x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copilul disparut - Putea fi salvat?

Copilul disparut - Putea fi salvat?

26 Oct 2004   •   00:00

SPECIAL

A fost Vladut rapit sau s-a ratacit in padure? Daca s-a ratacit de ce nu a fost gasit in prima noapte si de ce nu avea hainutele murdare daca a stat in padure?

Intrebari fara raspunsul autoritatilor

Conditiile in care a disparut baietelul gasit sambata la pranz raman inca un mister. Chiar si pentru politisti. Exista semne de intrebare la care autoritatile nu pot raspunde inca. Politia este acuzata de indiferenta si neprofesionalism chiar de voluntarii care l-au cautat pe Vladut.
ALEX NEDEA

Click pentru a mari
ALTUNDEVA. Politia l-a cautat de doua ori pe Vlad in Manastirea Cocos. Copilul a murit intr-o rapa in padure
Una din marile intrebari pe care si le pun voluntarii care l-au cautat pe Vlad este cum de nu a fost gasit copilul in prima noapte de cautari. Reamintim ca mama baietelului sustine ca, atunci cand si-a dat seama ca Vlad a disparut, nu trecusera mai mult de 10 minute de cand il vazuse ultima data.

Dupa care, impreuna cu fratele ei au intrat imediat in padure si au inceput cautarile. Specialistul in psihoterapie infantila Anca Pietraru crede ca imediat ce copilul ar fi constientizat ca s-a pierdut de mama ar fi inceput sa strige. Si atunci ar fi fost usor de reperat. In aceeasi zi, la ora 21:00, 30 de militari in termen au intrat in padure si au inceput cautarile pe o raza de 2 kilometri de la locul disparitiei. Au strigat dupa copil pana la ora doua jumatate dimineata. A doua zi, aceeasi oameni au cercetat aceleasi locuri pe care le cercetasera cu o noapte inainte plus alti 2 kilometri. "Daca baiatul ar fi auzit voci, cu siguranta ar fi venit la oameni. Nu s-ar fi ascuns", crede Anca Pietraru.

HAINE CURATE. Un alt semn de intrebare este legat de hainele baietelului. De duminica pana miercuri a plouat in Padurea Niculitel. Cei care l-au gasit pe copil sustin ca hainele lui erau curate. Iar pantofii aveau putine urme de noroi. "Avea doar namol pe spate, ca zacea intr-o balta", ne spune profesorul de karate al baietelului, cel care a fost in echipa ce l-a gasit pe Vlad.

Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, Lucian Tugui, imediat dupa gasirea cadavrului a fost adus un caine de urma. Animalul s-a invartit in jurul rapei unde zacea copilul. Daca baietelul ar fi venit singur in padure, patrupedul ar fi trebuit sa reconstituie traseul. Nedumerirea e cu atat mai mare cu cat la operatiunile de cautare au participat nu unul, ci opt caini care nu au dat de urma lui Vladut in padure. Patru dintre ei, cei de la Centrul de Educare Canina din Craiova, aveau locul sapte in lume la cautari de persoane.

ACUZATII. "Ati trimis prea tarziu elicopterul!", "Ati fost prea putini politisti!", sunt cateva dintre acuzatiile aduse politistilor de voluntarii veniti in ajutorul familiei Tudor. Un elicopter al politiei cu viziune nocturna a ajuns abia miercuri seara sa survoleze padurea. Trecusera trei zile de la disparitie. Asta pentru ca, spune purtatorul de cuvant al Politiei din Tulcea, Lucian Tugui, exista niste principii care trebuie respectate: "Trebuia intai cautata padurea la pas si apoi din aer". Militarii in termen au cautat doar pe o raza de 4 kilometri de la locul disparitiei, iar copilul a fost gasit la 5,6 kilometri distanta. "Dar eu zic ca baiatul nu avea cum sa ajunga acolo, atat de departe, din prima noapte si nici in a doua zi, cand am cautat noi", crede Tugui. Miercuri, politia a abandonat cautarea prin padure, in timp ce o echipa de 20 de voluntari de la o firma de paza si protectie din Bucuresti cautau in zona rapei unde era Vlad. Au fost primii care au ajuns acolo. Degeaba. In acele ore, doua dube ale Politiei de Frontiera cautau nu in padure, ci pe drumurile pietruite ale satului Niculitel.

Acum politia astepta de la IML Bucuresti rezultatele analizelor toxicologice si a organelor interne.

Azi, la ora 13:00, din fata casei parintesti din Constanta, Vlad Tudor, baietelul cu "falcute si gene lungi", va pleca din nou de langa parintii lui. Pe ultimul drum...

DEGEABA

"Copilul a fost gasit la 5,6 kilometri de locul disparitiei. In prima noapte, 30 de militari au cautat pe o raza de 2 kilometri. Luni s-a cautat pe o raza de 4 kilometri. Nu am ajuns in zona unde era baiatul" - Lucian Tugui (foto) purtator de cuvant al IJP Tulcea

ABILITATE

"Depinde de gradul de maturitate al copilului, daca acesta era sau nu autonom fata de parinti. Sotul meu s-a pierdut intr-un crang la 3 ani si a gasit singur drumul de intoarcere acasa" - Cristiana Levitchi, psiholog la Spitalul "Victor Gomoiu" din Bucuresti

TEHNICI DE SUPRAVIETUIRE

"Este tributul meu in amintirea lui Vlad Mihail Tudor (foto)... Astazi, in Romania, este posibil oricand ca un pusti sa se rataceasca intr-o padure si sa nu fie gasit in timp util. Si nu e vorba de marile intinderi ale British Columbiei, ci de padurile noastre... Vlad insa a murit fiindca s-a nascut aici, pentru ca acolo, probabil, ar fi avut sanse mult mai mari.

Ma gandesc cu groaza la toate noptile petrecute in padurea aia... La 4 ani probabil ca nu ar fi putut invata, dar copiii din gimnaziu merita sa stie tehnici simple pentru a supravietui! Invatati-va copiii, acum, sa supravietuiasca unei rataciri: sa stie sa manance radacini, sa sape dupa apa, s-o ia ca roua de pe iarba cu tricoul si sa stoarca in gura, sa se orienteze dupa semne/ape ca sa iasa din padure, sa stie sa-si faca un culcus de frunze uscate la baza unui arbore cazut si sa treaca noaptea... Si cumparati-i un telefon mobil si invatati-l sa-l tina deschis! Invatati-l sa fluiere. Ia mai putina energie decat strigatul si se aude mai bine. Ajutati-l sa stie cum sa se faca vazut de salvatori. Sa stea langa un copac care se afla intr-o zona mai putin deasa a padurii, sa "deseneze" pe pamant, intr-un luminis, semnul SOS, sa aiba o jacheta viu colorata cand vrea sa cerceteze padurea, sa se intinda cand aude zgomot de elicopter, pentru a se face mai vizibil. Invatati-va copilul ca, atunci cand realizeaza ca s-a pierdut in padure, sa ia in brate un copac si chiar sa vorbeasca cu el. Astfel se va mai calma putin, va sta pe loc si va putea fi mai repede gasit. Micutul trebuie sa stie ce animale sunt in padurile din zona, sa stie sa tipe in cazul in care aude vreun zgomot. Daca este un animal, acesta va fugi pentru a se proteja, daca este un salvator, copilul va fi gasit.

Tragedia micutului Vlad Tudor se poate intampla oricui, oricand si oriunde... Aparati-va copiii de oameni si de natura! Dumnezeu sa-l odihneasca pe Vlad Mihail Tudor..."

Radu Serban, presedintele Cercetasii Romaniei Sibiu - http://scout.alpinet.org, www.alpinet.org
×