x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copiatul este fenomen national

Copiatul este fenomen national

01 Noi 2004   •   00:00

SMECHERIA SE DEPRINDE DE MIC

Clasica fituica, SMS-urile, metodele "riscante" cu caietul pe banca sau pe genunchi sau pur si simplu mita la profesor, acolo unde tine. Elevii au copiat de cand se stiu, doar felul in care i-au trisat pe cei de la catedra s-a modernizat de la an la an.
EUGENIA MIHALCEA

Click pentru a mari imaginea
Toti pustii ar vrea metode originale, dar in final cei mai multi au ajuns la concluzia ca tot cele clasice sunt mai bune. Pentru a copia la un examen la care chiar nu se poate toci, un grup de tineri s-au apucat sa stranga cate 100.000 lei sau 150.000 lei, depinde de fiecare, si au dat la profesor mita. Pentru ei a tinut, de aceea nici n-au vrut sa divulge de la ce scoala sunt, mai ales ca au copiat cu cartile pe fata, fara nici o jena. Altii, in schimb, n-au avut parte de un profesor care sa-si riste pielea pentru cateva sute de mii de lei, asa ca s-au pus cu burta pe carte. Nu la invatat, ci la gasit metode de copiat.

TELEFONUL, MP3. Cand tehnica este de partea lor, elevii au pus la cale SMS-uri scrise de acasa si folosirea mobilului pe post de fituica sub pretextul folosirii calculatorului de pe mobil sau scrisul pe o foaie cu o cerneala speciala, vizibila doar cu o pereche de ochelari speciali. Mai sunt si metode de copiat "scumpe", adica au nevoie de putina finantare. Din randul lor, elevii au destainuit aparatul auditiv modificat si cu o camera video de la mobil, care sunt din ce in ce mai mici. Dar suna deja prea futuristic.

PIXUL SI TUPEUL. Dupa ce au tot experimentat, elevii s-au intors la metodele clasice, unul dintre obiectele prietene copilului la scoala fiind pixul. "Cunosteam persoane care isi inscriptionau, simbolic, anumite date pe lungul pixurilor utilizate frecvent la examene, schimband, in functie de materie, carcasele pixurilor. Exista in prezent o modalitate, relativ simpla, de copiere, prin palmarea unei fituici de dimensiuni reduse, astfel incat sa nu aduca suspiciuni nedorite asupra utilizatorului", spune Andrei, elev in clasa a IX-a.

Nici studentii nu se lasa mai prejos, tinand cont ca fenomenul national al copierii dainuie inca de la nasterea cursurilor. Cu toate acestea, unii apeleaza la copierea "riscanta", metoda rar intalnita, de pe urma careia insa "reusita" este de 90%. Metoda se refera la a copia chiar de sub nasul examinatorilor, fiind nevoie de mult sange rece si stapanire de sine. Singura regula este sa nu se copieze din primul rand, ci din al II-lea, cel mult al III-lea si, de preferinta, locatia copistului sa fie undeva pe la mijlocul randului.

DIMENSIUNI REDUSE. Pentru profesorii care poarta ochelari sau care sunt neatenti sunt recomandate copiutele de mici dimensiuni, cam 3,5 centimetri pe latime. De un gen mai mare le puteti piti pe sub blugi, in sosete, iar exclusiv pentru fete este recomandat ascunderea copiutelor in decolteul mediu al bluzei, de preferat cu wonderbra. Daca nu prind copiutele de acest tip se poate scrie mic, cu creionul pe banca, sau cursul aplicat in banca.

"Eu am copiat in draci opt ani cu fituici. De regula aveam patru-sase fituici. Prima jumatate in buzunarul drept, a doua jumatate in buzunarul stang. Dupa ce se dictau subiectele, fituica cu pricina o bagam in maneca dreapta a camasii. Mereu stateam pe partea dreapta, ca sa nu poata vedea profesorul ce se ascunde in maneca", se confeseaza Mihai. "Am copiat si profesori care se bateau cu pumnii in piept ca nu se copia la ei. Aduceau si cate patru seminaristi, care roiau prin sala de colo-colo, doar de ar prinde pe cineva", se lauda in continuare studentul.

Click pentru a mari imaginea
Daca risti sa tragi cu ochiul in fituica poti sa iei un 1, dar si o nota mare

RULATA SI CAMASA. Fituica rulata e o alta metoda pe care o stie orice student. Cum se face? Foaia de calculator facuta sul foarte, foarte mic si prinsa cu un elastic intr-un mod special, ca sa poata derula sulul cu o singura mana. Sulul se tine in mana cu care scrie tanarul si se citeste printre degetul mare si degetul aratator. "MP3... nu-mi place, n-am folosit niciodata, desi la handsfree si mp3 am parul lung si as fi avantajata. La un examen, la mine, la Poli, a prins profa 10 cu mp3 playere", spune Andreea. Cea mai la moda printre liceeni: pentru notele 5-6-7, pe pixuri turcesti, scrise cu acul cele mai importante lucruri. Cum pixurile au 6 fete… Numai pentru baietii care stau picior peste picior la 90 de grade mai merge si la pantof. Metoda camasii cu maneci lungi se preteaza cel mai bine la a fi utilizata iarna. Inainte de examen ar trebui sa petreceti un timp oarecare pentru a va scrie acele informatii care se pot numi "esentiale" pe maini. Imbracati apoi o camasa cu manecile cat mai lungi, va alegeti un loc cat mai central - pentru ca atentia profesorului sta 60% din timp indreptata inspre spatele salii. Si apoi nu mai trebuie decat sa va suflecati manecile in timp ce scrieti.

SCRISUL PE BANCA. Metoda sepcii, o metoda destul de simpla, unde studentul trebuie sa poarte o sapca de "cartier", cu cozorocul indoit la maximum. Asta pentru a nu-i trada privirea cand incearca sa copieze. Un astfel de cozoroc poate ascunde ochii de privirea examinatorului si in acelasi timp studentul are acces la lucrarea vecinului. Desi o metoda oarecum invechita, cea a scrisului pe banca este o metoda destul de buna de a copia la examenele exacte, unde intreaga materie poate fi concentrata in 20-30 de formule. Aceasta metoda nu prea se mai practica deoarece examenele se dau, mai nou, in sali in care studentii nu au acces in zilele dinaintea probei. Oricum, in general 5-10 minute petrecute cu cartea in fata, inainte de examen, sunt suficiente pentru a putea scrie cateva formule, usor, cu creionul, pe suprafata bancii. Este recomandata utilizarea creionului, deoarece o simpla trecere a unui deget peste notitele scrise pe banca este suficienta pentru a distruge urmele tentativei de copiere.

GUMA DE MESTECAT

In general, elevilor le place guma de mestecat. Cea mai mare parte dintre ei chiar mesteca guma. Pune pe fuga stresul, unii spun ca ajuta la concentrare. Asa ca nimanui nu i se va parea suspect daca un student va molfai pe parcursul unui examen de trei ore doua-trei pachete de "ciunga". Lame, nu pastile. Un pont: pentru a nu da de banuit, pastrati o lama curata, pentru a putea servi la nevoie "inamicul". Iar pentru a evita instaurarea brusca a diabetului scrieti cat mai mic.

METODA MUCOSULUI

Se bazeaza pe ideea ca un student racit cobza si cu un examen infiorator pe cap are tot dreptul sa isi elibereze nasul de continutul nedorit. Ceea ce poate scapa din vederea vigilentului supraveghetor este faptul ca, si pozand in bolnav, un student iute de mana va avea timp sa citeasca un rand, doua din servetelul pe care il strange in mana cu atata ardoare pe intreg parcursul examenului. Distrugerea probelor este clara. Cine ar avea curiozitatea, bolnava de altfel, de a se uita intr-un servetel plin de toate alea…

METODA GENTII

E cea mai indicata la examenele la care supraveghetorul solicita studentilor ca toate materialele sa fie puse pe jos. Daca aveti o geanta mai mica poate fi transformata intr-o ascunzatoare ideala. Lasati-o goala si puneti copiuta fix pe fundul gentii. Bineinteles, cu geanta deschisa. De la distanta nimeni nu-si poate da seama daca respectiva geanta este inchisa sau deschisa. Functioneaza mai ales cu acea specie de asistenti sau profesori pentru care deplasarea prin sala de examen constituie o corvoada inutila.

Regulile jocului

Ati incercat mai toate metodele, dar si copiatul are legile lui, mai ales cand stiti ca profu’ nu iarta si mai ales daca nu aveti note prea bune. Si daca mai sunteti si prinsi cu mata in sac, aveti toate sansele sa ramaneti corigent. Chiar daca sunteti experti in a copia si credeti ca puteti face orice este mai bine sa va ganditi de doua ori inainte de a comite asa ceva.

Legea I: Sa nu subestimezi niciodata profesorul care te "pazeste" si sa vezi in el un dusman periculos si consecvent.

Legea II: Sa nu iti supraapreciezi priceperea de a copia.

Legea III: Sa iti calculezi cu atentie sansele reale de reusita, riscul este poate prea mare pentru castigul posibil.

Legea IV: Sa incerci sa te eliberezi de toate gandurile negre dinaintea lucrarii si incearca sa iti controlezi emotiile.

Legea V: Alege-ti momentul oportun pentru a te folosi de fituica sau caiet, carte. Nu risca inutil pentru a castiga cateva secunde, dar nici sa devii prea complexat: grabeste-te incet!

Legea VI: In timpul "lucrului" adopta o infatisare cat mai normala pentru a nu atrage atentia profesorului, evita miscarile bruste, iar daca ai impresia ca ai fost observat scapa de obiectele compromitatoare, cu o atitudine degajata.

Legea VII: Alege cu grija metoda de copiat. Cele mai eficiente sunt fituicile in forma de armonica. Nu folosi cartile sau caietele cu coperta tare, riscul este enorm.
×
Subiecte în articol: special legea metoda examen