x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cotroceni - Iliescu a ridicat biserica daramata de Ceausescu

Cotroceni - Iliescu a ridicat biserica daramata de Ceausescu

17 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Biserica din incinta Palatului Cotroceni a fost reconstruita dupa doua decenii de la demolare.

Biserica nedesavarsita

Osemintele domnitorului Serban Cantacuzino s-au intors de ieri in biserica pe care a ctitorit-o: Biserica Manastirii Cotroceni, demolata de Ceausescu in 1984 si reconstruita acum in mijlocul complexului care adaposteste Administratia Prezidentiala.
MONICA IORDACHE

Presedintele Ion Iliescu si cei doi frati Cantacuzino, Serban si Gheorghe, descendenti ai domnitorului Tarii Romanesti, Serban Cantacuzino, au participat ieri la festivitatea de incheiere a lucrarilor de reconstructie a fostei biserici a Manastirii Cotroceni si la reinhumarea osemintelor voievodului in cripta adapostita de ctitoria sa. Constructia nu este insa completa, peretii nu sunt pictati, pridvorul nu este acoperit, iar in interior nu exista icoane sau altar.

De altfel, biserica nici nu va fi locas de cult, deci nu se vor tine slujbe, ci va fi doar muzeu si loc de odihna pentru ramasitele pamantesti ale domnitorului si ale familiei sale. Locasul a fost demolat din ordinul lui Ceausescu, in 1984, iar presedintele Iliescu a luat decizia de a o reconstrui in vara anului trecut. Refacerea manastirii a fost si o promisiune a fostului presedinte Emil Constantinescu, facuta in campania electorala, dar abandonata apoi, dupa preluarea mandatului, pentru ca noua constructie i-ar fi obturat fostului sef de stat privelistea asupra curtii interioare a Palatului Cotroceni.

CEREMONIE. Slujba de reinhumare a fost tinuta de IPS Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane Teoctist, iar pamantul a fost aruncat pe osemintele domnitorului Cantacuzino de Serban, unul dintre descendentii familiei. Patriarhul a spus ca biserica este "foarte frumoasa, dar nedesavarsita". "Ea trebuie sa fie deplina, in toata rotunjimea ei, caci atunci este opera intreaga", a completat patriarhul sperand ca locasul isi va recapata splendoarea de odinioara. Serban Cantacuzino, unul dintre urmasii domnitorului care acum sunt raspanditi in zece tari ale lumii, el insusi venind de la Paris pentru acest eveniment, s-a aratat multumit de modul in care a fost refacuta biserica. De altfel, Fundatia Cantacuzino a fost si una dintre sprijinitoarele proiectului.

ISTORIE

Constructia Manastirii Cotroceni a fost inceputa in 1679 de catre domnitorul Tarii Romanesti, Serban Cantacuzino, la cateva luni dupa urcarea sa pe tron. Pe locul acesta, in Padurea Cotrocenilor, era atunci un schit. Pana in 1682, biserica, casele domnesti, chiliile si celelalte anexe ale manastirii au fost ridicate, iar "complexul" a devenit resedinta domnitorului Serban Cantacuzino. Demolata in 1984, biserica a fost acum reconstruita pe amplasamentul original, dar la dimensiuni mai mici, fundatia fiind pastrata de la constructia anterioara.

Intregire

"Biserica este foarte frumoasa, dar nedesavarsita. Ea trebuie sa fie deplina, in toata rotunjimea ei, caci atunci este opera intreaga" - IPS Teoctist Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

ORIGINAL

In interiorul bisericii au fost pastrate criptele originale, acoperite de aceleasi lespezi vechi. In ele au fost reinhumate osemintele a sapte membri ai familiei Cantacuzino: voievozii Serban, Matei, Iordache, Radu, Constantin, Smarandita si Mihai. Ramasitele lor pamantesti s-au odihnit, in perioada "exilului" din cripta familiei, la Biserica Fundenii Doamnei.

Lespezile cu inscriptiile originale sunt incadrate acum in podeaua de marmura noua, proaspat lustruita. De altfel, majoritatea elementelor de piatra, precum stalpii interiori si cei ai pridvorului, au fost recuperati din fosta constructie a bisericii. De asemenea, intrarea veche, cu inscriptii in piatra cu litere chirilice, este acum incadrata intr-un perete de sticla. In partea opusa intrarii, peretele dintre apus este tot de sticla. Din vechea biserica a fost salvata cea mai mare parte a frescei, care va impodobi in curand peretii noii constructii.

FOTO

  • ORIGINAL. Majoritatea elementelor de piatra din fosta biserica au fost recuperate

  • URMAS. Serban Cantacuzino a aruncat pamant pe osemintele stramosilor

  • DECIZIE. Seful statului s-a hotarat anul trecut sa reconstruiasca biserica
  • ×
    Subiecte în articol: special serban biserica cantacuzino