x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copilul disparut - Misterele lui Redivan

Copilul disparut - Misterele lui Redivan

28 Ian 2005   •   00:00

SPECIAL
Cadavrul micutului Redivan, disparut in urma cu o saptamana, putea fi vazut de pe prispa casei. Este inexplicabil cum a urcat baiatul colina abrupta pe care a fost gasit. Desi Politia putea cauta copilul si noaptea, ofiterii au plecat acasa, lasand familia sa orbecaie in padure. Micutul turc care s-a ratacit in urma cu o saptamana, iar cadavrul lui a fost descoperit cinci zile mai tarziu, Redivan, a luat cu el in mormant cateva mistere. Ciudatenii in fata carora politistii ridica din umeri.
DORU COBUZ

COLINA. Acesta este locul unde a fost gasit trupul micutului Redivan. Unchiul este nedumerit cum de nu a fost zarit din timp
Comuna Dobromir din judetul Constanta este locul unde studentii Academiei de Politie ar putea invata multe despre cum se procedeaza si cum nu in cazul unui minor disparut. In jurul orei 14:00, miercuri, 19 ianuarie, un copil de doi ani si jumatate s-a ratacit de fratii si verisorii sai in timp ce se juca la cismeaua din mijlocul satului Padureni. Micutul Redivan Mustafa a venit impreuna cu ceilalti doi frati si cu parintii in vizita la unchiul lui, Ismail Rezmi. Ceilalti opt copii s-au dus in curte pentru a-si termina joaca, iar cel mai mic dintre ei a fost uitat la cismea. Aproximativ o ora mai tarziu, o femeie care locuieste pe drumul pe care se afla cismeaua, Ana Ion, a vazut micutul mergand singur pe un drum lateral. A crezut ca este vreunul din copiii vecinilor, deci cunoaste drumul. Nu a intrigat-o baiatul. Abia cateva ore mai tarziu a aflat femeia ca vecinul ei, Ismail Rezmi, avea musafiri de la Medgidia, un frate cu sotia si copiii, iar cel mai mic dintre ei nu mai este de gasit. "Imi pare rau ca nu m-am dus sa vad ce este cu baiatu’ acela", spune Ana Ion, ingrozita de posibilitatea ca a fost printre ultimele persoane care l-au vazut pe Redivan in viata.

DISPARITIE. Tatal baiatului, Aidar Mustafa (31 de ani), a vazut ca baiatul lipseste si impreuna cu cumnatul sau si alte cateva rude au inceput sa-l caute in stanga si in dreapta. "Unii spuneau ca a luat-o spre cimitir, altii ca s-a dus spre sosea", povesteste Ismail, unchiul lui Redivan. Pentru ca micutul nu era de gasit, oamenii au rugat pe un baiat din sat sa sune la Politie. Doi ofiteri, Florea Ion, seful Centrului Zonal de Politie din Baneasa, si Constantin Ion, seful de post din Dobromir, au ajuns in jurul orei 19:30 la fata locului. Acestia au luat cateva declaratii de la parinti si s-au alaturat cautatorilor. La ora 23:00, cei doi ofiteri ai MAI au instruit rudele cum sa procedeze pentru a continua cercetarile: cel mai important lucru pe care l-au invatat oamenii de la politisti a fost acela ca, cel mai probabil, copilul va incepe sa planga de foame si frig. Pentru ca frigul care se lasase era cel mai mare dusman al copilului si al cautatorilor deopotriva.

Cand s-a pierdut, micutul avea cizme de cauciuc in picioare, o pereche de pantaloni de stofa, o bluzita si deasupra o haina de trening rosie cu alb. In rest, nici macar o caciulita care sa-l apere de frig.

CISMEA. Acesta este locul de unde a disparut copilul. Inainte sa plece de langa verisorii sai, el facea aici turte din noroi

OIERUL SI COLINA. Baiatul a fost gasit duminica, 23 ianuarie, de catre un oier. Oile s-au speriat si barbatul a vrut sa vada ce s-a intamplat. A descoperit, intins pe spate, un copil. Cum politistii au informat pe toti satenii care ies cu animalele la pascut despre disparitia lui Redivan, acesta a realizat ca tocmai descoperise trupul copilului. Numai ca, surpriza, locul pe care a fost gasit trupul micutului este o colina ce poate fi observata chiar si de pe prispa casei unchiului Ismail.

Colina nu este populata decat de cateva buruieni uscate si este abrupta, astfel incat o pata de culoare ar fi trebuit sa fi sarit in ochi.

De altfel, nici drumul parcurs de micut nu este unul la indemana oricarui copil. Mai ales a unuia de doi ani si jumatate. Drumul este de pamant si pleaca dintre case, trecand prin dreptul unui vechi cimitir. In mod ciudat, cel putin teoretic, micutul a ales sa se indeparteze de case, de oameni si de animalele lor. Dar mai ales este de observat panta pe care a urcat copilul, una atat de abrupta, incat este de crezut ca acesta s-ar fi sprijinit pentru a putea razbate. Cadavrul micutului nu pastra insa astfel de urme. Pe o margine si pe alta a drumului sunt buruieni aproape de statura unui om. "Gardelnita", cum le spun oamenii, plantele sunt un fel de arbusti inalti si desi, care l-ar fi zgariat pe micut, daca acesta ar fi incercat sa se apropie.

ANIMALE SALBATICE. O data ajuns de varful pantei, micutul a ramas pe loc si, dupa ce s-a lasat frigul, a suferit un soc termic. Observatiile culese de anchetatori ar fi acelea ca baiatul ar fi murit chiar in prima noapte. De altfel, Constantin Ion, seful de post din comuna, recunoaste ca nu era de asteptat ca micutul sa supravietuiasca primei nopti. Redivan avea sub cerul liber mai multi dusmani: animalele salbatice - mistreti si sacali - prezente in lizierele din imprejurimi. Cu toate acestea, inspectorul principal Florea Ion si subalternul sau, Constantin Ion, au plecat spre casele lor inainte de miezul noptii, multumiti de ce au reusit sa faca pentru copilul de doi ani si jumatate.

CAUTARI. Alte patru zile, rudele, cu sprijinul celor doi ofiteri si al altor cativa localnici, au continuat cautarile lui Redivan in speranta ca vor gasi macar o cizma a micutului. In cea mai rea varianta, Redivan se credea ca ar fi fost mancat de sacali, dar animalele ar fi lasat urme. "Noi am zis, pe copchil ori l-au mancat ceacalii, ori l-a luat cineva", marturiseste Aidar Mustafa, tatal micutului. In cea de-a cincea zi, trupul copilului a fost gasit la doi kilometri de locul unde s-a pierdut, pe o zona care cautatorii au cercetat-o sau macar au trecut de mai multe ori pe acolo. "Culmea, am fost de atatea ori pe acolo, in fiecare zi, si nu am observat nimic. Nici eu nu inteleg", ridica din umeri Constantin Ion, seful de post din comuna. Exista putine motive pentru a crede ca trupul lui Redivan nu ar fi putut fi observat chiar din sat, ba, mai mult, patru tineri calare au plecat in cautarea lui Redivan a doua zi si au trecut pe langa locul unde a fost gasit in cele din urma micutul. Este posibil ca in tot acest timp sa fi trecut cautatorii pe langa trupul lui Redivan?

ANCHETA
A doua zi dupa ce politistii au inceput cautarea lui Redivan sau mai degraba au inregistrat oficial disparitia acestuia, ei au interogat familiile din sat pentru a identifica eventualii suspecti si a verifica pistele de lucru. Banuiala acestora ca familia ar fi vandut copilul a fost inlaturata de cele doua vecine care au povestit ca l-au vazut pe micut in jurul orei 15:00 singur, pe drum. Cu toate ca s-au convins ca au de a face cu o reala disparitie - deci, copilul a ramas sa-si petreaca noaptea singur sub cerul liber - , anchetatorii nu au dat semne de ingrijorare. Ei nu au incercat demararea unei cautari de amploare, la care sa participe voluntari si trupe ale armatei. Acestia s-au multumit sa asiste doar cautarile oamenilor din sat pe care i-au ajutat cu sfaturi.

DE NECREZUT
"Nici nu ziceai ca-i mort. Era intins pe spate si, in afara ca avea cateva frunze pe fata, copilul parea viu. Avea ochii deschisI si parca ne privea"
Ismail Rezmi - unchiul lui Redivan

DISPERARE
"Ne-am zapacit de cap. Umblam noaptea pe intuneric, fara lanterna, si-l strigam pe nume sau ne opream si stateam minute intregi pe loc pentru a-i auzi glasul"
Izet Thair - bunicul lui Redivan

Click pentru a mari imaginea

DESCOPERIRE
"Pe la ora 13:00 am iesit afara sa rog un nepot sa-mi ia tigari. Toti copiii se jucau in curte, dar Redivan nu era cu ei. I-am intrebat unde este baiatul si mi-au zis ca probabil a ramas la cismea"
Aidar Mustafa - tatal lui Redivan

×
Subiecte în articol: special găsit copilul redivan micutul