x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copaci, boier pe plantatia de ciresi

Copaci, boier pe plantatia de ciresi

de Iulia Barbu    |    10 Feb 2007   •   00:00

2,8 hectare de teren au fost retrocedate in cur-tea statiunii de cercetare pomicola din nordul Bucu-restiului. Conducerea in-stitutului este presata de avocatul lui Mircea Copaci, directorul de marketing al clubului Dinamo, care s-a dat drept mostenitor si solicita restituirea cat mai ur-genta a terenului.

JURNALUL FOTO
BOGATIE. Terenul pentru care s-a emis titlul de proprietate se gaseste langa sediul Bavaria si are deschidere spre DN 1

Petru Bleanca a primit 2,8 hectare de teren in curtea unitatii pomicole. Conducerea statiunii este insa in discutii cu o cu totul alta persoana: Mircea Copaci, directorul de marketing al Clubului Dinamo. Acesta ar fi precizat ca este mostenitorul lui Bleanca si solicita retrocedarea cat mai urgenta a terenului. Statul roman nu se dezice in actiunea lui de a lasa la voia intamplarii institutele de cercetare. Desi in 2005 s-a publicat HG 1881, prin care se reorganizau mai multe institute de cercetare din Romania, statiunea pomicola nu a beneficiat de ea. Lasata la voia intamplarii, unitatea se afla in situatia de a cadea prada oamenilor cu dare de mana si a celor cu "putere de influenta". Nu iti trebuie nimic mai mult pentru a deveni proprietar pe una dintre ultimele averi verzi ale Bucurestiului.

FARA REZULTAT. Jurnalul National a semnalat in numeroase randuri interesele si presiunile ce planeaza de mai bine de un an asupra institutelor de cercetare din Baneasa. Miza o reprezinta terenul valoros de care dispun acestea. Averea statiunilor se ridica la 100 de hectare de verdeata. Punctul slab al unitatilor este nimeni altul decat statul, care, prin lipsa de implicare si interes, le-a intins pe tava afaceristilor cu viziune. Cea mai bogata dintre statiuni este Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura, care detine 60 de hectare de teren. Acestea se gasesc in domeniul public al statului si sunt in administrarea Agentiei Domeniilor Statului.

Statiunea Pomicola arata ca o tabla de sah. Gigi Becali a cumparat drepturile litigioase ale diversilor fosti proprietari si vaneza 40 de hectare. Firma SC Florom Prodimpex SRL, patronata de Erten Omer Ragip, a cumparat in urma cu doi ani creanta unitatii pomicole si ameninta cu executarea silita. La Primaria Sectorului 1, dosarele de retrocedare pentru zona de nord a Bucurestiului nu inceteaza sa se inmulteasca. Din tot acest tablou pestrit, un dosar a sarit toate etapele cu brio. Fericitul castigator se numeste Petru Bleanca si are deja in mana titlul de proprietate eliberat de Prefectura Municipiului Bucuresti la 22 decembrie 2006. Pamantul obtinut, pare-se, cu greu, in instanta nu este pe vechiul amplasament, ci este o compensare a dreptului de proprietate. Petentul a avut teren la Academia de Politie, dar autoritatile l-au recompensat cu hectare generoase in curtea unui institut de cercetare. Precedentul a fost creat, terenul institutului de cercetare a fost scos la mezat cu o prima punere in posesie in compensatie.

DOSARUL INVIZIBIL. Statiunea Pomicola se gaseste in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS). Atat conducerea unitatii, cat si conducerea Academiei au fost constiente in tot acest timp de miza pe care o joaca terenul detinut de institutiile de cercetare din Bucuresti si au incercat sa-l salveze. Astfel, ASAS a intocmit un dosar de retrocedare pentru 40 de hectare in numele Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa. Dosarul a fost inregistrat la Primaria Sectorului 1 inca din 23.11.2005. In notificare se precizeaza: "Am depus documentatia necesara in vederea retrocedarii suprafetelor de teren care au apartinut institutelor si statiunilor de cercetari agricole in anul 1945, conform Legii 247/2005". Motivul cererii nu este deloc de neglijat. ASAS sustie ca in numele unui decret regal ar fi mostenitoarea de drept a unei suprafete de 40 de hectare in nordul Bucurestiului. "Nu am primit nici un raspuns cu privire la dosarul nostru. Acum a venit Mircea Copaci de la Clubul Dinamo sa ne ceara sa ii retrocedam terenul. Ma intreb oare ce s-a intamplat cu solicitarea noastra?", explica Mihail Pisargeac, secretarul stiintific al Academiei.

DECRETUL REGAL. Actul emis in 1932 stipuleaza: "Institutul se mai inzestreaza cu 40 de hectare din terenul de la Baneasa, ce se margineste la nord cu terenul parcelat in loturi de proprietarire, la vest cu terenul Casei Autonome a Constructiilor, la sud cu lotul MS Regelui si la est cu terenul Asociatiei Blank si cu Soseaua Bucuresti - Ploiesti... toate terenurile, toate cladirile si intregul inventar aflate azi in folosinta institutului, a statiunilor si a laboratoarelor ce depind de el trec in deplina proprietate a Institutului de Cercetari Agronomice al Romaniei". In numele decretului regal si mai ales in temeiul legii, ASAS a cerut astfel reconstituirea dreptului de proprietate. In conditiile in care dosarul de retrocedare ar fi avut un rezultat pozitiv, Statiunea Pomicola ar fi obtinut titlul de proprietate pentru 40 de hectare.

SA-I DAM CEZARULUI... Daca dosarul ASAS fost invizibil, un alt dosar si-a facut loc pe terenul statiunii de cercetare. Cu "maximum de voturi", castigatorul a fost incoronat cu 2,8 hectare de teren chiar langa sediul Bavaria. O pozitie mai mult decat favorabila pentru viitorul proprietar. Dosarul ce a reusit sa deschida portile mult ravnitei oaze de verdeata din nordul Bucurestiului este pe numele lui Bleanca Petru. Acesta a obtinut titlul de proprietate in numele unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile.

La ora actuala, noul proprietar se zbate sa isi ia mosia. Surpriza insa. Petre Bleanca nu a fost prezent la nici una dintre intalnirile cu conducerea ASAS sau a Statiunii Pomicole. Mircea Copaci, directorul de marketing al Clubului Dinamo, ar fi participat la discutii. "Am fost sunata de acest domn, Mircea Copaci, care a spus ca este nepotul lui Bleanca. Vrea sa predam cat mai repede terenul. Mi s-a cerut sa precizez care este valoarea neamortizata a plantatiei. Nu am cum sa fac acest lucru. Acolo se gaseste plantatia pilotata de ciresi si caisi cu soiuri necesare pentru asigurarea ramurilor altoi pentru pepinierele noastre, vechimea plantatiei fiind de sase ani, deci vorbim despre o plantatie tanara. Momentan, noi am cerut Prefecturii anularea titlului de proprietate", sustine Adela Barbulescu, directoarea Statiunii Pomicole. Contactat telefonic, Mircea Copaci a declarat: "Nu am nici o legatura cu terenurile. Am avut o discutie mai demult pentru fratele meu, care a vrut sa cumpere ceva pamant in zona".

DOVADA
"Institutul se mai inzestreaza cu 40 de hectare din terenul de la Baneasa, ce se margineste la nord cu terenul parcelat in loturi de proprietarire, la vest cu terenul Casei Autonome a Constructiilor, la sud cu lotul MS Regelui si la est cu terenul Asociatiei Blank si cu Soseaua Bucuresti - Ploiesti... toate terenurile, toate cladirile si intregul inventar aflate azi in folosinta institutului, a statiunilor si a laboratoarelor ce depind de el trec in deplina proprietate a Institutului de Cercetari Agronomice al Romaniei"
  • Decret regal - 1932
  • HOTARARE
    "Am fost sunata de acest domn, Mircea Copaci, care a spus ca este nepotul lui Bleanca. Vrea sa predam cat mai repede terenul. Mi s-a cerut sa precizez care este valoarea neamortizata a plantatiei. Nu am cum sa fac acest lucru. Acolo se gaseste plantatia pilotata de ciresi si caisi cu soiuri necesare pentru asigurarea ramurilor altoi pentru pepinierele noastre, vechimea plantatiei fiind de sase ani, deci vorbim despre o plantatie tanara. Momentan, noi am cerut Prefecturii anularea titlului de proprietate"
    Adela Barbulescu
    directoarea Statiunii Pomicole

    PASIVITATEA EPOLETILOR
    Potrivit declaratiilor lui Petre Bleanca, terenul de 2,8 hectare pe care l-a primit in compensatie in curtea unitatii pomicole se gaseste pe terenul Academiei de Politie. Jurnalul National a trimis o adresa oficiala Academiei, in care solicita o intalnire cu specialistii in domeniu pentru o discutie asupra problemei retrocedarilor. Ne-am lovit insa de oboseala juristei Academiei: "Este un efort pentru mine sa dau si acest telefon. Nu am timp sa raspund la solicitarile dvs. Daca vreti sa vorbiti cu rectorul nostru, dar nu sunt eu cea care o sa va aranjeze o intalnire cu dansul". A urmat apoi o solicitare trimisa pe adresa Ministerului de Interne. Biroul de Relatii Publice a raspuns pozitiv, trimitand o nota prin care se precizau urmatoarele: "Cu privire la imobilul aflat in administrarea Academiei de Politie «Alexandru Ioan Cuza» au fost formulate cinci notificari in baza Legii nr. 10/2001, care au fost analizate in termen legal de comisia special constituita in acest sens la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor...". Ulterior este trimis si raspunsul Academiei de Politie. Surpriza insa, petentul Bleanca Petru nu apare ca solicitant pentru terenul Academiei.
    ×