x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conflict diplomatic între Bundestag şi Primăria Lipova

Conflict diplomatic între Bundestag şi Primăria Lipova

de Mircea Opris    |    10 Iun 2009   •   00:00
Conflict diplomatic între Bundestag şi Primăria Lipova

Susanne Kastner, vicepreşedinte al Parlamentului german, s-a aflat la Lipova la sfârşitul săptămânii trecute. În oraşul din judeţul Arad îşi au sediul mai multe fundaţii germane de caritate. Susanne Kastner îl acuză pe primarul din Lipova, Jurcă Marius Florin, că ar fi ţipat către delegaţia germană şi le-ar fi adus jigniri.



În replică, primarul Jurcă susţine că nu a ţipat la nimeni, ci doar a pus la punct o persoană din delegaţie care a făcut traducerea şi care a început scandalul în biroul său.

Între timp, vicepreşedintele Bundestag-ului a redactat o scrisoare către premierul Emil Boc şi către alţi înalţi oficiali români, dar şi germani. Miza scandalului este investiţia propusă de către germani pentru amenajarea unor locuri de joacă în parcurile din Lipova.

SCRISOAREA LUI KASTNER CĂTRE BOC ŞI GEOANĂ
"Şi parlamentarii din Parlamentul Germaniei se bat!" - cu această afirmaţie a vrut primarul Jurcă din Lipova să-şi ceară scuze pentru comportamentul său jenant în timpul vizitei oficiale a vicepreşedintei Parlamentului German în Primăria de la Lipova. Doamna dr h.c. Susanne Kastner este cetăţean de onoare al oraşului Lipova şi deţine ordinul de merit al României. La 9.04.2009 a avut loc o primă întâlnire în Primăria Lipova, în cursul căreia doamna Kastner s-a oferit să doteze două locuri de joacă publice din oraş cu echipamente de joc noi. La această primă întâlnire, domnul primar Jurcă a vorbit aproape tot timpul la două telefoane mobile în timp ce şi radioul din încăpere era pus în funcţiune. La rugămintea doamnei Kastner de a se da radioul mai încet, primarul Jurcă a spus că radioul trebuie să rămână dat tare pentru că telefoanele sale sunt ascultate.

Doamna Kastner vizitase deja împreună cu o echipă diferite locaţii la care ar fi putut fi amplasate noile echipamente de joc şi, de asemenea, prezentase deja diferite cataloage cu oferte. O firmă românească ar fi urmat să livreze la Lipova echipamentele de joc alese şi ar fi fost dispusă să colaboreze şi la instalarea acestora. Doamna Kastner plănuise ca instalarea propriu-zisă a acestor echipamente şi aranjarea locurilor de joacă să se facă de un grup de tineri din Lipova, împreună cu un grup de tineri din circumscripţia ei electorală Bad Kissingen, din Germania, în cadrul unor workshop-uri. Finanţarea ar fi fost asigurată de firme germane care au sponsorizat suma de bani necesară în acest scop. Primarul Jurcă a avut atunci mai multe propuneri pentru locurile de amplasare a echipamentelor de joc, aşa că s-a stabilit de comun acord o nouă întâlnire pentru 14.04.2009.

La data stabilită, primarul Jurcă nu a fost prezent, dar i-a delegat pe viceprimar şi pe arhitecta de la serviciul de urbanism din localitate. Apoi a avut loc o a treia întâlnire, la 05.06.2009, ora 15:00, la Primăria oraşului Lipova, dar din păcate fără preşedintele Consiliului Judeţean şi fără prefect. Chiar primarul Jurcă a transmis prin viceprimar că îşi cere scuze, dar nu poate fi prezent la întâlnire deoarece are programată în aceeaşi zi o întâlnire cu fosta lui clasă de liceu. Viceprimarul a spus că partea oficială va avea loc mai târziu, la ora 17:00, în cadrul festivalului de dansuri populare de la Băile Lipova. Neaşteptat, a intrat primarul Jurcă şi a atras întreaga "discuţie" asupra sa. El i-a reproşat doamnei Kaster că se amestecă "din afară" în lucruri care sunt de competenţa sa ca primar şi că el personal nu ar fi fost consultat deloc până în prezent. Când doamna Kastner l-a contrazis, s-a ajuns din partea lui la jigniri impertinente şi la un ton ţipat. În acel moment, "discuţia" a fost întreruptă imediat de delegaţia doamnei Kastner. Ceva mai târziu, primarul a încercat să obţină o "discuţie între patru ochi" cu doamna Kastner, prin intermediul consulatului, eventual în cadrul festivalului de dansuri populare, care urma să înceapă la 17:00, la care era aşteptat şi prefectul. Doamna Kaster a spus atunci că este necesară nu o "discuţie între patru ochi", ci o scuzare din partea primarului faţă de întreaga ei delegaţie. La Băile Lipova, primarul nu a dorit totuşi să-şi ceară scuze faţă de toate persoanele care fuseseră de faţă la Primărie. El a încercat să-şi motiveze comportamentul prin faptul că fusese "nervos" şi a încercat să bagatelizeze întâmplarea spunând, de două ori, că şi în Parlamentul german se ajunge ocazional la certuri şi chiar la bătăi. Doamna Kastner a constatat în urma acestor întâmplări că primarul are un comportament care cu siguranţă nu-i onorează pe politicienii români. Ea se întreabă cum se comportă acest primar cu cetăţenii oraşului pe care îl reprezintă şi, mai ales, cu angajaţii Primăriei. Aceasta este varianta în limba română a scrisorii pe care o vor primi premierul român, Emil Boc, înalţi demnitari şi membri ai corpurilor diplomatice române şi germane, precum şi presa germană vizavi de acest episod.

VARIANTA PRIMARULUI JURCĂ

Primarul din Lipova ne-a declarat că lucrurile stau cu totul altfel şi că acuzele sunt nefondate, altercaţia având loc nu cu Susanne Kastner, ci cu reprezentanta unui ONG din localitate, care a început să ţipe în biroul primarului. "Am avut o discuţie cu doamna Kastner, care a vrut să modernizeze un loc de joacă. Eu am sugerat parcul de la grădiniţa din oraş.

Dânsa a ales un parc public. Noi la parc avem deja modernizarea lui făcută, ori dânsa nu poate să vină să se suprapună. Atunci a ales un alt parc, din centru, care intră oricum în modernizarea centrului istoric, din fondurile noastre. Am fost de acord cu investiţia pe care vrea să o facă acolo. Eu cred că nu e mai mult de două mii de euro. A zis că pune două tobogane şi încă ceva. Am intrebat ce vor pune dedesubt de aceste aparate. Atunci directoarea unei case de copii din Lipova, care era acolo, a început să ţipe la mine dacă ştiu cine este doamna Kastner şi să îmi spună că acolo se va pune nisip. Noi avem un parc în care am investit cinci miliarde şi jumătate de lei, nu două mii de euro. Deci acea femeie a început să ţipe la mine că eu nu ştiu cine este doamna Kastner. Eu am spus că ştiu cine este şi că, dacă are această înaltă funcţie în Germania, eu am crezut că va aduce nişte investitori adevăraţi, nu două mii de euro într-un parc. Nu ştiu ce i s-a tradus doamnei Kastner şi ce a iritat-o. Mi-a spus şi mie că face o scrisoare. Poate să ajungă şi la Băsescu. Nu ştiu dacă pe domnul Boc îl interesează două tobogane. E o «mare» investiţie pentru Lipova", a replicat primarul oraşului, Florin Marius Jurcă.

×