x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cooperare romano-moldava - Discutii la Galati

Cooperare romano-moldava - Discutii la Galati

de Laura Toma    |    17 Oct 2005   •   00:00
Cooperare romano-moldava - Discutii la Galati

Romania sprijina prevenirea extinderii virusului aviar pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta a fost temeiul intalnirii de ieri de la Galati intre ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si omologul sau moldovean, Anatolie Gorodenco.

OFERTA. In Republica Moldova au existat cateva cazuri de pasari moarte in zona localitatii Orac, insa analizele au aratat ca nu e vorba de virusul H5N1. Autoritatile moldovene tin insa sa intensifice recoltarea de probe din acea zona. "Cazurile existente se pare ca au avut drept cauza bolile obisnuite de toamna ale pasarilor, cu toate astea vecinatatea cu focarul de la Tulcea nu ne lasa indiferenti", a afirmat Anatolie Gorodenco. Ministrul Flutur i-a expus omologului sau modalitatile de monitorizare a virusului si tehnologia folosita in Romania, precum si situatia la zi a raspandirii virusului. "Tin sa ne oferim experienta acumulata de la izbucnirea gripei aviare si vecinilor nostri, caci virusul nu cunoaste granite. Un specialist al nostru va pleca chiar de maine in Republica Moldova cu reactivi pentru 1.000 de probe in cazul pasarilor gasite moarte", a afirmat Flutur.

NEGATIV. Din ultimele informatii pe care ministrul roman al Agriculturii le detinea, reiese ca probele din localitatea tulceana I.C. Bratianu, aflata nu departe de Galati, unde au murit 856 de pasari, au iesit neutre. Cat despre analizele de la Maliuc, acestea erau inca asteptate si, acum, atentia se indreapta catre Vadul Oii, de langa Cernavoda. Referitor la fondurile necesare combaterii gripei aviare, ministrul a adaugat ca cele 50 de miliarde de lei de care dispune in acest moment ar putea fi, in scurt timp, insuficiente. Ajutorul european consta doar in echipamente si reactivi. Flutur a mai cerut cu acest prilej veterinarilor galateni sa faca un recensamant clinic al tuturor pasarilor, dat fiind ca portul poate fi o buna gazda a virusului. Cei doi ministri cred ca internationalizarea efortului de combatere a gripei aviare este un atu in acest moment.

Ministrul Flutur a prezentat omologului sau moldovean Planul de Contingenta, care cuprinde strategia nationala de lupta impotriva gripei aviare. La randul sau, Anatolie Gorodenco s-a angajat sa mijloceasca in cel mai scurt timp o intrevedere in trei si cu ministrul Agriculturii din Ucraina. Masa rotunda e programata a avea loc astazi, la Suceava, tot pe probleme de internationalizare a luptei impotriva acestei boli. (Erick Hoosz)

×
Subiecte în articol: eveniment