x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crima care a invrajbit o familie

Crima care a invrajbit o familie

de Cosmin Babii    |    19 Iul 2004   •   00:00

Moartea violenta a doctoritei Mariana Negoita a provocat dezbinarea intregii familii. Acum, la opt ani de la producerea asasinatului, tatal si fiica sunt ca niste straini. Nu-si mai vorbesc. Familia ginerelui nu l-a integrat pe Remus Negoita, la vremea respectiva, unul dintre suspecti. Averea familiei s-a dus pe apa sambetei.

In urma cu opt ani, intr-un imobil din Braila, locuinta familiei Negoita, se consuma o tragedie care a ingrozit lumea buna a urbei. Mariana, o doctorita apreciata in oras, era ucisa cu cruzime. Criminalul si-a atacat victima in bucatarie, unde i-a aplicat 53 de lovituri de cutit, multe dintre acestea dupa moartea femeii. Trupul neinsufletit a fost gasit intr-o balta de sange, cu gatul taiat. A urmat o ancheta furibunda a politiei. Sute de file, declaratii s-au strans la dosarul acum prafuit, compus din sase volume impresionante. Timp de doua luni, toata politia a lucrat la acest caz, dupa cum isi amintesc anchetatorii. Apoi, cazul a trecut prin mainile mai multor ofiteri, unii iesiti acum la pensie. Memoria politistilor care au muncit la ancheta este inca vie, chiar daca mai mult de jumatate din timpul pana la prescrierea faptei s-a scurs. Dorinta acestora de a "gasi o fisura" care sa-i duca la descoperirea ucigasului nu s-a stins. De cealalta parte, membrii familiei, neamurile sotilor Negoita au inceput sa se acuze reciproc. Toti il vedeau pe criminal in postura uneia dintre rude. Relatiile intre acestia s-au inveninat, fiind si acum tensionate. Agoniseala familiei s-a pierdut in timp, proprietatile si-au schimbat pe rand proprietarul, fiind ulterior vandute.

 

DESCOPERIRE. Vineri, 5 iulie 1996. Asistenta de pediatrie Tinca Ioan a anuntat-o telefonic, in jurul orei 15:00, pe fiica Marianei Negoita, spunandu-i ca doctorita nu a ajuns la serviciu. Lucru neobisnuit pentru medicul pediatru. Loredana Butuc s-a dus acasa, in apartamentul de trei camere, impreuna cu sotul lei. "Grilajul metalic si usa de acces erau inchise, dar neincuiate. Nu existau urme de fortare", s-a consemnat in raportul politiei. Dupa ce si-a gasit mama insangerata, fara suflare, sotii Butuc s-au dus in comuna Romanu, la 18 km de Braila, la una din casele familiei, unde, de opt zile, locuia Remus Negoita. "Dupa gasirea cadavrului, Loredana spune ca s-a dus impreuna cu sotul ei in comuna Romanu "pentru a vedea fata criminalului", au notat anchetatorii. Impreuna, toti trei au anuntat la politie tragedia.

 

ANCHETA PRELIMINARA. "Mariana Negoita suferea de un sindrom "de teama", in sensul ca era obsedata de asigurarea cu incuietori a apartamentului (grilaj metalic cu yalle, usa cu incuietoare, lant de siguranta in interior si grilaje metalice la ferestre, desi locuinta era la etajul 1). Cand primea vizitatori sau pacienti acasa, dupa ce vorbeau, in prealabil, la telefon, doctorita iesea pe balcon si le arunca cheia de la usa blocului. Apoi, se uita pe vizor, intreba "cine esti?", dupa care deschidea", au constatat anchetatorii. S-a mai stabilit ca din locuinta nu lipsea nimic - 450 de grame de bijuterii, 470 $, televizor, combina frigorifica - fiind toate la locul lor, unele bine ascunse in saltea. De asemenea, medicii legisti au constatat ca doctorita nu a fost violata si nici nu a avut vreun contact sexual recent.

 

SUSPECTI SI MOTIV. De la inceputul anchetei, politistii au concluzionat cu certitudine ca autorul crimei este o persoana cunoscuta, din anturajul apropiat al doctoritei, al familiei sau din randul pacientilor. Motivele crimei, luate in calcul la inceput, nu au fost strict stabilite. "Este de natura bizara, opera vreunui dezechilibrat mintal sau razbunare pentru ceva necunoscut". Ulterior s-a luat in calcul si ipoteza ca Remus Negoita si-ar fi ucis sotia din gelozie. Intr-un timp relativ scurt au fost luate la puricat cateva sute de personae: 74 de bolnavi psihici, 172 de pacienti ai victimei si 61 de parinti (deoarece s-a presupus ca unul dintre parinti s-ar fi putut razbuna datorita vreunui diagnostic nefavorabil pus copilului. Existau adolescenti cu probleme medicale, de exemplu, cu coloana stramba, care erau nepotriviti pentru anumite meserii.) De asemenea, 36 de soferi din comuna Romanu au ajuns, pe rand, fata in fata cu anchetatorii. Asta, deoarece se presupunea ca daca Remus Negoita s-ar fi dus la Braila, ar fi putut folosi una dintre masinile localnicilor. Masina familiei a fost scoasa din calcul, pentru ca se afla parcata in comuna Romanu si avea urme de paienjeni pe ventilator.

Lucrurile au luat amploare cand au aparut si autodenunturile. Un detinut de la Penitenciarul Deva, Sorin Ghidiman, a declarat ca el a omorat-o pe doctorita. Pista s-a dovedit a fi falsa, politistii descoperind ca Sorin dorea doar sa schimbe penitenciarul.

 

SOTUL CERCETAT. Timp de aproape trei ani, Remus Negoita a fost incontinuu supus presiunii anchetatorilor. Un martor-cheie, in dosar, a declarat ca l-a vazut in dimineata acelei zile pe medicul veterinar intrand in apartament. O studenta care locuia la etajul doi al imobilului - acum este plecata in Canada - s-a dus sa puna niste rufe la uscator. Atunci l-a vazut pe Remus. S-a aplecat peste balustrada vrand sa-i spuna ca a luat un examen. Mai mult, tanara a afirmat la vremea respectiva ca a auzit chiar niste zgomote suspecte. Medicul veterinar a fost dus de mai multe ori la poligraf, la Constanta si Bucuresti. Unele dintre testele la detectorul de minciuni l-au scos curat, altele, dupa cum spun anchetatorii, nu. Remus Negoita ne-a declarat ca uneori politistii au adoptat o tehnica dura, dupa cum i se spunea: "Recunoaste! Tu esti criminalul". Remus nu este strain de poligraf. El se pare ca a studiat problema, deoarece, in locuinta doctorului , pe un raft din biblioteca se aflau cateva carti de specialitate despre detectorul de minciuni. Ancheta a fost ingreunata si datorita faptului ca arma crimei nu a fost gasita.

"Datele obtinute pana in prezent nu pot conduce la concluzia certa de scoatere a unei persoane (cele cunoscute de victima) din cercul de suspecti, ceea ce presupune ca, in continuare, toate acestea trebuie sa se afle in atentie pentru obtinerea de elemente care sa vina in sprijinul acuzarii sau al excluderii dintre posibilii autori", au consemnat politistii.

 

POLITISTII. "Eu lucrez la politia criminala de 24 de ani. Am lucrat de la inceput, ca toti colegii mei, pentru a descoperi autorul in acest caz. Am mers pe ipoteza ca este cineva cunoscut, pentru ca altfel autorul nu ar fi trecut de gratiile de la usa. Dupa opt ani, nu putem sa argumentam cu probe cine este autorul", ne-a declarat comisarul-sef Petrache Ciobota. Psihologul politiei de la IPJ Braila, Marian Taifas, ne-a sugerat cateva elemente despre persoanele implicate in dosar. "Remus este un individ foarte studios. Are un jurnal intim pe care l-a tinut cativa ani. Anul trecut a venit la mine si mi-a aratat un caz din Franta, care, in opinia lui, semana cu cazul de fata. Am zece ani de cand lucrez in politie si nu stiu daca am mai vazut vreun caz de o asemenea gravitate. In opinia mea, autorul este un individ destructurat. S-a cercetat inclusiv modul in care au fost aplicate loviturile. Orice om normal nu este capabil de asa ceva. Eu as vrea sa traiesc sa-l cunosc pe acest individ, pentru ca nu oricine poate sa faca asa ceva".

 

IPOTEZE

"Dupa o luna de la nunta fetei mele, sotia mea a fost ucisa de catre familia sotului ei. Eu aveam patru case si doua masini. Ei au vrut sa se imbogateasca repede. Au vrut sa ma lichideze si pe mine. Cand sotia mea a fost omorata, in loc ca fiica mea sa anunte politia si salvarea, ei au venit la mine la Romanu. Copiii au declarat la Politie ca m-au vazut spaland o salopeta de sange. Nu au venit la mine, in opt ani, niciodata sa ma vada, sa-mi dea un mar din livada pe care eu am plantat-o. Nu am vazut un diavol mai mare ca fata mea. Au vrut sa ma distruga. Pentru mine, suspecti sunt fata si ginerele meu. Tot ce au luat de la mine - case, masina - au vandut si au mancat" - Remus Negoita, sotul victimei

 

 

FISURA

"Ce m-a frapat in legatura cu Remus Negoita a fost faptul ca nici la priveghiul sotiei nu a vrut sa se duca, atunci cand trupul neinsufletit era depus la biserica Petru Maior. A venit, apoi, imbracat ca si cum s-ar fi intors de la Romanu. Cat am lucrat in politie eu nu am gasit fisura, e o fisura foarte fina" - Politist pensionat

 

JURNALUL INTIM

Remus Negoita si-a notat de-a lungul anilor (din ’93 pana in ’96) intr-un jurnal tot ce i s-a parut mai important ca a trait. Sunt descrise intalniri cu prietenii de familie, cu mese imbelsugate, precum si banalitati. Jurnalul intim a fost tinut pana la 24 iunie 1996. Dupa aproape doua saptamani, sotia acestuia urma sa fie ucisa. Iata ce-si notase Negoita in ultimele doua zile: pe 23 si 24 iunie. "Am vazut la televizor, la ora 17:00, meciul Germania-Croatia. Seara, la ora 19:30, cand am plecat la Braila, am luat si vecina care mi-a facut mamaliga, pe care am mancat-o cu scrumbii facute la gratar. Zgambii au fost cu masina mea la Blasova si au luat si pe alti sarantoci", scria Negoita. "Sculat la ora 6:00 si am ascultat BBC - timpul calduros cu soare si temperaturi peste 30 grade Celsius. A incetat din viata fostul ministru al Greciei, la 79 de ani".
×
Subiecte în articol: special negoiţă remus remus negoita