x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Costuri - Gradinita costa cat salariul minim

Costuri - Gradinita costa cat salariul minim

de Daniela Ivan    |    21 Iun 2006   •   00:00
Costuri - Gradinita costa cat salariul minim

Vreau, acesta este verbul cel mai des folosit de un copil de 3, 4 sau 5 ani. Ciocolata, sucuri, jucarii, inghetata, micutul vrea aproape tot ce vede.

Pot sau nu sa-i ofer copilului meu o viata fericita? Este intrebarea pe care si-o pun tot mai des cuplurile care-si doresc copii. Calculele arata ca intretinerea micutului costa peste 580 de lei pe luna, bani in care intra mancarea, imbracamintea, jucariile si gradinita. Este minimul cu care un copil poate fi crescut decent, insa oamenii cu dare de mana cheltuie mult mai mult, numai gradinita particulara ajungand la 300-350 de euro/luna. La polul opus, un copil poate fi crescut si cu 200 de lei daca are cine sa stea cu el.

150-200 DE LEI LA STAT. Prima problema pe care si-o pune un parinte este cu cine sa-si lase copilul in siguranta si cu bani putini. Opinia specialistilor este ca dupa varsta de trei ani micutul trebuie dus la gradinita, unde invata sa se joace cu cei de varsta lui, sa intre intr-un program, sa devina sociabil. Din fericire, in majoritatea oraselor exista gradinite de stat al caror program incepe la 7:00 si se termina la 17:30, timp in care copilul mananca trei mese, se joaca si incepe sa invete limbi straine, informatica sau sa deprinda tainele dansului modern. Costurile pentru serviciile de baza se ridica la 7-7,5 lei noi pe zi, iar pentru fiecare dintre cursurile optionale se plateste in jur de 20-30 de lei pe luna, au precizat mai multi directori de la gradinitele de stat. Deci costurile minimale pentru un copil se ridica la 130- 150 lei vechi pe luna, la care se mai adauga inca 50 de lei, plata pentru doua optionale, pe care parintele le alege.

LA PARTICULARI. Pentru cei cu salarii mai mari exista si gradinite particulare care functioneaza in vile spatioase amplasate pe terenuri mari, unde sunt amenajate locuri de joaca pentru micuti, terenuri de tenis, chiar si piscine si bazin de inot.

Cu cat gradinita este mai dotata, cu atat si preturile sunt mai piperate. In general, la particular copiii beneficiaza de grupe restranse de cate 10 prescolari, invata muzica avand drept profesori vedete cunoscute, engleza sau germana cu profesori din tarile respective si se joaca, fac ore de inot in piscina. Cele mai bine cotate gradinite asigura si transportul copiilor contra a 30-60 de euro/luna, in functie de distanta fata de casa. Costurile pentru toate aceste servicii sunt si ele pe masura. Incep de la 580 de lei vechi (pentru gradinitele care nu aduc in fata micutilor vedete, care nu au piscine, cursuri de actorie sau terenuri de tenis) si ating chiar si 350 de euro pe luna la cele foarte bine dotate.

SANATATEA. Copiii mici se imbolnavesc mai usor decat adultii. Ei racesc, se umfla in gat, tusesc, fac febra. Chiar daca beneficiaza de medicamente gratuite, micutii ne fac sa scoatem din buzunare cateva sute de mii la fiecare boala pe care o fac. Banii se duc pe un medicament mai bun care nu este compensat, pe ceaiuri, analize suplimentare etc.

Intretinere zilnica

Medicii nutritionisti recomanda ca un micut sub 7 ani sa manance cinci mese pe zi, din care trei portii principale plus doua gustari. Cum copiii sunt in crestere, trebuie sa consume alimente variate, mult lapte, branza, carne, oua, fructe si zarzavaturi. Si sa nu uitam bomboanele, bauturile racoritoare, ciocolata sau celelalte dulciuri, care chiar daca nu sunt recomandate de doctori sunt foarte dorite de copii. Una peste alta, pentru a creste un copil sanatos, dar care-si permite si cate un mic moft dulce, din cand in cand, parintii cheltuie minim 250 de lei pe luna. In afara de dulciuri si sucuri, mai este vorba despre fructe si o alimentatie mai bogata in proteine, decat pentru un adult.

La un magazin de cartier cu un milion de lei vechi poti sa cumperi o pereche de blugi, doua tricouri, o geaca de primavara si o pereche de incaltari. O alternativa este unul din angrourile cu chinezarii ieftine, unde mai poate lua ceva in plus: o pijama, doua-trei tricouri, o punga de sosetute, o ca-masuta mai groasa.

Jocul este o activitate foarte serioasa pentru un copil, il ajuta sa descopere lumea inconjuratoare si chiar sa se descopere pe el. Dupa trei ani, copiii au nevoie de multe jucarii cu care sa-si faca de lucru. Sunt foarte incantati de cartile in relief, frumos colorate, de CD-uri cu povesti. Parintele scoate din buzunar, la fiecare salariu, cateva sute de mii de lei vechi pentru jucarii.

COMPUTERUL
Majoritatea copiilor cu varste peste 3 ani este foarte preocupata de computer, mai ales dupa ce afla de la gradinita cum sa umble cu el. La inceput, sub indrumarea parintilor, mai apoi singuri, copiii deseneaza sau coloreaza in programe speciale, invata literele, se uita la fotografii, asculta muzica si povesti. Sa nu uitam jocurile, adevarata incantare pentru cei mici. Insa, medicii recomanda ca un copil sub sapte ani sa nu stea in fata monitorului mai mult de o ora, o ora si jumatate pe zi.

STATISTICI
  • 648.338 de copii sunt inscrisi la gradinite
  • 13 din 100 de copiii inscrisi la gradinite studiaza o limba straina, iar 96,3% dintre acestia prefera limba engleza
  • Ponderea copiilor care studiaza o limba moderna in invatamantul privat este de 68,3%, fata de 12,6% in invatamantul public
  • In unitatile prescolare exista 6,1 mii de calculatoare, dar numai 238 sunt conectate la Internet
  • Reteaua invatamantului prescolar cuprinde 3.769 de gradinite si 8.726 de sectii ce functioneaza pe langa alte niveluri de invatamant
  • La un cadru didactic revin 18 copii.
  • ×
    Subiecte în articol: special copil gradinita