x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conditia de Megastar si presa

Conditia de Megastar si presa

de Petru Popescu    |    30 Iun 2009   •   00:00
Conditia de Megastar si presa
Sursa foto: Michal Czerwonka/GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Corespondenţă de la Los Angeles
Evan Chandler (tatal adolescentului Jordan Chandler, care sustine ca Jordan a fost ademenit de Michael Jackson): "Daca il dau in judecata pe Michael, nu exista sa pierd procesul! Am sa capat de la Michael orice-am sa-i cer, si am sa-i distrug si cariera!"
(text inregistrat pe banda de magnetofon; mama aceluiasi adolescent sustine cu tarie ca Michael Jackson nu l-a molestat pe tanarul Jordan Chandler)

Cumva, atata vreme cat ai un public urias, sa fii megastar e o stare sacra. Chiar si un public scarbit, daca e suficient de urias, iti asigura situatia de star. Cu exceptia omorului (uneori scuzabil, vezi cazul O.J. Simpson), a fi megastar inseamna a fi judecat dupa legile celebritatii si la tribunalul legendei. Cat de labil si nefiresc e acest tratament se vede dupa cum sunt revizuite, din nou si din nou, informatiile initiale: la cinci zile dupa moartea lui MJ, injectia fatala e contestata. Ora exacta a atacului de inima si cea a decesului au fost, ambele, rectificate. Doctorul prezent la conacul lui MJ la ora mortii, Dr. Conrad Murray, a acceptat sa raspunda intrebarilor politiei, dar cu avocatul langa el. Politia, pana una alta, i-a confiscat automobilul (!), declarand ca automobilul doctorului ar putea contine indicii despre conditiile decesului pacientului.

E ca si cum s-ar prabusi un imperiu, chiar daca imperiul e facut dintr-o singura persoana. Exact ca la trecerea unui imperiu,"ce?", "cum?", "de ce?", "in ce fel?", "cand?", si "cu cine?" capata o importanta fanatizata. Exact ca la trecerea unui imperiu, apar de-a valma eroii, tradatorii si profitorii. Un profitor urias al mortii lui Michael Jackson este TMZ. Intelesul acestor initiale e: the thirty mile zone. Zona de treizeci de mile.

Zona de treizeci de mile e o expresie imprumutata... de unde? De la Hollywood, fireste. In limbajul productiei de film, daca filmezi in LA, peisajul cel mai interesant, dar si cel mai dificil din punct de vedere trafic, aglomerare umana, si permise de la politie, e in raza de treizeci de mile de la centrul orasului. In aceasta raza, zumzetul oricarei informatii e mai asurzitor decat oriunde in California ori in lume. Tot in aceasta raza traiesc mai multe celebritati decat oriunde pe metrul ori arul patrat de palat personal si de resedinta fabuloasa.

Acum cativa ani, numele TMZ a fost adoptat de un website nou: TMZ.com. TMZ.com se ocupa de celebritati. Zi de zi, ora de ora, minut de minut, TMZ exaleaza stiri, barfe si acuzatii despre celebritati. TMZ a aflat prima ca MJ a murit in ziua de 25 iunie, la 2:26 pm. La 2:44, moartea a fost inserata pe website. "We broke the story," am dat stirea in exclusivitate, a declarat fondatorul TMZ-ului, Harvey Levin, el insusi un fost reporter al statiei de televiziune KCBS-Los Angeles. Apropo, Levin si-a invatat meseria si si-a rafinat metodele ca reporter la procesul lui O.J.Simpson.

Anuntarea mortii lui MJ e ultimul scoop de anvergura de la TMZ, a carui atentie celebritatile o doresc cu lacomie, dar in acelasi timp tremurand de frica. Fiindca nu pot sti cum le vor fi afectate carierele daca devin material de TMZ. TMZ recunoaste ca isi plateste informatori, unii de meserie, altii spontani si benevoli. (Cateva minute dupa moartea lui Michael Jackson, cineva din anturajul lui Jackson s-a repezit la telefon si a sunat biroul lui Harvey Levin la TMZ, si a si fost platit ca atare. Identitatea informatorului si suma platita pe informatie inca nu se stiu).

TMZ si-a facut o specialitate din a raporta inaintea tuturor tot ce e mai socant, ori mai tragic. Platind pentru prioritatea vestilor deprimante ori dezgustatoare, TMZ a informat lumea despre tirada anti-semita a lui Mel Gibson cand a fost prins de politia din Malibu conducand beat turta. A informat si despre luptele gretoase dintre Alec Baldwin si fosta consoarta pentru custodia unicei lor fiice. Si despre faptul ca frigiderul lui Anna Nicole Smith era bucsit cu metadonul care i-a inlesnit probabil moartea. Cantareata pop Rihanna, unde si-a vazut oare obrajii si falcile tumefiate, dupa ce a fost batuta mar de amantu-i gelos? La TMZ. Si asa mai departe.     Ramatorii de scandal sunt multi in presa americana, dar in general un anume simt al limitelor inca exista. Inainte de a pune pe unde o stire negative ori bizara, alte canale telefoneaza publicistilor celebritatilor, cerandu-le permisiunea, ori confirmarea. Uneori, super-celebrii colaboreaza de buna voie, ori contacteaza chiar ei presa galbena, ca sa planteze fabulatii despe ei insisi. Michael Jackson a recunoscut ca stirea ca dormea intr-o camera de oxigen hiperbaric, care ii incetinea procesul natural de imbatranire, fusese pusa pe unde chiar de el!

TMZ se mandreste in a nu cere permisiune de la megastaruri. Si inca n-a fost prins cu minciuna, cum ca starurile insesi i-ar vinde informatii despre ele! Intre timp, moartea lui Michael Jackson e aproape la fel de discutata... ca alegerea lui Obama! Ori e poate si mai discutata? La televizor, in presa, pe bloguri, in conversatii, Michael Jackson e mai viu ca oricand, si contributia lui la muzica si dans sunt evocate cu admiratie si cu regret, desi devierile sexuale sunt in general (dar, nu foarte sincer, cred eu) deplanse. Deepak Chopra, un urias personaj pop intelectual, tocmai a declarat ca MJ era victima insingurarii si a surmenarii si ca anturajul, constient ori nu, il impingea la moartea prin drogare. (Deepak Chopra e considerat un geniu medical si spiritual, si a fost interviewat de Oprah. Intre altele, Deepak Chopra il citeste pe prozatorul roman Petru Popescu; i-a dat o lauda semnata pe coperta noului roman Girl Mary, pe care Popescu il publica in toamna la editura Simon&Schuster! Ei, ati vazut in ce lume ma misc? Fac si eu parte, desi nu ca megastar, din aceasta lume a excesului! Si apropo, l-am intalnit pe Michael Jackson, aici la Hollywood. Si am teoria mea personala despre ce presiuni fatale i-au curmat viata).

Conditia de a fi mega-star e asa de fascinanta, voi reveni asupra ei in urmatoarea mea corespondenta. Dar vreau sa fac o distinctie: numai unele celebritati creaza legende, numai unele celebritati sunt sortite sa fie megastar. De la sublim la respingator, TMZ nu pune pe unde decat material de megastar. Michael Jackson a fost acest tip de om. Dece devine un om, si nu altul, semnificativ pentru noi toti, chiar daca il ironizam ori il criticam? Ce combinatie de date si fapte personale duce la supernotorietate, si cat din aceasta combinatie e meritat ca munca onesta, si cat e nemeritat, adica e, omeneste vorbind, noroc chior? Exista raspunsuri la aceste intrebari. Daca va intereseaza, cititi corespondenta mea urmatoare.
Pe curand, din California, Petru Popescu 

Citiţi şi "Adio, Michael Jackson!"

×