x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copilăria în imagini

Copilăria în imagini

de Alex Botusan    |    01 Iun 2008   •   00:00
Copilăria în imagini

Oare ce lucru poate fi mai frumos decît zîmbetul unui copil?! Privirea lui gingaşă, tandreţea cu care îţi întinde mînuţele pentru a-l lua în braţe...

Oare ce lucru poate fi mai frumos decît zîmbetul unui copil?! Privirea lui gingaşă, tandreţea cu care îţi întinde mînuţele pentru a-l lua în braţe...


Astăzi, de ziua lor, copiii aşteaptă de la noi, adulţii – parcă mai mult ca în oricare alt moment – să le oferim dragoste, multă dragoste... Şi nu numai atît… Ziua de 1 iunie este prilejul perfect pentru a spune “La Mulţi Ani!” copilăriei, pentru a oferi sprijinul nostru şi acelor copii cărora viaţa nu le-a dat prea multe daruri, copiilor cărora un destin crud le-a răpit bucuria de a creşte într-o familie adevărată. Astăzi, de ziua lor, noi, cei mari, să ne întoarcem, fiecare, la copilul din noi. Pentru că nimic nu e mai plăcut decît imaginea propriei copilării.


ŞI COPIII AU DREPTURI. Privind în urmă şi răsfoind file din istoria celor mai importante momente ale mişcării de promovare a drepturilor copiilor, aflăm că în 1924 a fost adoptată de către Liga Naţiunilor Unite, Declaraţia Drepturilor Copilului. Un an mai tîrziu, în 1925, a avut loc Conferinţa mondială pentru protejarea şi bunăstarea copiilor, organizată la Geneva. În 1989, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite adopta, la 20 noiembrie, Convenţia privind Drepturile Copilului, iar, în 1990, Parlamentul României ratifica, şi el, Convenţia Naţiunilor Unite (în luna septembrie).


TRADIŢII. Ziua Copilului nu este sărbătorită în toată lumea la 1 iunie, ci în funcţie de istoria naţională a fiecărei ţări. Astfel, în 25 de state, în majoritate foste comuniste, se celebrează la 1 iunie: Polonia, Cehia, România etc. În India, la 14 noiembrie, în Japonia şi Coreea, la 5 mai. Şi, pentru că tot a venit vorba despre Japonia, specialiştii în cultura acestei ţări spun că Ziua Copilului este o sărbătoare oficială care a fost introdusă în anul 1948. Această zi este dedicată copiilor care au lăsat o urmă în istoria Japoniei şi, de asemenea, fericirii lor. “Originar, această zi era numită «Tango no Sekku» şi era sărbătorită la data de 5 în luna a cincea conform calendarului lunii sau celui chinezesc. Trecerea la calendarul Gregorian nu a schimbat data sărbătorii. «Sekku» înseamnă festivalul unui anotimp (sînt 5 festivaluri de acest gen pe an). Tango no Sekku mar­chează începutul verii sau al anotimpului ploios”.

×
Subiecte în articol: special