius Stoican, Sahtior Donetk

SOCAT

"Nu stiu ce sa mai zic. Sunt socat si nici nu stiu ce sa-i spun lui Adi. El este capitanul echipei nationale, un om de baza si ne va fi foarte greu fara el, fiindca toata lumea se astepta la multe din partea sa" - Ciprian Marica, Sahtior Donetk

TAYLOR

Presedintele Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti (AFP) din Anglia, Gordon Taylor (foto) , a anuntat ieri ca Adrian Mutu a confirmat ca a fost depistat pozitiv cu cocaina. Englezul a precizat ca Mutu s-a intalnit luni cu reprezentantii AFP, carora le-a spus ca nu doreste analiza probei B a testului in urma caruia a fost depistat pozitiv cu cocaina. "Jucatorul va fi audiat de catre Federatia de Fotbal din Anglia. Speram ca aceasta audiere sa aiba loc cat mai repede posibil, pentru a rezolva acest caz", a spus Taylor. Potrivit ultimelor modificari aduse legislatiei muncii in Anglia, angajatorii trebuie sa parcurga trei etape inainte de a renunta la un angajat. Clubul Chelsea trebuie sa-l informeze in scris pe Mutu privind motivele pentru care renunta la el, inainte de a aranja o intalnire fata in fata. (Catalin Fainisi)

NU I SE MAI VAND TRICOURILE

Aseara, la Londra, antrenorul lui Chelsea, Jose Mourinho, a sustinut o conferinta de presa. Tehnicianul portughez a evitat sa vorbeasca prea mult despre subiectul Mutu, dar a facut-o totusi la insistentele presei. "Mutu nu joaca pentru ca este indisponibil. Lunea trecuta am primit din partea medicului nostru informatia clara ca el nu este apt. De ce a jucat la nationala Romaniei intrebati-l pe Iordanescu si pe medicul sau", a precizat Mourinho. Interesant este ca tricoul cu numarul 7, pe care il poarta Mutu la Chelsea, a fost scos din toate magazinele de prezentare ale clubului londonez.

De asemenea, presedintele Asociatiei Fotbalistilor Romani, Nicu Gheara, a decis sa renunte la orice asociere cu numele si persoana lui Adrian Mutu, desi au afaceri comune. Acesta, impreuna cu alti noua "tricolori", aderase la forul respectiv in august 2003. (Mihai Igirosanu)

NU POATE FI SANCTIONAT PENAL

Conform legii, Mutu nu poate fi tras la raspundere penala doar in baza propriei declaratii potrivit careia ar fi consumat cocaina. Potrivit specialistilor, legislatia romana si cea britanica pedepsesc detinerea de droguri in vederea consumului si traficul de droguri, nu consumul in sine, daca cel acuzat nu este prins cu stupefiantele asupra sa. El va fi insa sanctionat in plan sportiv. Agentia Sporting Life a trecut in revista posibilele pedepse pe care le poate primi Mutu in urma audierii sale de catre Federatia Engleza de Fotbal. Potrivit regulamentului, jucatorul este considerat responsabil daca in organismul sau se gaseste o substanta interzisa. El poate avea totusi circumstante atenuante daca dovedeste ca nu a fost un lucru intentionat. Federatia poate impune o perioada de "evaluare, consiliere, tratament si readaptare", in aceasta situatie cazul urmand sa fie predat Comisiei de Disciplina. Dar daca FA apreciaza ca nu se impune o astfel de perioada, atunci jucatorul urmeaza sa fie suspendat. Sanctiunea pentru o prima abatere este de minimum sase luni de suspendare.

Antrenorul lui Chelsea a "mirosit" ca ceva nu este in regula, dupa ce Mutu a lipsit de la un antrenament. Tabloidul The Sun a scris ieri ca antrenorul portughez a fost cel care a solicitat ca atacantul roman sa fie supus testului antidoping. Tehnicianul londonezilor era pur si simplu furios ca "Briliantul" trasese chiulul de la pregatire. (Delia Gomoescu)

Cresterea si descresterea unui fotbalist

DELIA GOMOESCU

Ascensiunea fulminanta a lui Adrian Mutu a inceput in ianuarie 2000 o data cu transferul de la Dinamo la una dintre cele mai mari echipe din lume, Inter Milano. Dupa intrarea in fotbalul mare, castigurile atacantului roman au crescut vazand cu ochii. "Briliantul" a ales sa ii arunce pe la petreceri, pe femei, masini scumpe sau iahturi. Dupa ce a fost depistat pozitiv, Mutu se gaseste in situatia de a pierde o mare parte din agoniseala sa, fara a mai avea asigurat vreun castig. Cel mai probabil, Chelsea il va da afara, iar firmele cu care are contracte de publicitate vor renunta la colaborarea cu el. Potrivit presei britanice, din punct de vedere financiar "scandalul cocaina" l-ar putea costa pe Mutu circa 10 milioane de lire sterline. Iar sansele ca el sa mai joace la o echipa cu pretentii sunt destul de mici.

CE A CASTIGAT

INTER MILANO. Transferul de la Dinamo la Inter Milano i-a adus un salariu de 600.000 de dolari pentru sase luni, un salt impresionant avand in vedere ca la echipa din Stefan cel Mare castiga aproximativ 75.000 de dolari anual.

VERONA. In vara anului 2000 a fost cedat la Verona, unde in primul sezon a avut un salariu de un milion de dolari. Pentru ca oficialii clubului italian au fost multumiti de evolutiile sale, in al doilea an, Mutu a castigat 1,2 milioane de dolari.

PARMA. A urmat transferul la Parma, unde romanul a petrecut cea mai prolifica perioada din cariera sa. "Briliantul" a fost platit de clubul parmegian cu 1,4 milioane de dolari.

CHELSEA. Cele 17 goluri marcate de Mutu pentru Parma l-au impresionat pe Roman Abramovici. Si cum pentru miliardarul rus banii nu reprezentau o problema, romanul a fost transferat la Chelsea pentru 22,5 milioane de euro. Si bineinteles cu un salariu corespunzator: 3 milioane de euro pe an. Se pare ca in vara acestui an, Abramovici a considerat ca romanul merita mai mult si a adaugat inca 500.000 de euro. Presa britanica scrie insa ca salariul lui Mutu la Chelsea ar fi de 3 milioane de lire sterline, adica aproximativ 5 milioane de euro pe an.

CONTRACTE. Mutu isi intregeste veniturile din contracte de publicitate cu Pepsi si cu Adidas. Acum sase luni a semnat contractul cu Pepsi, in valoare de 1,5 milioane de euro pe an. Acordul este pe o perioada de doi ani, cu optiune de prelungire. De asemenea, atacantul roman mai primeste 300.000 de euro pe an si de la Adidas.

CE VA PIERDE

14 MILIOANE DE EURO din contractul cu Chelsea. Avand in vedere ca acordul cu londonezii era valabil pana in 2008, "Briliantul" pierde salariul de 3,5 milioane de euro pe sezon.

1,5 MILIOANE DE EURO din contractul cu Pepsi. Compania de bauturi racoritoare va renunta la parteneriatul cu atacantul roman in momentul in care se va oficializa informatia ca Mutu s-a dopat.

300.000 DE EURO din acordul cu Adidas. "Adidas are o politica foarte clara in privinta drogurilor: imediat ce un sportiv este gasit vinovat pentru utilizarea acestora si este suspendat de forurile competente, toate contractele cu acesta cad in incidenta anumitor consecinte, cum ar fi rezilierea imediata", se arata in comunicatul firmei.

ECHIPA NATIONALA. Desi a declarat in mai multe randuri ca reprezentativa Romaniei este cea mai importanta, Mutu nu va mai fi pe teren alaturi de coechipierii sai in lupta pentru turneul final al CM 2006. Daca Mutu va primi pedeapsa maxima, adica doi ani de suspendare, el nu va avea drept de joc la Mondiale chiar daca Romania se va califica.

IMAGINE. Deja, prin confirmarea faptului ca a fost depistat pozitiv, Mutu isi atrage oprobriul public. Chiar si atunci cand va reveni pe teren, indiferent de durata suspendarii, numele sau va fi asimilat cu cel al drogurilor.

CARIERA. Cu alte cuvinte, viitorul sau in fotbal devine tot mai incert. Ceea ce dadea impresia a fi drumul spre o cariera impresionanta se transforma acum intr-un faliment total.

"Am primit o grea lovitura"

Dupa ce luni a evitat sa discute pe marginea subiectului, nefiind in posesia informatiei ca Adrian Mutu a fost, intr-adevar, depistat pozitiv, selectionerul Anghel Iordanescu a acceptat ieri un dialog pe marginea acestui caz grav. Surse apropiate antrenorului nationalei sustin ca acesta s-a aratat deranjat de faptul ca a aflat printre ultimii adevarul despre dopajul lui Mutu.
MIHAI IGIROSANU

CRIZA. Generalul Anghel Iordanescu trebuie sa faca fata unei situatii fara precedent

  • Jurnalul National: Domnule Iordanescu, cum comentati situatia?

    Anghel Iordanescu: Este o situatie deosebit de grava, iar eu personal sunt foarte suparat. Nu cunosc prea multe detalii, insa se pare ca Mutu nu are nici o scuza. Am sperat tot timpul sa nu fie adevarat.

  • Ce consecinte credeti ca va avea suspendarea lui?

    In primul rand, trebuie sa spun ca nu cred intr-o suspendare prea mica, deoarece forurile internationale nu iarta atunci cand e vorba de doping. E o lovitura grea pentru imaginea echipei nationale si a fotbalului romanesc, in general. De altfel, echipa nationala se afla acum intr-o situatie foarte grea, iar planurile mele sunt acum puse in pericol. Despre Mutu credeam ca este liderul echipei...

  • Care credeti ca au fost cauzele?

    Se pare ca este o problema a acestei generatii, iar cauzele sunt foarte usor de aflat si din acest motiv va las pe dumneavoastra sa le numiti. Oricum, va rog sa ma credeti ca sunt foarte afectat, mai ales ca aceasta lovitura vine din partea unui jucator la care tineam foarte mult si pe care ma bazam.

  • Ati reusit sa vorbiti cu el?

    Nu am discutat cu el si nici colaboratorii mei nu au reusit sa faca acest lucru. De altfel, este o problema pe care o intampinam cu majoritatea "stranierilor". Probabil ca ma va suna el daca doreste sa discutam. Din punctul meu de vedere, echipa nationala trebuie sa mearga inainte si fara Mutu.

  • Cu dumneavoastra pe banca tehnica?

    Sincer sa va spun, am cam obosit sa raspund la aceasta intrebare. Am un contract cu Federatia pana la incheierea acestor preliminarii si, daca ne calificam, a turneului final.

  • Ce sentiment va incearca acum, dupa toata aceasta tevatura?

    Sincer? Aceasta este diferenta intre generatia actuala si cea care in 1994, in America, a reusit cea mai mare performanta pentru echipa nationala. Eu am nevoie de jucatori cu caractere puternice.

    Consolare si resemnare in randul oficialilor

    FLORIN GONGU

    IN CUNOSTINTA DE CAUZA. Cand vorbeste, Mircea Sandu stie din propria familie ce inseamna consumul de droguri
    Daca pana marti seara mai exista vreo urma de indoiala in privinta scandalului declansat de presa britanica in cazul "Mutu si cocaina", ele au fost spulberate de declaratiile impresarilor jucatorului. Acestia au dezvaluit ca, intr-adevar, Adrian Mutu a fost depistat pozitiv. La aflarea vestii, oficialii FRF au imbracat atitudinea consolarii. Desi socat, Mircea Sandu a avut puterea sa si inteleaga, dar sa si acuze. Aceasta, mai cu seama ca si familia lui este implicata in scandalul "Cocaina pentru VIP-uri". Nepotul sau, Robert, este arestat, iar fiica, Raluca, este disparuta din tara.

    NISTE PUTOI. "Nu este doar problema lui Mutu, este problema tuturor tinerilor din Romania, care, din cauza anturajelor, pica in capcana tentatiilor", a spus pe un ton mahnit, parca parintesc, presedintele FRF. El a continuat apoi pe un ton acuzator, amintindu-si de toate scandalurile de presa in care au fost implicati fotbalistii, de lot sau nu, referitor la viata extrasportiva. "Nu e normal ca niste putoi, care castiga sute de mii de dolari pe an, sa creada ca pot face orice in viata asta. Sa consume alcool in cantitati mari sau sa piarda nopti", a refulat Nasu’.

    CRUD. Vizavi de situatia lui Mutu, Mircea Sandu a parut mai degraba resemnat. "Asta e realitatea si e cruda. Mutu a recunoscut si acum va trebui sa dea declaratii la instantele fotbalistice din Anglia. Sa speram ca va primi o suspendare cat mai mica, astfel incat sa revina pe teren in cel mult un an." El a explicat ca "in cazul in care renunta la contraexpertiza, are sanse sa nu primeasca o suspendare prea mare, fiind la prima abatere. Daca si la testul B va iesi pozitiv, ar putea sa fie sanctionat cu maximum de pedeapsa, adica 2 ani. Asa prevede codul".

    NATIONALA. Un lucru e cert. Echipa nationala a Romaniei va fi privata in urmatoarele cel putin 6 luni de aportul lui Adrian Mutu. "Este o pierdere importanta, dar viata merge inainte. Mai ales ca sunt probleme acum si cu Chivu, Ganea, Niculae, Radoi si Pancu. Daca vom castiga in Armenia, suntem in grafic. Pana in martie, la meciul cu Olanda, trebuie sa strangem randurile", a spus Mircea Sandu, care crede ca "Iordanescu, prin prisma functiei sale de General al Armatei Romane, va sti sa mobilizeze trupa decimata pentru a castiga urmatoarele razboaie".

    MITICA. Si Dumitru Dragomir a avut o atitudine resemnata. "Am aflat de la Giovani despre Mutu. Imi pare rau de el, dar fiecare doarme asa cum isi asterne. A gresit, acum trebuie sa plateasca", a comentat presedintele Ligii, care este si vicepresedinte al FRF.

    SFAT

    "Mutu trebuie sa fie tare, pentru ca banii nici nu mai conteaza in ziua de azi. Sper ca intr-un an sa revina pe teren. Problema se pune pentru echipa nationala" - Mircea Sandu

    Generatia de manelisti si de spritari

    In 1994, cand echipa nationala facea performanta la CM din SUA, vestiarul era dominat de personalitati ca Gica Hagi, Gica Popescu sau Dorinel Munteanu. Acum, dupa 10 ani, cabina "tricolorilor" apartine lui Lobont (foto), Mutu, Pancu sau Chivu, jucatori talentati, dar cu mari carente disciplinare. Asa se explica de ce fotbalul nostru aluneca ametitor spre anonimat.

    "PASIUNI". Din nefericire pentru suporterii echipei nationale, articolele sau stirile despre liderii noii generatii au ca subiect comun manelele, bautura sau cluburile de strip-tease. "N-am vazut in viata mea jucatori mai disperati dupa manele si sprituri!", i-a caracterizat in emisiunea "Fanatik Show" procuratorul Ioan Becali pe multi dintre fotbalistii echipei nationale. O constatare venita din partea unui om care a trait langa mari jucatori, care le cunoaste obiceiurile si intimitatile. A fost rabufnirea unui om care i-a aparat tot timpul, dar care a ajuns la capatul rabdarii.

    CONCRET. Inainte de fiecare reunire a echipei nationale, presa a semnalat noptile pierdute de diferiti jucatori. Acum, dupa scandalul de dopaj al lui Mutu, escapadele "tricolorilor" au iesit iar la iveala si marturisirile au inceput sa curga. Trio-ul Lobont, Chivu si Pancu a fost semnalat des ca facand parte din clientela diverselor localuri, acolo unde se spune ca sunt printre cei mai inversunati consumatori de alcool. De altfel, motivul ultimei accidentari a lui Cristi Chivu a fost legat tot de o escapada bahica. Mutu a fost acuzat recent de participari la petreceri cu manele, de relatii sexuale cu Laura Andresan sau ca la Praga si-a pierdut o noapte vizionand filme deocheate, pentru ca totul sa culmineze acum cu scandalul de dopaj. Cosmin Contra a fost inclus si el printre "clientii" Laurei Andresan, iar Lobont face parte dintre persoanele banuite de o implicare in "Dosarul Cocaina". (Mihai Igirosanu)
  • ×