x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Confuzie si nervi - Votul pe listele speciale, problema grea

Confuzie si nervi - Votul pe listele speciale, problema grea

13 Dec 2004   •   00:00

ALEGERI 2004
Cateva sute de oameni aflati in tranzit in Capitala sau care nu au buletin de Bucuresti nu au reusit sa voteze ieri seara, inainte de inchiderea urnelor la ora 21:00, la sectiile speciale de votare din Gara de Nord, dar si din celelalte 5 sectoare ale Bucurestiului. Ei au declansat mitinguri spontane, suparati ca n-au mai apucat sa ajunga la urne.
FLORINA ZAINESCU, EUGENIA MIHALCEA

Click pentru a mari imaginea
COZI. La sectia numarul 1.311 de pe peronul Garii de Nord oamenii s-au inghesuit la vot inca de dimineata. In jurul orei 18:00, in gara au inceput sa se auda anunturile prin care cetatenii veniti la vot erau indrumati spre alte sase sectii suplimentare, respectiv la Scoala nr.1 "Sfintii Voievozi" si sectia 31, organizata in sediul Centrului de perfectionare, documentare si editura al Societatii Nationale a Cailor Ferate. Plecati buluc de la o coada de cateva sute de persoane, alegatorii s-au lovit la inceput de fortele de ordine care nu stiau de noua hotarare a Biroului Electoral Municipal si care nu vroiau sa-i lase sa intre in sectiile de votare.

CONCURENTA. Bucurestenii arondati la sectiile respective protestau insa impotriva "calatorilor" care s-au bagat in fata la vot. "Noi ar trebui sa intram primii, astia nici macar nu au bagaje, ce fel de calatori sunt?", tipa o femeie de la coada catre jandarmi. In mai putin de jumatate de ora s-au format cozi de 150 - 200 de oameni la toate sectiile speciale de votare.

INTERES. Cu cergile in spinare, trei femei de la Sapanta, venite in Capitala de o saptamana sa-si vanda marfa si-au lasat rand la doua sectii, iar pe la 20:30, dupa vreo ora de alergatura, au reusit sa puna stampila. "Nu votezi, n-ai presedinte. Nu ai presedinte, nu are cine sa-ti mareasca leafa", era de parere una dintre alegatoarele aflate la terminarea cozii.

La ora 21:00, sectiile de votare si-au inchis portile, chiar daca mai multe sute de persoane inca mai asteptau sa intre sa-si exercite dreptul de vot. "Vrem sa votam!", "Votul nostru conteaza!", scandau nemultumitii, care, desi au stat in frig mai bine de 2 ore, n-au apucat sa ajunga in timp util la urne.

.

.

INFO
PANA DE CURENT. Biroul de statistica de la Palatul Administrativ Iasi a ramas fara curent mai bine de o ora, ieri, din cauza unei sigurante care s-a ars, dar vicepresedintele Biroului Electoral Judetean, Gabriel Tarlion, a declarat ca defectiunea nu a influentat monitorizarea privind prezenta la vot in judet. Reteaua de calculatoare a fost conectata pe durata panei la o retea de curent auxiliara.

SCANDALAGIU. Un reprezentant al Partidului Noua Generatie de la sectia de votare 227 din Sectorul 2 al Capitalei a avut un comportament recalcitrant fata de ceilalti membri ai biroului electoral al sectiei de votare si l-a atacat verbal si fizic pe presedintele sectiei, se arata intr-o sesizare inaintata Biroului Electoral Municipal. Organele de politie au fost sesizate pentru calmarea situatiei, iar reprezentantul PNG in cadrul sectiei de votare 227 a fost schimbat.

BULETINE ANULATE. La sectia de votare 129 din Galati, 25 de buletine de vot au fost stampilate in interior cu stampila de control a Sectiei, 11 dintre ele fiind deja folosite de alegatori inainte sa se depisteze problema. Celelalte 14 au fost anulate, iar Biroul Electoral de Circumscriptie va hotari, dupa inchiderea urnelor, daca buletinele pe care s-a exprimat votul vor fi sau nu anulate. (Erik Hoosz)

HOTII SI COMPLICII. Cei 13 suspecti din "lotul Deva" au votat ieri-dimineata in arestul IPJ Alba. Toti membrii gruparii si-au exprimat optiunea electorala impreuna, in frunte cu liderii lor, "Spuma" si "Bibanul". Alaturi de ei au votat si cei patru politisti, complici ai lor, condusi de fostul sef al Politiei Deva, comisarul Ioan David. (Lucian Dobrater)

DE RAS. Lipsa unei stampile de vot de la sectia de votare 189, din comuna Zabala, judetul Covasna, care a disparut acum doua saptamani, in timpul primului tur al alegerilor generale, a fost sesizata Politiei abia sambata, pentru ca presedintele sectiei respective sustine ca spera ca stampila sa fie gasita intr-una din urne. Reprezentantii Biroului Electoral Judetean au constatat disparitia abia cand au vrut sa preia stampila pentru turul al doilea.
×
Subiecte în articol: eveniment votare