x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cronica unei suferinte anuntate din timp

Cronica unei suferinte anuntate din timp

04 Oct 2004   •   00:00

EVENIMENT

In ultimele luni, semnalele care indicau o posibila retragere a lui Stolojan au inceput sa se inmulteasca. De la simple amenintari ca se retrage din politica si pana la a-si anunta colegii ca succesiunea la sefia partidului va fi asigurata de un vicepresedinte, decizia lui Stolojan pare gandita cu mult inainte.
MONICA IORDACHE, OANA STANCU

MAI-IUNIE 2004 - Theodor Stolojan incepe sa foloseasca tot mai des, in fata colegilor de partid, amenintarea ca se va retrage de la sefia partidului si din politica, daca nu ii sunt acceptate propunerile.

SEPTEMBRIE 2004 - Stolojan incepe sa iasa tot mai putin in public. Democratii comanda la CSOP un sondaj pe Bucuresti pentru a verifica impactul asupra bucurestenilor a unei eventuale decizii de a se retrage de la Primaria Bucuresti.

16 SEPTEMBRIE - Traian Basescu este anuntat sef al campaniei electorale a lui Theodor Stolojan. Traian Basescu incearca sa justifice iesirile tot mai rare ale lui Stolojan in confruntari cu Nastase prin faptul ca liderul liberal "se va ocupa de electorat". "Eu sunt pentru Nastase si Geoana! Nu avem nevoie de un partid sa se ocupe de Nastase si Geoana. Sunt suficient eu!", declara Basescu, parand tot mai evident ca vrea sa-i preia rolul lui Stolojan.

20 SEPTEMBRIE - Apar in presa informatii ca PNA ii pregateste lui Stolojan dosarul "Megapower" si ca vor fi chemati sa depuna marturie fosti subordonati ai liderului liberal din 1990, cand era ministru de Finante. PNA neaga insa informatia.

21 SEPTEMBRIE - Stolojan isi anunta colegii din Biroul Executiv ca, in cazul in care functia de presedinte PNL va ramane vacanta, succesiunea va fi asigurata de un vicepresedinte al partidului, fara sa spuna in ce conditii va renunta la sefia partidului.

28 SEPTEMBRIE 2004 - Traian Basescu declara intr-un interviu acordat Jurnalului National ca intr-o "situatie exceptionala" ar parasi Primaria pentru un alt post.

30 SEPTEMBRIE - Basescu il provoaca pe liderul PSD Adrian Nastase la o dezbatere televizata in care fiecare sa isi prezinte programul electoral, desi presedintele PD nu avea inca acelasi statut ca Nastase, de candidat la Presedintie.

1 OCTOMBRIE 2004 - Stolojan apare la lansarea programului Aliantei PNL-PD de recalculare a pensiilor cu o mina foarte obosita. Basescu incearca sa nege ca ar pregati preluarea functiei de candidat la Presedintie, spunand ca nu s-a pus problema unui schimb de locuri cu Stolojan. "Candidatul nostru este Theodor Stolojan. Zvonurile acestea sunt o incercare a PSD de a dezechilibra increderea in tandemul Stolojan-Basescu", a sustinut liderul PD. Stolojan si Basescu au o intrevedere de cateva ore la Stolojan acasa in care se ia decizia anuntarii retragerii liderului liberal.

CV

Theodor Stolojan

S-a nascut la 24 octombrie 1943, la Targoviste. In 1966 a absolvit Facultatea de Finante, Credit si Contabilitate, din cadrul Institutului de Studii Economice si Planificare (actuala Academie de Studii Economice). Primul loc de munca a fost Frigotehnica, intreprindere bucuresteana specializata in instalatii frigorifice industriale. In 1971 a fost repartizat la Ministerul Industriei Alimentare, iar in 1972 a fost transferat la Ministerul Finantelor, unde a fost pe rand economist, economist principal, sef de serviciu la Directia bugetului statului, director adjunct, apoi director al Directiei valutare si pentru relatii financiare cu strainatatea. Un timp, Stolojan a lucrat si in cadrul Directiei veniturilor statului, fiind numit ulterior consilier al ministrului Finantelor. Dupa Revolutie, Stolojan a facut parte din primul guvern postdecembrist condus de Petre Roman, in pozitia de prim-adjunct al ministrului Finantelor. Dupa alegerile din mai 1990 a preluat functia de ministru al Finantelor. Cea mai controversata decizie luata in aceasta calitate a fost nationalizarea valutei. In aprilie 1991 a demisionat din acest post si s-a decis sa plece la Banca Mondiala. In luna iulie a aceluiasi an a fost acceptat si instiintat ca trebuie sa se prezinte la post o luna mai tarziu. Stolojan si-a amanat plecarea in SUA deoarece a acceptat, la propunerea lui Petre Roman, sa preia sefia Agentiei Nationale pentru Privatizare. In luna septembrie a fost numit prim- ministru, in urma mineriadei care a dus la inlaturarea lui Petre Roman din fruntea Guvernului. Principalele obiective ale guvernului Stolojan au fost organizarea, in decembrie 1991, a referendumului pentru adoptarea primei Constitutii postdecembriste si organizarea alegerilor din toamna 1992. Dupa alegeri a plecat la Banca Mondiala unde a lucrat ca economist si senior economist pana in 1999. Sase ani a fost reprezentant al acestei institutii financiare in tari in tranzitie: Kazahstan, Kirghistan, Uzbekistan, Ucraina si Etiopia. In 1999 a revenit in tara lucrand in sectorul privat ca presedinte al Tofan Corporate Finance. In iulie 2000 a intrat in PNL, iar in noiembrie a fost candidatul liberalilor la Presedintie. Stolojan nu a reusit sa intre in turul doi, fiind devansat de Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor. In perioada 2000 - 2002 a fost presedinte al Consiliului National al PNL, iar la Congresul extraordinar din august 2002 a fost ales in functia de presedinte al PNL.

SONDAJE

In ultima perioada de timp, sondajele de opinie relevau ca Theodor Stolojan pierde treptat din sprijinul alegatorilor. Intr-un sondaj realizat de CURS, in perioada 3-10 martie 2004, liderul PNL era cotat la 30,2%, iar la o luna dupa oficializarea candidaturii la Presedintie - in aprilie 2004 - tot un sondaj CURS releva ca Stolojan se bucura de sprijinul a doar 25% dintre romani. In luna august, liderul PNL mai pierduse un procent, ajungand la 24%, asa cum a reiesit dintr-un sondaj INSOMAR. In aceeasi luna, CURS il cota pe Stolojan la 35%. Ultimul sondaj dat publicitatii, efectuat de INSOMAR in perioada 22-25 septembrie 2004, releva ca diferenta dintre Stolojan si contracandidatul sau Adrian Nastase era de 13 procente in favoarea celui din urma. Nastase a fost cotat la 41%, in timp ce Stolojan la doar 28%.

Despre retragerea lui Stolo

Despre retragerea lui Stolojan se auzea in cele doua partide de mai bine de doua saptamani. Despre motivele retragerii au inceput insa sa circule mai multe variante.

BOLNAV. Primul scenariu a fost acela al cancerului de care ar suferi liderul PNL. Se pare ca in urma cu doi ani, lui Stolojan i-a fost extirpat un rinichi care dezvoltase o tumora maligna de tip Grawitz, un cancer la rinichi pe care il fac adultii. Boala ar fi evoluat, iar in urma cu o saptamana Stolojan ar fi plecat in Statele Unite, acolo unde isi facea frecvent tratamentul, pentru a efectua un set de analize. Joi, rezultatul acestor analize ar fi aratat ca starea lui este critica, iar medicii l-ar fi sfatuit sa elimine orice efort fizic sau psihic pentru a-si prelungi viata. Vineri, Stolojan apare la lansarea programului Aliantei pentru pensionari cu o mina obosita, iar cei prezenti sustin ca de cateva ori s-ar fi tinut cu mainile de pupitru pentru a-si pastra echilibrul. De altfel, semnele bolii ar fi fost vizibile pe chipul presedintelui liberal care apela des la farduri pentru a-si masca paloarea. Liderii aliantei spun ca ii era din ce in ce mai greu sa se concentreze la ce avea de spus sau de facut si ca dupa o ora de discutii il rapunea oboseala. Cancer sau nu, liberalii sunt convinsi ca Stolojan are o afectiune grava a rinichiului si, daca nu se menajeaza, viata ii este in pericol. Se vehiculeaza insa si ca acesta ar suferi de fapt de Sindromul Wilson, o afectiune a ficatului, cauzata de depuneri de fier si cupru, care ar genera o hepatita toxica, tulburari neurologice si psihice, precum si parestezii, de altfel vizibile pe fata liberalului. Suspect este si accidentul de la Iasi de acum doua saptamani, cand Stolojan a reusit sa se izbeasca de o usa de sticla si sa-si sparga capul.

DEPRESIV. O parte dintre apropiatii lui Stolojan sustin insa ca decizia retragerii a fost luata pe fondul unei caderi psihice cauzate de problemele fizice. Surse liberale spun ca fostul presedinte nu mai avea puterea psihica sa lupte si cu boala si in plan politic. Liberalii chiar se plang ca evenimentele publice ale Aliantei au fost lipsite de mesajul de forta pe care ar fi vrut sa-l dea din cauza unui Stolojan slabit si apatic, despre care apropiatii spun ca nu a mai putut inchide un ochi de doua saptamani. Altii sunt gata sa asigure insa ca acesta nu mai suferea de fapt de afectiunea la rinichi si ca problemele sale au fost strict de natura depresiva. Se spune ca dupa "sedintele" cu strategul de campanie, Dorel Sandor, presedintele PNL pleca dezamagit, sustinand din ce in ce mai des ca nu este capabil sa duca lupta pentru Cotroceni pana la capat si cu succes, mai ales ca sondajele il aratau la zece procente in urma lui Adrian Nastase. De altfel inainte de 1989 Stolojan ar fi avut o depresie in urma careia ar fi fost spitalizat la sanatoriul din Predeal.

SANTAJAT. Ceea ce ii face pe unii dintre politicieni sa gandeasca ca, de fapt, starea sanatatii invocata ar fi de fapt un pretext. In special din tabara democrata sunt voci care spun ca de fapt Stolojan ar fi fost "convins" sa se retraga de alte forte politice, inclusiv din propriul partid. Sursele citate spun ca nu este deloc intamplator ca el nu a numit-o presedinte interimar pe Mona Musca, ci a lasat conducerea formatiunii pe mana lui Tariceanu, sustinut de grupul Patriciu, ale carui afinitati fata de PSD sunt cunoscute. Democratii speculau deja o posibila incercare a acestui grup de a determina ruperea Aliantei sau chiar posibilitatea ca dupa alegeri PNL sa se rupa din ADA si sa vrea sa formeze guvernul alaturi de PSD si PUR. Caz in care pedistii scosesera deja arma cu care sa ameninte: "Daca simtim orice urma de tradare, in secunda doi fuzionam noi cu PSD".

CALCULAT. In PNL si PD circula si zvonul ca evenimentul de sambata ar fi fost planificat cu mult timp in urma de Stolojan si Basescu. Desi stia ca este bolnav, liderul liberal si-ar fi ascuns problemele de sanatate in ideea ca va face acest anunt dupa ce Alianta DA va fi pusa pe picioare. Fara incapatanarea lui Stolojan, liberalii nu ar fi acceptat niciodata un parteneriat politic cu democratii, mai ales in conditiile de acum un an cand scorul electoral al PNL era aproape dublu fata de PD. Theodor Stolojan este cel care a determinat o alianta pe picior de egalitate.

BASESCU, MINISTRU IN GUVERNUL STOLOJAN

In perioada in care a fost Stolojan prim-ministru Traian Basescu era ministru al Transporturilor. Un alt subaltern celebru al lui Stolojan a fost si Adrian Nastase, care detinea portofoliul Externelor. Ceilalti membri ai Cabinetului Stolojan au fost: Victor Babiuc (Interne), Mircea Ionescu-Quintus (Justitie), Ludovic Spiess (Cultura), Dan Mircea Popescu (Munca si Protectie Sociala), Ioan Aurel Stoica (Relatia cu Parlamentul), George Danielescu (Economie si Finante), Florian Bercea (Buget si Veniturile Statului), Mihai Golu (Invatamant), Niculae Spiroiu (Aparare), Dan Constantinescu (Industrie), Petru Marculescu (Agricultura), Andrei Chirica (Comunicatii), Constantin Fota (Comert), Dan Nicolae (Lucrari Publice), Marcian Bleahu (Mediu), Mircea Maiorescu (Sanatate), Ioan Moldovan (Tineret si Sport).

Operat acum doi ani, a ramas cu un rinichi

MAGDA MARINCOVICI

Theodor Stolojan a declarat ca din motive de sanatate se retrage din cursa prezindentiala. Surse medicale sustin ca Theodor Stolojan a fost operat cu aproximativ doi ani in urma la Institutul Clinic Fundeni, diagnosticul fiind de cancer renal, care in ultima vreme s-a agravat cu metastaze. Ieri, de la Clinica de Urologie, Dializa si Transplant Renal de la Fundeni ni s-a comunicat foarte clar ca in ultimul an Theodor Stolojan nu a fost internat la Fundeni. Potrivit informatiilor furnizate de prof. dr. Mihai Lucan, Theodor Stolojan nu a fost internat nici la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj.

STRESANTA SI SOLICITANTA. In legatura cu gestul lui Stolojan, profesorul doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii Psihiatrie din Spitalul Militar Central, apreciaza ca "o competitie electorala este foarte stresanta, extrem de solicitanta. Este ca o intrecere sportiva. Daca n-ai antrenament, cedezi. Pot aparea situatii deosebite, adversari puternici si daca nu ai mijloacele necesare de raspuns pur si simplu renunti. O campanie electorala presupune o pregatire psiho-somatica deosebita".

MOTIVATIE. In ceea ce priveste atitudinea lui Theodor Stolojan, psihologul Aurora Liiceanu ne-a declarat ca: "In mod coerent cu imaginea de sine pe care a comunicat-o electoratului, nu cred ca Theodor Stolojan si-ar putea permite sa lanseze o motivatie atat de grava si nepotrivita ca starea sanatatii, iar in spate sa fie ascunse alte motive. Sunt convinsa ca tensiunea si stresul au fost enorme. Si cu cat aceasta campanie incepe mai repede, dureaza mai mult si cu atat starea de tensiunea este mai mare".

"TENSIUNEA PSIHICA" PREA MARE. Ministrul Sanatatii, doctorul Ovidiu Brinzan, "considera ca este o datorie morala a candidatilor sa anunte electoratul atunci cand au unele problemele de sanatate". Ministrul Sanatatii a invocat in acest sens exemplele lui Lech Walesa in Polonia sau al primarului Rudolph Giuliani in Statele Unite. "Sper ca boala domniei sale, care din fericire a avut o evolutie favorabila cel putin in ultimul an, sa ii permita sa desfasoare mult timp de acum inainte o viata activa si lipsita de stresul enorm pe care o campanie electorala il presupune. Ne exprimam disponibilitatea de a-i oferi dlui Stolojan suport si sprijin medical ori de cate vor va fi necesar", declara ministrul Sanatatii.

Intr-un comunicat al Ministerul Sanatatii se precizeaza ca "specialisti din lumea medicala considera ca starea de sanatate a liderului PNL nu i-ar fi permis acestuia continuarea cursei electorale, insa este adevarat ca tensiunea psihica a bataliei politice a fost prea mare".

LIDERI PNL

Primul presedinte postdecembrist al PNL a fost Radu Campeanu, in prezent, presedinte fondator al acestei formatiuni. Radu Campeanu a detinut conducerea PNL doar trei ani. In 1993 a pierdut conducerea partidului fiind acuzat de un stil prea "dictatorial" si ulterior a infiintat PNL-Campeanu, care fuzioneaza, in 2003, cu PNL. Din 1993 si pana in 2001, presedintia partidului a fost detinuta de Mircea Ionescu-Quintus, in prezent senator si presedinte de onoare al PNL. Dupa multe aranjamente si lupte de culise, Valeriu Stoica, prim-vicepresedinte in era Quintus, a reusit sa devina presedintele PNL, fiind ales in congresul din februarie 2001. Nu a stat decat un an la carma PNL. Primavara lui 2001 a reprezentat inceputul sfarsitului erei Stoica in PNL. Taberele au inceput insa sa se coaguleze in jurul lui Stoica, pe de o parte, si al lui Dinu Patriciu, pe de alta parte, cei doi luptand acerb in teritoriu pentru castigarea liderilor de filiale si iesind cu declaratii publice dure. Cand a simtit ca pierde teren si ca functia i se clatina, Stoica l-a aruncat in joc pe Theodor Stolojan, atunci presedinte al consiliului National al PNL, si i-a propus sa preia sefia partidului. Dupa mai multe codeli, Theodor Stolojan s-a hotarat si l-a infrant fara emotii la vot, in cadrul congresului extraordinar din 23-24 august 2002, pe contra candidatul sau Ludovic Orban. (Gabriela Antoniu)

MULTUMIRI

"Domnule presedinte, draga Stolo, Iti multumesc ca am facut parte din Guvernul tau in ’91-’92, iti multumesc pentru respectul pe care l-ai aratat colegilor mei din Partidul Democrat in calitate de co-presedinte al Aliantei, iti multumesc pentru dorinta de a da o speranta romanilor intr-o altfel de Romanie, iti multumesc pentru sansa pe care mi-ai dat-o ca impreuna sa facem cea mai spectaculoasa constructie politica a anului 2004. Am discutat mult, am hotarat impreuna si te asigur, in fata tarii, ca, daca vei ramane cu sufletul alaturi de noi, Alianta va castiga. Multumesc. Multumesc mult" - Traian Basescu, presedinte PD

DRUM INCHEIAT

"Acum patru ani am intrat in politica pentru a-mi pune la dispozitia romanilor experienta. Am crezut sincer ca Romania trebuie condusa de oameni care pun mai presus interesele celor multi.

Am ales Partidul National Liberal (PNL) pentru ca era un partid care are curajul sa porneasca la un drum nou, un drum nebatatorit in Romania, care lasa in spate trecutul si propunea o viziune moderna de dezvoltare a tarii noastre.

Acum am certitudinea, o data in plus, ca in 2000 am luat cea mai buna decizie. In acesti patru ani am reusit sa facem din PNL o forta. Impreuna cu Partidul Democrat (PD), poate aduce in viata politica, economica si sociala a Romaniei acea schimbare asteptata de 14 ani.

Cred cu tarie ca Alianta Dreptate si Adevar (D.A.) PNL-PD intruchipeaza la acest moment sansa pe care Romania o are pentru o viata mai buna.

In noiembrie 2004 Romania se va afla la o mare rascruce: va merge inainte sau va continua cu cei care sunt acum. Toata viata mea am muncit cu dorinta de a nu gresi, de a face bine. Cred ca mi-am facut datoria fata de tara atat ca cetatean, cat si ca prim-ministru, presedinte al PNL si co-presedinte al Aliantei Dreptate si Adevar.

Din pacate, drumul meu spre cursa prezidentiala se incheie aici. A fost un drum de uzura, de mare efort, care a meritat fiecare clipa. Din pacate, a lasat urme adanci. Starea mea de sanatate ma opreste din acest drum. Problemele de sanatate cu care ma confrunt pot fi remediate acum. Daca nu ma concentrez acum asupra lor, risca sa se agraveze iremediabil.

Renunt la cursa prezidentiala cu regret. Am facut o constructie solida, functionala, care nu se bazeaza doar pe un om sau altul.

Le multumesc colegilor mei din PNL care au fost alaturi de mine in aceasta perioada si care au muncit pentru cel mai important proiect politic romanesc postdecembrist.

Sunt sigur ca Alianta va castiga alegerile.

Le multumesc inca o data colegilor din PD, fara de care nu puteam construi Alianta Dreptate si Adevar.

Ii multumesc lui Traian Basescu, presedintele PD si co-presedintele Aliantei Dreptate si Adevar, care mi-a dovedit ca este un adevarat prieten, pe care te poti baza in cele mai grele momente, si pe care il pretuiesc in mod deosebit. Pentru mine Traian Basescu este si ramane, inainte de toate, un prieten de nadejde si un om de mare caracter.

Pentru aceasta si pentru colaborarea pe care am avut-o in ultimii patru ani, voua, reprezentantilor mass-media, va multumesc.

Multumesc milioanelor de romani care mi-au aratat sprijinul si increderea lor. Va cer iertare, dar cred ca prin ceea ce am facut pana acum nu v-am dezamagit.

Doresc sa va mai spun ca am delegat atributiile de presedinte al PNL, in conformitate cu prevederile statului, domnului Calin Tariceanu, vicepresedinte al PNL, si sigur ca va indeplini si atributiile de co-presedinte al Aliantei D.A PNL-PD."

Theodor Stolojan, ex presedinte PNL

  • CUPLU. Prima oara cand Elena Stolojan a aparut la o conferinta de presa a fost la anuntul privind retragerea sotului sau

    CULISE, DECLARATII, SCENARII, COMENTARII

    Filmul retragerii

    Cronica unei suferinte anuntate din timp

    Alianta D.A. obligata sa refaca tandemul

    Cum comenteaza analistii politici

    Reactii pe scena politica

    Basescu, lansat spre Cotroceni

    Reactie - Adrian Nastase neaga existenta vreunui santaj din partea PSD
  • ×