x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copilul fără nici o şansă

Copilul fără nici o şansă

de Ionela Gavriliu    |    27 Iul 2009   •   00:00
Copilul fără nici o şansă

Costi, băieţelul de 7 ani din localitatea gorjeană Rânca a dispărut fără urmă joi seară. Bunicii au anunţat autorităţile foarte târziu, iar programul căutărilor s-a redus zilnic, în ciuda numărului tot mai mare de voluntari.



Pădurile din jurul localităţii Rânca au răsunat în ultimele trei zile de strigătele salvatorilor care îl căutau pe Costi, Constantin Vlecev pe numele lui, un copil de şapte ani care a dispărut de lângă vila unde era cazat împreună cu bunicii lui. Fără nici un rezultat. Zecilor de căutători nu le-a răspuns decât liniştea pădurii. Costi e de negăsit după trei zile şi trei nopţi. Duminică ar fi trebuit să se întoarcă la Techirghiol cu bunicii, după o vacanţă frumoasă la munte.


FILMUL DISPARIŢIEI

Costi a ajuns miercuri seară împreună cu bunicii la Rânca. Era pentru prima oară când venea la munte şi se bucura de tot ceea ce descoperea nou, de "căluţii mici", cum le spunea el măgarilor, de brazii înalţi. Aşa ceva n-avea la el acasă, la Techirghiol.

Ziua de joi a fost de acomodare. Băiatul şi-a făcut câţiva prieteni prin vecini şi s-a jucat cu ei pe drum până după-amiază. Din acest moment, variantele celor întâmplate diferă, iar detaliile nu se suprapun. Bunica băiatului spune că micuţul era în casă şi l-a trimis în spatele vilei, la bunicul care pregătea un grătar.

"Era încălţat doar cu o pereche de papucei de pluş, dar nu i-am mai dat sandalele, că m-am gândit că merge pe aleea de beton de pe lângă casă până la terasa unde era grătarul. A ieşit şi...", ridică umerii neputincioasă, căci atunci a fost ultima oară când şi-a mai văzut nepotul. Femeia adaugă că băiatul nu era supărat pe ea şi nu avea nici o grijă, pentru că "îi făceam toate poftele şi era bucuros de toate". "A vorbit cu mama lui la telefon, i-a spus că-i place la munte, că a văzut căluţii mici, adică măgarii", îşi aminteşte bunica.

Poliţia are o variantă diferită. Anchetatorii spun că bunicii nu colaborează foarte bine cu ei. Conform acestora, băiatul a plecat să se joace cu alţi doi copii pe uliţă, apoi s-a întors către vilă, dar nu pe drumul obişnuit, de vreo 200 de metri, ci prin vale, pe un drum care coboară la câteva zeci de metri de vila unde erau cazaţi şi care trece foarte aproape de o pădure.

Se întâmpla în jurul orei 17:00, dar poliţiştii nu cunosc momentul exact al dispariţiei, pentru că bunicii nu au ştiut să spună la cât a plecat copilul din casă. Şi nici împrejurările în care a ieşit în drum doar în papuci verzi de pluş. Sunt trei martori care spun că în jurul orei 18:30 l-au văzut pe băiat pe drumul de lângă pădure. Unul dintre ei susţine că l-ar fi întrebat unde merge, dar băiatul nu l-a lămurit şi l-a lăsat să plece. A fost ultimul semn lăsat de copil.

Bunicii spun că, în momentul în care şi-au dat seama că băiatul a dispărut, au pornit în căutarea lui. Cert este că Salvamontul a fost anunţat în jurul orei 21:30, iar apelul la 112 a fost înregistrat la ora 21:55, după aproape patru ore de când Costi fusese văzut de cineva.
DE CE A PLECAT COSTI
Reprezentanţii Poliţiei spun că în seara de joi s-au luat măsuri imediate pentru găsirea copilului. În jurul orei 24:00 au ajuns la faţa locului şi au început căutările cu un câine de urmă. Cu totul, în jur de 15 oameni. Câinele ar fi mers pe drum până la locul unde martorii l-au văzut pe copil la 18:30. Căutările au continuat toată noaptea.

A doua zi a sosit şi mama lui Costi, iar familia a fost consiliată de un psiholog. Pe treptele din faţa vilei în care sunt cazaţi, bunicii lui Costi aşteaptă un semn. "Nu pot să mănânc, nu pot să dorm", se plânge bu­nica. Când nu vor să fie înţeleşi de cei din jur, bunicii şi mama băieţelului vorbesc în ruseşte. Nu înţeleg de ce tot sunt întrebaţi de momentul precis în care a plecat copilul şi de ora exac­tă la care şi-au dat seama că lipseşte. Ei nu sunt siguri nici măcar cu ce era îmbrăcat copilul în momentul plecării.

Dintre cei care au ajuns primii la vila bunicilor şi au stat de vorbă cu ei în seara dispariţiei sunt oameni care spun că aceştia erau băuţi, că există posibilitatea ca bă­ia­tul să fi fost certat şi bătut de unul dintre bu­nici. "Căutările" bunicilor au constat de fapt într-o tură cu maşina până la o intersecţie. Nu au participat cu salvatorii la nici una dintre ope­raţiunile de scotocire în cele patru zile care s-au scurs de când copilul a dispărut. Mama lui Costi a declarat sâmbătă că oferă recompensă celor care pot da vreo informaţie relevantă des­pre băieţel. Bunicii copilului urmau să fie su­puşi testului cu detectorul de minciuni, de­oa­re­ce între declaraţiile lor există neconcordanţe.


SPERANŢELE MOR, ŞANSELE LUI COSTI DISPAR
Numărul celor care au căutat copilul vineri a fost de circa 100 de oameni, iar sâmbătă - peste 200: jandarmi, poliţişti, salvamontişti, pădurari, salvatori BGS, motociclişti, oameni cu ATV-uri. Duminică li s-au alăturat mai mulţi poliţişti din Târgu Jiu şi alţi voluntari.

Cu toate că numărul participanţilor la căutări a crescut în fiecare zi, oboseala şi lipsa oricărui indiciu şi-au spus cuvântul, scotocirile încheindu-se uneori seara, când încă mai era lumină afară, sau începând dimineaţa, în jur de ora 9:00-10:00. Ieri, bunicii şi mama lui Costi au fost duşi la audieri la Târgu Jiu, în timp ce scotoci­rile au fost reluate în perimetrele de pădure pe marginea cărora se află drumul unde Costi a fost văzut ultima oară.

Câinii de urmă au fost înlocuiţi de câini de scotocire şi salvare, iar şeful Salvamontului Gorj a spus că încă mai speră ca băiatul să fie în viaţă, dar se uită mai degrabă "după vulturii care se rotesc deasupra brazilor". "Luăm în calcul toate variantele, nu excludem nimic", a declarat comisar-şef Viorel Caragea, şeful Inspectoratului de Poliţie Gorj şi coordonator al operaţiunilor de căutare a lui Costi. Un elicopter cu termoviziune al Ministerului de Interne a survolat ieri Munţii Parâng, în căutarea copilului. De azi, căutările se vor restrânge la anumite zone.
5079-97895-minor_velcev_constantin.jpg

AJUTOR TARDIV
Ieri, un elicopter al Ministerului de In­terne a survolat împrejurimile localităţii Rân­ca pentru a-l găsi pe Costi. Abia după trei zile de la dispariţia lui. Comisarul-şef Viorel Ca­ragea a declarat că responsabilitatea che­mă­rii unui elicopter cu termoviziune în caz de dispariţie aparţine celui care coordo­nează căutările. Adică dumnealui.

"Am che­mat azi (n.r. - duminică) elicopterul, pentru că există o procedură şi pentru că nu am considerat necesar. Nu puteam aduce elicopterul în sea­ra în care a dispărut, pentru că apa­ra­te­le nu zboară noaptea. Nu este inutilă această mă­su­ră după trei zile, în condiţiile în care sunt foarte mulţi oameni care caută copilul, pentru că le-am dat instrucţiuni celor din te­ren să stea pe loc când elicopterul trece pe de­a­su­pra lor. Mi-a fost aprobată imediat de min­is­ter cererea de a trimite elicopterul", a de­cla­rat Viorel Caragea. În nici unul dintre ca­zu­ri­le de dispariţie din România elicop­te­ru­l nu a fost trimis în ziua dispariţiei sau a doua zi.

×