x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Colectie de colectionari

Colectie de colectionari

14 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Colectionarii si colectiile lor. Totul incepe de la o carte, un timbru sau altceva, apoi se transforma in placere permanenta. Procurorul indragostit de armele crimelor. Cea mai mare colectie de icoane pe sticla din lume. Colectii trasnite. Antrenor sau colectionar de echipamente sportive. Filatelistii si numismatii. Colectionari celebri: Zambaccian. Lumea lor este fara limite. Ei sunt stapanii unor franturi de frumusete si de perfectiune. Colectionarii au privilegiul de a fi in posesia a ceea ce a putut nascoci mintea omeneasca mai frumos. Sau ceea ce a nascut natura mai suav.
CARMEN ANGHEL

De la un tablou iesit de sub penelul magic al unui mare artist la un fluture caruia i-a fost intrerupt zborul liber pentru a deveni nemuritor si mai valoros in plasa unui colectionar. De la o statueta slefuita, pe care liniile unui trup au fost redate de mana binecuvantata a unui sculptor la o pietricica perfect rotunda sau perfect patrata, chinuita de mare, ale carei linii au fost anulate.

Colectionarii - oameni deosebiti sau oameni ciudati, care isi duc viata intr-un muzeu, stapani peste zeci sau mii de povesti, cate una pentru fiecare dintre obiectele colectiei lor. Povestea unui tablou de Picasso, cumparat tocmai de la Paris, pentru care colectionarul a facut sacrificii imense, jurand ca nu va fi urmatorul vanzator, ci pastratorul lui vesnic. Povestea unei arme, infricosatoare unealta a nebuniei omenesti, arma care a dus la savarsirea crimei, si pasiunea de o viata a unui procuror care cauta prin ungherele mintii omenesti ca sa afle de ce arma a devenit "ucigas", si-i afla raspunsul; dar "ucigasul" are o povestea prea frumoasa. Si il pastreaza la el in birou. Si alta crima, si alta arma, si alta pastrare si asa se naste o noua colectie: armele crimelor din Bucuresti.

Credinta si daruirea unui preot care se bucura pentru fiecare ochi care se opreste sa vada Sfintii si sa-L vada pe Dumnezeu in miile de icoane pe care le-a adunat timp de o viata, pe care le-a daruit tuturor in cea mai mare colectie de icoane pe sticla din lume.

Povestea proprietarului unor averi "expirate", actiuni, titluri de proprietate sau polite, care ascund in ele tragediile unor familii, ridicari si caderi pe scara societatii. Imbogatiri si saraciri scrise in cateva randuri.

Totul poate incepe dintr-o joaca si poate ajunge o mare pasiune. Cea mai mare dintre pasiuni. Care nu te tradeaza si pe care nu o poti minti.

Colectionarul cumpara astazi un tablou care ii place, maine adauga unul care, parca, se potriveste cu cel dintai.

Totul poate incepe de la o mana de scoici culese in joaca de pe malul marii si poate ajunge un muzeu de arta, cel mai frumos, cel mai cautat, in care sa troneze lucrari de Picasso, Luchian sau Grigorescu.

Totul poate incepe de la o partida de fotbal. Bei o bere in timpul ei, iti place ambalajul si apoi se declanseaza "nebunia". Nu va trece partida de fotbal la care sa nu bei macar o bere, dar vei cumpara una in plus, pe care sa o adaugi colectiei de acasa! Unii "colectioneaza" femei sau, dupa caz, barbati, altii, mai "ciudati" sau din distractie, tin colectie de desuuri de dama.

Sunt oameni care isi fac un scop in viata din a cauta prin cele mai ascunse unghere ale orasului, ale tarii sau, de ce nu, ale lumii, un obiect despre care au auzit ca exista, care ii poate costa toata agoniseala.

Dar cine este mai fericit atunci cand, intors acasa dintr-o calatorie de colectionar, poate sa spuna "gata, o am si pe asta!"? Si sa stea inmarmurit sa priveasca lumea de frumos si de perfectiune, care devine si mai rotunda cu fiecare noua bucata de frumos si de perfect?

Sunt oameni care isi dedica uneori intreaga viata pentru a gasi obiectul care lipseste minunatei colectii. Sunt oameni care iubesc cu o pasiune perfecta niste obiecte perfecte.

HOMO LUDENS

"Muzeul Zambaccian este opera unui om in care isi dadeau o fecunda intalnire, totodata, calitatile unui homo faber si cele ale unui homo ludens (...). Krikor Zambaccian a lasat prin acest muzeu creatia sa cea mai de seama - un testimoniu al preocuparilor, stradaniilor, entuziasmului si sacrificiului sau pentru o idee, pentru idealul sau de arta. Fara sa fie un creator de arta plastica, el si-a inchinat aproape intreaga lui viata frumosului, si-a centrat viata in jurul ideii de frumos plastic, tot restul subordonandu-se unei oboseli de decenii, din care s-a nascut un muzeu armonios, plasmuit si structurat ca o capodopera." Jacques Zambaccian, nepotul lui Krikor Zambaccian

NOBILA PATIMA

"Pasiunea de colectionar este o stare de spirit, aproape un viciu si nu mai poti renunta la el niciodata." Alaturi de familie, colectiile au fost cele mai importante realizari ale vietii mele. (..)" Un colectionar de "averi expirate"

TAINE

"Ce lucruri ar avea de povestit, gandesc eu, bijuteriile astea de otel. Ce taine cumplite ascund, pentru totdeaua, pentru ca istoriile lor s-au pierdut, nu sunt sabiile generalilor care au castigat batalii, ci armele crimei, ale razbunarii si ale complotului lipsit de glorie" Procurorul indragostit de armele crimelor pe care le investigheaza

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Colectie de colectionari

Pasionat de Luchian, client al lui Picasso

Proprietarul unor averi "expirate"

"O viata, un destin, o icoana"

Uniti de pasiunea pentru ouale incondeiate

Beri din toata lumea

Romanul colectioneaza aproape tot ce prinde

Raman filatelist de amorul artei"

Juramant pentru poetul national

Un colectionar nascut in zodia artei

Renasterea Mogosoaiei

Comoara din sifonier

Muzeu de arta pentru sotie si prieteni
×
Subiecte în articol: special viata colectie