x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ""Cold Mountain"", tun imobiliar

""Cold Mountain"", tun imobiliar

de Libiu Mateescu    |    23 Apr 2007   •   00:00

Fratele deputatului democrat Dumitru Ioan Puchianu, ajutor de oier, a dat lovitura. El a concesionat pentru 49 de ani 10 hectare de teren in poiana filmului "Cold Mountain" cu numai 11 cenţi/mp/an!!

JURNALUL FOTO
AFACERE. Dupa ce s-au demontat cabanele platoului de filmare, imediat dupa incheierea filmarilor, in iarna 2002-2003, Puchianu a concesionat locul pentru 11.000 de euro/an
Un teren de zece hectare, amplasat in una din zonele cele mai frumoase din ţară, Raşnov - Poiana Braşov, a fost concesionat pentru 49 de ani pe o sumă modică de fratele deputatului democrat Dumitru Ioan Puchianu. Locul a devenit mult mai atrăgător după ce acolo s-au realizat filmările la superproducţia "Cold Mountain", cu Nicole Kidman şi Jude Law in rolurile principale.

Sătenii comunei Cristian s-au răsculat zilele trecute pentru că primarul pesedist, Dragoş Serafim, nu le-a dat pămantul inapoi, deţinut de ei din moşi-strămoşi. Două sute de locuitori au luat cu asalt primăria in cursul săptămanii trecute, cerandu-şi drepturile şi solicitand retrocedarea pe vechile amplasamente sau teren la schimb.

"A dat pămantul nostru la alţii, la politicieni", spun sătenii. Primarul nu a avut de unde să le satisfacă insă cererile, indreptăţite de altfel, intrucat concesionase excedentul de teren, situat in Poiana Cristianului, fratelui deputatului PD Dumitru Ioan Puchianu. Astfel, Gheorghe Adrian Puchianu a pus mana pe un "bulgăre de aur" la preţul modic de 11 cenţi pe metrul pătrat pe an.

DUBIOS. Terenul are insă o valoare turistică deosebit de mare, deoarece se găseşte intre Poiana Braşov şi Raşnov, o zonă de o frumuseţe unică, exact unde s-a filmat superproducţia "Cold Mountain", cu Nicole Kidman şi Jude Law in rolurile principale. Filmul a fost nominalizat pentru Premiul Oscar. Cabanele platoului de filmare s-au demontat, dar imediat după incheierea filmărilor, in iarna 2002-2003, Puchianu a concesionat in acel loc zece hectare de teren pentru 49 de ani. Licitaţia s-a desfăşurat in condiţii mai mult decat discutabile (au participat numai două firme) şi s-a adjudecat la preţul de pornire al licitaţiei, adică 11 cenţi/mp/an!!. La un calcul simplu, asta inseamnă 11.000 de dolari/an pentru cele zece hectare de teren. Dubios este şi faptul că, imediat după licitaţia caştigată de firma unde era administrator Puchianu in 14.08.2003, SC ZVYVCO COM SRL, acesta a intrat şi ca acţionar cu 50% din acţiuni după aşa-zisul concurs, in 2.09.2003, exact inainte de incheierea contractului de concesiune cu Primăria Cristian, in data de 12.09.2003. De reţinut este faptul că in zonele din apropierea staţiunii Poiana Braşov, dar şi in municipiul Braşov, terenurile se vand cu preţuri ce oscilează de la 100 la 500 de euro metrul pătrat. "Băieţii deştepţi" din afacerile imobiliare braşovene au găsit insă o metodă mult mai simplă de a face bani mulţi. Concesionează terenurile la cateva zeci de cenţi metrul pătrat pe an, după care toarnă o fundaţie şi cumpără terenul la preţul concesiunii, fără nici un fel de licitaţie. In cazul poieniţei filmului "Cold Mountain", obiectul contractului era construirea unui complex turistic, de vile, hoteluri şi alte obiective recreative fapt care nu s-a intamplat, in prezent acolo păscand oile. Drepturile concesionarului din contract permit insă lui Puchianu, de profesie ajutor de oier, să modifice obiectivul propus şi să facă ulterior ce vrea cu terenul concesionat, aspect ilegal şi neantalnit in alte contracte de acest tip.

CERCETĂRI PENALE. Potrivit declaraţiei procurorului braşovean Carmina Reit, Parchetul de pe langă Judecătoria Braşov s-a autosesizat insă şi a inceput din oficiu cercetarea penală preliminară, prin verificări ale modului in care s-a concesionat terenul la acel preţ modic. In replică, primarul Cristianului, Dragoş Serafim, a declarat că "s-au anunţat trei firme, dar au participat numai două, iar fratele domnului deputat Puchianu a concesionat la preţul de pornire. Şi-a plătit redevenţa la zi. Oamenii care s-au revoltat nu au dreptate, pentru că nu au avut teren pe amplasamentul din Poiana Cristianului, unde s-a făcut filmul acela american". La randul său, deputatul democrat Dumitru Ioan Puchianu, in familia căruia a intrat preţiosul teren şi care, paradoxal, este membru al Comisiei de Cercetare a Abuzurilor şi Corupţiei din Camera Deputaţilor, a negat orice implicare in afacere. "I-am spus fratelui meu să nu se bage. Nu a făcut nimic acolo, dar plăteşte redevenţa la zi pentru cele zece hectare de teren concesionate. Eu, personal, nu am nici un amestec in această concesiune", spune deputatul braşovean. Acelaşi deputat Dumitru Puchianu, omul din spatele afacerii, se lăuda insă in urmă cu trei ani, cu terenul concesionat, declarand că vrea să dezvolte turistic zona.

×