x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copii care schimbă lumea prin teatru

Copii care schimbă lumea prin teatru

de Diana Scarlat    |    09 Dec 2011   •   21:00
Copii care schimbă lumea prin teatru

Ceilalti copii, mai putin norocosi, isi pot face din vorbele lor, din mastile lor, din costumele lor stralucitoare, o punte catre o viata mai buna. Mezzetino apropie joaca de cultura inalta, fara sa-i sperie pe micuti, fara sa-i faca sa se simta in vreun fel obligati sa invete. Trupa Mezzetino a fost infiintata cu doi ani in urma, pentru a da o sansa copiilor de a-si descoperi talentele ac­to­ri­cesti si de a invata sa socializeze si sa comunice, sa apara pe o scena, sau pur si simplu pentru a-si descoperi propriile talente prin intermediul teatrului. Acum, copiii de la Mezzetino ii invata si pe altii sa cante, sa danseze, sa se bucure de cultura, de teatru, de o viata pe care o pot face mai buna.

Clubul de teatru Mezzetino poarta numele unui personaj indragit din 'Commedia dell’arte', personaj asemanator servitorilor Scapino si Brighella. 'Mezzetino reprezinta tipologia servitorului cu talente actoricesti: canta, danseaza, interpreteaza, face scamatorii. Cu toate acestea, este un servitor devotat stapanului. Pentru noi, Mezzetino este devotat teatrului', spune actrita Magda Condurache, de la Teatrul Excelsior, coordonatoarea trupei. Sub bagheta magica a Magdei au pornit pe drumul catre marea cultura 20 de copii, in cei doi ani de existenta a trupei Mezzetino. Micutii au intre 3 si 10 ani, dar sunt deja actori desavarsiti. O alta artista, de aceasta data din domeniul creatiei vestimentare, Daiana Cosac, le face costumele celor 20 de micuti, astfel incat sa fie mereu frumosi in fata publicului lor.

Si pentru ca sunt atat de talentati, iar publicul ii apreciaza, copiii Mezzetino au reusit sa aduca o raza de lumina si in sufletele altor copii, micuti cu nevoi speciale, pe care i-au invatat ca pot face teatru la fel de bine ca si ei, ca pot sfida lumea care pana acum li s-a parut ostila, ca pot evada din ea si pot fi regii propriei lor lumi mai bune. Minunea s-a intamplat in cadrul unui proiect destinat acestor copii, 'O sansa in educatie pentru prescolari si elevi cu dizabilitati', apartinand asociatiei Idei pentru viitor. 'Multi dintre acesti copii simt ca nu au un loc al lor si ca nu se pot potrivi cu ceea ce noi numim criterii ale societatii. Nu li se ofera o sansa, pentru a-si crea propriul lor destin. Trebuie sa intelegem ca ei nu sunt o ca­tegorie, ca sunt persoane ca si noi, iar problema este ca avem tot timpul tendinta sa-i catalogam. In fapt, datoria noastra morala este de a le oferi o sansa in viata', spune Constantin Cernat, managerul proiectului finantat din Fondul Social European. Si cel mai bine le-au demonstrat aceste lucruri copiii din trupa Mezzetino, care au rupt barierele, stabilind o excelenta comunicare cu ei, prin teatru.

Trupa Mezzetino a avut un rol deosebit in cadrul acestui proiect pentru copii cu nevoi speciale, marcand conferinta finala, desfasurata pe 26 noiembrie, cu o piesa de teatru interactiva, in care i-au implicat pe cativa dintre micutii cu di­zabilitati. Specialistii au demonstrat ca lucrurile se schimba miraculos atunci cand copiii cu probleme sunt integrati astfel in comunitate, iar cei pentru care trupa Mezzetino a sustinut spectacole au demonstrat ca pot deveni mai comunicativi in urma unei astfel de experiente.

×
Subiecte în articol: special copii teatru trupa mezzetino