x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cristina Ţopescu: "Ai greşit sau nu în trafic, vatmanul poate să te şi omoare"

Cristina Ţopescu: "Ai greşit sau nu în trafic, vatmanul poate să te şi omoare"

de Anca Nicoleanu    |    10 Ian 2012   •   21:00
Cristina Ţopescu: "Ai greşit sau nu în trafic, vatmanul poate să te şi omoare"

Accidentul in care a fost implicat Mircea Lucescu si comentariile acestuia privind atitudinea vatmanului scot la iveala si alte nemultumiri fata de cei care conduc tramvaiele Capitalei, unii dintre acestia fiind considerati deja un adevarat "pericol public".

Cristina Topescu povesteste ca a trecut printr-un accident asemanator cu cel al lui Mircea Lucescu si considera ca unii vatmani par sa aiba o placere morbida de a lovi in colegii de trafic. "Asteptam sa trec in mod regulamentar pe sensul opus, dar ramasesem pe linia de tramvai unde nu ai voie sa stationezi, e adevarat. Eram, insa, intr-o situatie imposibila, nu ma puteam misca de acolo. Am vazut tramvaiul venind de la o distanta de cateva zeci de metri, venea incet, ma vazuse, evident, eram sigura c-o sa opreasca. Si totusi nu oprea. Continuam sa cred ca va opri in timp util, dar el n-o facea. Nu-mi venea sa-mi cred ochilor ca vine spre mine si ca nu se opreste, desi vedea ca sunt in imposibilitate de a ma deplasa. A intrat pur si simplu in mine si m-a tarat pe linia de tramvai cativa metri buni, ma impingea, cu o viteza mica, insa, slava Domnului. Aproape ca am avut senzatia ca vatmanul se distreaza. A fost cumplit. Cand, in sfarsit, s-a oprit, nu ma puteam da jos din masina, eram paralizata de groaza. E o senzatie ingrozitoare sa intre un tramvai in tine si sa te tarasca pe linia de tramvai... Un taximetrist, martor ocular la accident, revoltat, a sarit la vatman si i-a spus: "Ai vazut masina, ai vazut ca nu se poate misca de acolo si ai intrat special in ea, te-am vazut!!" Era foarte furios si ii multumesc si acum ca m-a aparat atunci. Eu n-am avut nici o reactie, eram efectiv paralizata. De atunci, de cate ori sunt la volan si vad ca vine un tramvai spre mine, mi se inmoaie picioarele, am o frica viscerala, probabil c-o sa raman cu ea toata viata pentru ca asemenea momente de groaza te marcheaza, nu gluma, credeti-ma!", isi aminteste ea experienta petrecuta acum cativa ani. In urma accidentului, masina Cristinei Topescu a fost distrusa pe jumatate.

Reactia prezentatoarei TV vine dupa ce antrenorul lui Sahtior Donetk a declarat, de pe patul de spital, ca vatmanul tramvaiului care l-a lovit putea evita coliziunea daca frana, fiind de parere ca angajatul RATB a provocat intentionat accidentul. La randul ei, Cristina Topescu crede ca unii vatmanii se comporta astfel, tocmai pentru ca stiu ca lor nu li se poate intampla nimic. "Codul rutier ii avantajeaza, iar integritatea fizica nu le e nici ea in pericol, ei nu pot pati nimic. E ca o lupta inegala intre un elefant si un soricel". Prezentatoarea TV e de parere ca, in atare conditii, exista vatmani care pot fi considerati o adevarata problema in trafic. Insa nu generalizeaza. "Sunt si vatmani cu prezenta de spirit si cu intelegere pentru soferii care ajung in asemenea situatii si ii protejeaza cat pot. Nu ma hazardez sa trag nici o concluzie in cazul accidentului lui Mircea, nu am fost acolo, nu am toate datele, deci nu-l pot acuza pe vatman. Sunt insa, Dumnezeu sa ma ierte, si vatmani care se pare ca au o placere morbida de a lovi pe unul mai mic decat ei. Noi, romanii, am ajuns, in general, sa avem o adevarata voluptate de a ne face rau unul altuia. In trafic, asta e la ordinea zilei. Nu exista pic de toleranta, de intelegere pentru "colegii de trafic', dimpotriva, cand circuli pe soselele Romaniei, ai senzatia ca ai nimerit in toiul unui razboi pe viata si pe moarte, guvernat de o singura lege: "care pe care'. Despre onoare, fair-play si inteligenta strategica, pana la urma, nici nu poate fi vorba! Asta spune mult despre noi, ca indivizi.. Asa cum suntem in trafic, asa suntem si in viata, in multe alte situatii...", continua ea.

Pentru a se evita astfel de situatii, crede ca ar fi de bun simt ca si vatmanii sa aiba niste reguli stricte pe care, daca in situatii limita nu le respecta, sa suporte consecintele, si asta chiar daca soferul masinii a gresit la randul lui. "El raspunde in fata legii, se mai alege si cu pagubele aferente sau, Doamne fereste, cu mai mult, dar pentru asta nu trebuie sa fie "pedepsit" de vatman, sa fie ranit grav sau sa moara. Ce se intampla acum in multe situatii de genul asta e foarte grav: ai gresit sau nu, nu are relevanta, vatmanul poate sa te si omoare. Pentru ca el e in regula, el circula pe linia lui de tramvai. Mircea Lucescu putea sa moara in accidentul asta, daca impactul era mai violent, daca tramvaiul sau el aveau o viteza mai mare. E un semnal de alarma pe care, iata, il dam cand se intampla ceva cu un om foarte cunoscut si iubit. Cate astfel de accidente nu au loc insa, cati oameni nu au de suferit fara sa stie nimeni de ei, fara sa facem nimic, fara sa schimbam nimic?"

×