x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cosmar la Casa de copii

Cosmar la Casa de copii

de Toma Roman Jr    |    05 Apr 2006   •   00:00
Cosmar la Casa de copii

Marian Achim, Monica Bo-boc si Alina Sendroiu au in comun un singur lucru. Ei se lupta cu abuzurile la care sunt supusi copiii in-stitutionalizati din judetul Arges. Cu ajutorul lor, am descoperit o serie de "povestiri de groaza" despre co-pii violati, batuti sau scosi ilegal la munca grea.

Acum cateva zile ne-a sunat la redactie Marian Achim. Ne-a spus ca a fost vreme de mai multi ani institutionalizat in casele de copii din judetul Arges. Ne-a povestit la telefon ca a fost violat, batut si internat la balamuc ca sa nu "transpire" ce stia despre abuzurile care se petrec in casele de copii din Arges.

Ajunsi in Pitesti am dat peste un tanar slabut, imbracat la costum. Are doar opt clase, dar vorbeste extrem de coerent; citeaza articole de lege si cunoaste ceea ce putem denumi "limbajul institutional".

ARUNCAT DE PE SOBA. Marian s-a nascut in 1983. A fost abandonat inca de la nastere si a ajuns in casa de copii din Rucar. Pe la 10 ani, conform unui groaznic obicei local, i-a venit sorocul: adica baietii mai mari din institutie au inceput sa-l violeze. Treaba asta nu se petrecea doar cu el. Era o "traditie culturala". Intre 10 si 16 ani erai violat si umilit, pus sa speli ciorapii celor mai mari, sa fii servitorul lor, pentru ca apoi, dupa o anumita varsta, sa devii din victima calau. Dupa cum spune Marian, lucrurile acestea se petreceau sub privirile indiferente ale educatorilor si cadrelor medicale din casa de copii. In timp, baiatul a fost violat de nu mai putin de opt adolescenti mai mari. La inceput, a incercat sa se opuna. A fost "pedepsit". Una dintre metodele de tortura favorite ale violatorilor era "aruncatul de pe soba", adica baiatul supus supliciului era legat cu o sfoara de un scaun, era obligat sa se urce pe soba, apoi scaunul era tras si el cadea. De cele mai multe ori, joaca asta se lasa cu luxatii sau vanatai la cap. Asistentele medicale se margineau sa puna un pansament, fara sa intrebe ce s-a intamplat. O alta forma de tortura era "spalatul sosetelor". Pentru diverse delicte, cei mai puternici ii obligau pe cei mai slabi sa spele aceeasi pereche de sosete de zece ori la rand. Cand "condamnatul" ajungea la a noua spalatura, apareau niste baieti care urinau pe sosete si "procedura" era reluata de la zero.

In 1996, Marian a reclamat directorului Nicolae Radulescu cele intamplate. Raspunsul a fost sec: "Stai, ma, potolit, ca iar te bat astia!". Nemaisuportand atmosfera de la Rucar, a spart cauciucurile de la masina directorului si a fost transferat disciplinar la casa de copii de la Priboieni. A ajuns intr-o mizerie si mai mare; aici, educatorii erau deosebit de brutali, dadeau cu pumnul, cu joarda, cu parul. Pentru personal se gateau separat feluri de mancare mai consistente. Marian, cand era de serviciu la bucatarie, lua din "mancarea buna" si dadea copiilor; era batut crunt. Directorul Bondoc si fiul sau, angajat educator, erau tartorii locului. Marian i-a cerut directorului transferul inapoi la Rucar; Bondoc a fost de acord, dar i-a cerut sa se supuna unui examen psihiatric. Fiindca era "recalcitrant", a fost internat la ospiciu.

Click pentru a mari
CONDAMNARE. Printr-o hartie emisa-n graba, Marian Achim a stat patru ani la balamuc

PATRU ANI LA BALAMUC. Fara sa i se puna un diagnostic care sa arate ca are o boala psihica grava sau care prezinta pericol social, Marian Achim a fost plimbat nu mai putin de patru ani prin spitale de nebuni. Mai intai a ajuns la Paclisa, unde a constatat pe propria piele ca se practica o psihiatrie de nivelul secolului al XIX-lea. Era legat de pat cu lanturi si curele de piele si i se injecta subcutanat, in burta, apa distilata. Daca s-ar fi miscat, basicuta de apa i-ar fi provocat dureri ingrozitoare. Fiindca nu i se gasea un diagnostic, a fost plimbat prin spitalele din Lugoj, Zam, Voila, Pitesti, Campulung Muscel si Vulturesti. In anul 2001 a dat peste o comisie competenta de la Spitalul "Gheorghe Marinescu" din Bucuresti. Doctorii de acolo au constatat ca are doar tulburari de personalitate, cauzate probabil de abuzurile sexuale la care a fost supus si de internarea indelungata in institutii psihiatrice. Din acel moment, Marian Achim a incercat sa devina un om normal. Si-a terminat scoala generala, si anul trecut a dat la liceu. Si-a gasit un post de ingrijitor la un camin de batrani din cartierul pitestean Gavana. Incearca sa duca o viata normala. Totusi a ramas cu mari sechele, dupa cum ne-a spus: "Nu mai pot sa fac acte sexuale. Nu stiu daca mi se trage psihic, de la abuz, sau de la faptul ca in spitale m-au tratat cu somnifere amestecate cu bromura".

Marian s-a decis sa vorbeasca cu noi fiindca si-ar dori ca alti copii institutionalizati sa nu mai treaca prin ce a trecut el. Dupa cate ne-a spus, in casele de copii din Arges inca se mai fac abuzurile de care ne-a povestit. L-am rugat sa ne aduca dovezi. Marian ne-a aratat marturiile mai multor oameni, ba chiar ne-a dus la o persoana "din interiorul sistemului", care si-a asumat responsabilitatea de a spune deschis ce se intampla. Monica Boboc este asistent social la Complexul de Servicii pentru Copilul in Dificultate din Priboieni. Lucreaza acolo din 1990. Dupa cum ne spune, a vazut de-a lungul timpului "lucruri naucitoare". Ne-a povestit ca minori de 10-12 ani erau scosi la munca (varsta minima legala pentru munca este 16 ani) prin sat. Copiii prestau munci fizice grele; erau pusi la taiat lemne, sa care balastru, tarate, sa varuiasca. A asistat la momente in care angajatii foloseau drept metoda educativa parul. A vazut cum copiii erau pusi sa lipeasca afise in campania electorala, pe de-a moaca. Necazurile ei au inceput cand o ziarista de la o publicatie locala a primit autorizatie sa intre in Centrul de la Priboieni. Disciplinata, asistenta sociala si-a intrebat superiorii daca poate vorbi sincer cu jurnalista. I s-a raspuns printr-un "da" spus cu jumatate de gura si Monica Boboc a varsat tot ce stia. Declaratiile ei au declansat o mica furtuna in presa locala. Ziaristii din Arges au inceput sa caute cazuri de abuzuri petrecute in institutiile care tin de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges. Roxana A., in varsta de 10 ani, internata la Centrul de Plasament Trivale, a marturisit ca un coleg de 15 ani a fortat-o sa faca sex oral. Cu toate ca a spus conducerii centrului ce i s-a intamplat, nu s-a luat nici o masura.

Doctorita Alina Sendroiu este medic de familie in Rucar si a avut pe lista ei de pacienti mai multi dintre copiii institutionalizati de acolo. A vazut ca multi dintre ei ajungeau la consult cu urme de violenta. Paul M., un baiat de 13 ani, i-a marturisit doctoritei ca a fost abuzat sexual de un baiat mai mare. Doctorita, care-l cunostea si pe violator, stia ca acesta are hepatita B in forma cronica, boala care se transmite pe cale sexuala. A cerut sa i se faca lui Paulica o analiza medico-legala si sa se constate daca a contractat hepatita. Directoarea casei de copii, doamna Arsene, i-a reprosat medicului ca se baga unde nu-i fierbe oala. Brusc, copiii institutionalizati au fost retrasi de pe lista ei de medic de familie. Paulica a retractat cele spuse initial despre viol dupa ce i s-a promis, se pare, din partea conducerii casei de copii, un calculator. Aceasta politica a strutului poate duce la un dezastru. Hepatita B se raspandeste extrem de repede si poate avea efecte fatale. Lista cazurilor care au erupt in presa din Arges poate continua.

SUB PALARIA LUI MACOVEI. Despre Adrian Macovei se spune ca e jurist. Cum de tocmai un jurist tolereaza atatea nereguli e un mister. Intr-o prima transa, intre 1998 si 2002, a fost seful Directiei Judetene pentru Protectia Copilului. La un moment dat, a fost suspendat cu scandal, apoi, din anul 2004, a revenit in forta, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Cand este intrebat despre ororile care se intampla in institutia din subordinea sa, se face ca ploua si filozofeaza ieftin. Da vina pe vreme, pe templieri, pe soarta trista. Crede ca e un fel de complot impotriva sa, orchestrat de inamici mai mult sau mai putin imaginari. Nu a luat nici o masura impotriva directoarei Rodica Arsene de la Centrul de copii Rucar. La Priboieni, situatia a fost hilara. In urma dezvaluirilor, fostul director Jean Preoteasa a fost promovat inspector in centrala DGASPC.

VICTIMA. Monica Boboc a cazut victima propriei sinceritati, a fost penalizata fiindca a vorbit cu presa

Cineva totusi trebuia sa plateasca. A fost penalizata cu scaderea, vreme de sase luni, a 10% din salariu, asistenta sociala Monica Boboc. Femeia a fost hartuita in interogatorii fara nici o noima si a fost acuzata ca a dat presei date din bucataria institutiei. Doamna Boboc, revoltata, nu a capitulat. Si ea, si Marian Achim sunt decisi sa continue sa spuna ce se intampla in Arges. Acum au ajuns la noi. Poate vom declansa tavalugul care o sa faca oarece curatenie in DGASPC Arges.

Adrian Macovei: Cazuri 100% fabricate

Pe domnul Adrian Macovei, directorul DGASPC Arges, am reusit sa-l prindem la telefon. Ne-a raspuns destul de vag la cateva intrebari, dupa care s-a suparat.

Jurnalul National: Domnule Macovei, exista minori institutionalizati, sub 16 ani, care sunt scosi la munca?
Adrian Macovei: Au facut verificari si Politia, si ANPC, si inspectoratul muncii... Sunt multe rapoarte... Eu pot doar sa vi le pun la dispozitie. Termenul "scosi la munca" e exagerat. Noi va putem arata ce s-a constatat.

Doamna asistent social Boboc ne-a povestit despre violente si abuzuri sexuale. Se intampla?
E doar parerea ei. Multe alte persoane spun ca nu e nimic, ea zice ca da.

Am citit multe marturii ale unor copii care declara ca au fost abuzati sexual de catre colegi sau violentati de catre educatori in institutii din subordinea dvs....
Sunt 100% fabricate! Nu putem avea un dialog telefonic. O sa va pun la dispozitie dosare de sute de pagini. Nu dau interviuri prin telefon, considerati ca a fost o discutie informala. O zi buna!

Alina Sendroiu: "Violenta si abuzurile sunt generalizate!"

Doctorita Alina Sendroiu este medic de familie in Rucar. O vreme, copiii institutionalizati din localitate s-au aflat pe lista ei de pacienti. Cand a constatat ca acestia sunt violati, a reclamat superiorilor sai pe linie medicala. Doamna Sendroiu a acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari:

Jurnalul National: Ce s-a intamplat dupa ce ati facut public faptul ca unii copii sunt abuzati sexual?
Alina Sendroiu: I-au scos pe toti copiii de la orfelinat de pe lista mea de pacienti. Se incearca musamalizarea cazurilor.

Ce s-a petrecut cu copilul care a fost abuzat de un purtator de hapatita B?
Eu am semnalat cazul, dar lui Paulica nu i s-au facut nici un fel de analize. El e un potential purtator de hepatita B. Ca sa-i inchida gura, din cate stiu, i s-a facut cadou de Craciun un calculator. Copilul a retractat.

Va veneau copii batuti?
Da, am avut multe cazuri. Copii cu capete sparte, cu vanatai. Din cate mi-au spus, mancau batai crunte atat de la educatori, cat si de la colegii mai mari. Am dedus ca pedepsele fizice sunt aici, in acest centru, un fenomen generalizat.

Multumesc.
×
Subiecte în articol: special copii ne-a argeş