x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Corina Chiriac? Prezent

Corina Chiriac? Prezent

de Loreta Popa    |    18 Feb 2007   •   00:00
Corina Chiriac? Prezent

"Nu stiu cine ti-a spus", dar "Uita nostalgia", "La Gara de Nord" langa "Strada Sperantei", aproape de "Portul albastru" canta cineva o "Serenada", ca sa ne amintim ca "Uneori suntem toti copii" si "Ce mica-i vacanta mare".

Un artist desavarsit, Corina Chiriac a raspuns prezent chemarii cititorilor Jurnalului National de duminica. Corina recunoaste ca trenul reprezinta o parte din viata ei.

Jurnalul National: Ati intreprins atatea turnee… Ce parere aveti, trenul dezvolta o relatie speciala intre oameni?
Corina Chiriac: Am o veche experienta in a calatori cu trenul si pot spune ca imi place sa urc in tren. Mai ales in trenurile elegante, noi si curate din Europa Occidentala, ce trag in gari atat de bine intretinute! Ultima oara am calatorit in Germania cu un tren expres de o frumusete extraordinara. Tin neaparat sa fac o precizare: nu se mai fumeaza in vagoane, pe coridoare. Cred ca in tren se pot lega relatii apropiate intre oameni, cu conditia ca drumul sa fie destul de lung, si calatorii sa fie disponibili in inima lor la o conversatie placuta sau chiar sa participe la vreun eveniment neasteptat cu compasiune.

Ati cantat despre Gara de Nord… Ce reprezinta trenul si gara pentru Corina Chiriac?
Revista Cinema, 1980
ADMIRATIE. Doua artiste apreciate: Gina Lollobrigida si Corina Chiriac
Intr-adevar, am cantat o melodie frumoasa a maestrului Temistocle Popa, intitulata chiar asa, "La Gara de Nord", care s-a bucurat de succes, desi din cauza vremurilor de atunci textul cantecului nu spune mare lucru…!
Pe atunci textele trebuiau sa se termine cu bine, asa ca acel asteptat trebuia sa vina neaparat la intalnire cu flori si cu zambetul pe buze! Personal, mi-ar fi placut sa fie vorba despre ceva mai romantic, mai melodramatic…, dar atunci nu se putea asta. Totusi, cantecul s-a bucurat de succes, si asta a fost important, in fond.
Ce inseamna trenul? O mare parte din timpul liber, din viata mea de artist calator! Desi prefer sa iau avionul, mai ales avioane mari ce plutesc pe aer ca o pasare eleganta, totusi merg in continuare cu trenul, mai ales pe rute unde calatoria cu masina personala a devenit un calvar, ca de exemplu de la Bucuresti la Brasov si invers!

Dati o definitie Vietii…
Cred cu adevarat ca Viata este o suita de lectii, unele mai usor, altele mai dificil de invatat, de suportat, de "digerat". Daca din tot acest talmes-balmes de evenimente nu invatam nimic, daca ar fi sa nu tragem nici o alta concluzie decat ca viata nu are nici un sens, atunci vom semana cu fatalistii si probabil vom fi trait cam degeaba. Personal cred ca avem ce invata din orice intamplare, din pacate, mai ales din cele nefericite…

Sa nu pierdem speranta

In viata ati coborat intotdeauna la statia care trebuia?
Sa lamurim un lucru: e mai important sa urci in statia la care trebuia decat sa cobori! Ideal ar fi sa putem sari ca un cascador viteaz, experimentat si extrem de norocos dintr-un tren in altul, indiferent daca aterizam pe acoperisul trenului urmator sau ne cataram pe legaturile dintre vagoane! Iar daca e musai sa coboram, atunci sa o facem astfel incat sa "lasam loc de buna ziua", de a ne intoarce… Asta daca se poate. Daca nu, sunt in fond atatea gari si atatea trenuri… totul e sa nu pierdem speranta de a cauta si a sari cu grija in urmatorul tren… Asta ca sa avem ce povesti mai la batranete cuiva, poate tot intr-un tren!

Care a fost prima statie importanta din cariera dumneavoastra?
Nasterea mea intr-o familie de oameni de treaba, care mi-au dat, cu forta daca ar fi fost nevoie, o educatie solida. Nu-i mai am langa mine pe nici unul dintre parintii mei, decat in spirit, dar le doresc tuturor sa-si respecte parintii daca sunt buni, sa-i iubeasca si sa-i aprecieze cat ii mai au alaturi… ca vremea singuratatii si dorului ne pandeste pe toti cu nemilosenia ei de neiertat.

Un zbor cu avionul

Care este cea mai frumoasa amintire din copilarie pe care memoria dumneavoastra o pastreaza?
In copilarie este vesnic duminica, pentru ca nu ai decat eventual gradinita ca preocupare! Ca elev sau ca student, duminica era ziua cea mai incarcata, caci aveam de studiat la vioara pentru lectia de luni, plus de pregatit toate cursurile de peste saptamana ce avea sa vina.
O amintire minunata din copilarie a fost un zbor cu un avion mic, efectuat deasupra Bucurestiului. A fost ideea tatei, care cauta mereu evenimente exceptionale pentru familia noastra si le si gasea! Pacat ca nu mai exista asemenea calatorii astazi, ori nu stiu eu de ele… Era incantator pentru un copil sa vezi orasul natal din aer… Probabil atunci am inceput sa zbor cu avionul!

Ce inseamna acasa pentru Corina Chiriac?
Cred ca acasa pentru mine inseamna mai intai imaginea aceea extraordinara pe care am avut-o din avion, copil fiind, a unui Bucuresti cladit din multe cuburi mai mult sau mai putin colorate: sa stii ca undeva intre aceste cuburi se afla un cubulet in care ai unde sa te intorci dupa ce ai zburat peste mari si tari…! Categoric, asta inseamna foarte mult!
Acum, in incheiere, doresc sa urez tuturor celor care creeaza Jurnalul National de duminica si celor care-l citesc multa sanatate si succes, acum, la implinirea unui an de activitate. La mai mare!
×
Subiecte în articol: corina corina chiriac chiriac