x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cronica unui dineu cu Regina Marii Britanii. "Dar mie mi-e foame! Nu ne dă porţie mare?"

Cronica unui dineu cu Regina Marii Britanii. "Dar mie mi-e foame! Nu ne dă porţie mare?"

de Irina Cristea    |    28 Mar 2012   •   17:34
Cronica unui dineu cu Regina Marii Britanii. "Dar mie mi-e foame! Nu ne dă porţie mare?"

A servit feluri de mancare cu nume imposibil de pronuntat si a privit-o mereu cu coada ochiului pe regina Marii Britanii. Ba chiar a schimbat zambete cu printul consort Phillip. Ramona Constantin, prima romanca de etnie rroma invitata la pranz de regina, povesteste cum a fost prima ei receptie in compania familiei regale.

Cand a primit prin posta invitatia eleganta din partea Primariei din Manchester, in urma cu o luna, reactia Ramonei a fost: "Ce-i asta, Doamne?!" A crezut ca e invitata la o eveniment in cinstea reginei Elisabeta a II-a, cu ocazia Jubileului de Diamant.

A cautat pe Internet sa vada exact despre ce e vorba. Iar cand a gasit, mai sa nu ii vina sa creada. "Cand imi apare: 'The Queen will be present at a dinner in Her honour'. Zic: "Ooooo! Va fi si Regina prezenta!", povesteste Ramona.
Atunci a inteles ca era invitata la o receptie in cinstea Marii Britanii, alaturi de oaspeti alesi pe spranceana de municipalitate si aprobati de Palatul Buckingham. Asta la doi ani si jumatate de cand Ramona pleca din Romania ca sa o ia de la zero in Anglia, tara unde a inceput ca vanzator de ziare si a ajuns consilier social intr-un centru comunitar si in doua scoli. Dar dineul regal chiar i-a deschis o alta lume. Se afla printre oameni despre care citise in ziare sau pe care ii vazuse la televizor sau la unele evenimente. "Erau oameni numai in uniforme, comandanti, procurori, episcopi, oameni foarte bogati. Ii vedeam cum se strang in grupuri, discutau despre evenimente, despre afaceri, despre ultima achizitie de nu stiu cate miliarde, si eu...ultima achizitie, zic, a fost biletul de autobuz', spune Ramona.

Toti au amutit insa cand a venit anuntul ca soseste regina, insotita de printul consort Phillip. "Cand a intrat regina pe usa, ne-am sculat toata lumea in picioare, aveam emotii, imi tremura mana de la stomac in sus, in jos, in jos, in jos...'.

Ramonei nu prea i-au trecut emotiile nici la masa. Se serveau feluri ca pentru regina dar care pentru oamenii de rand sunt greu si de pronuntat. "Un meniu regal', l-a descris romanca. Dar cam departe de felurile de mancare cu care sunt obisnuiti chiar si englezii get-beget. "Era ca un fel de branza, da, branza, era topita, ca un fel de sos si avea ca un fel de chifla foarte mica in mijloc si avea coriandru deasupra. Apoi carne de vita, carne tocata, piure de cartofi, carne tocata cu un sos pe langa ele si, la fel, un coriandru deasupra. Oamenii de acolo au fost foarte incantati, toata lumea spunea: 'This is very good, this is so tasty and so good!'. Dar eu, in gandul meu: 'Dar mie mi-e foame! Nu ne da portie mare?''.

Piesa de rezistenta a receptiei regale a venit la final. Un desert delicios. Doar ca nu foarte prietenos cu cei care nu consuma alcool. Avea sampanie. Iar Ramona, care a baut apa plata pe toata durata receptiei (si nu foarte multa, pentru ca invitatii fusesera anuntati ca nu au voie sa se duca nici la toaleta dupa inceperea pranzului) si nu s-a atins nici macar de vinul care mirosea imbatator, nu s-a putut bucura pe deplin de dulcele preparat. "A fost crema de lamaie cu sampanie. Am mancat crema. Cand am dat de sampanie, n-am mai vrut. Dupa ce ca n-am terminat mancarea, n-am terminat nici desertul', se amuza ea.

Cel mai greu i-a fost Ramonei sa isi tina in frau curiozitatea. Ar fi vrut sa o studieze in amanunt pe regina, dar stia ca nu se face. A privit-o mai de departe si cu coada ochiului. Dar a fost impresionata de tinuta reginei si de personalitatea ei. "E o doamna din cap pana in picioare, dar ochii ei reprezinta o bunatate enorma'. Insa cea mai placuta amintire a fost comportamentul dezinvolt al printului consort. "E o persoana incantatoare. Cand toata lumea se ridica pentru ca trecea regina, el se stramba in spate, facea glume si radea. M-a si facut sa zambesc. Venea regina exact spre mine si vazand ca sotul ei zambeste, am zambit si eu. Ceea ce nu prea e ceva normal, stii?', povesteste Ramona.

Imediat dupa receptie, ea s-a dus pana in parcare, si-a tras fusta traditionala peste rochia de gala, si-a pus un sacou si s-a intors in Primarie. De data asta, in calitate de asistent social, pentru unul dintre cele aproape 40 de cazuri de care se ocupa pe saptamana. Dar nu stia cum sa sune mai repede acasa, in Romania. A facut-o dupa ce i-a trimis mamei ei fotografiile de la dineul cu regina. "'Mamica, ti-a placut?', zic. "'Si mi-a spus: 'Da. Sunt foarte mandra de tine''.

Sunt vorbele pe care Ramona le-a asteptat dintotdeauna de la mama ei. Mai ales de cand a plecat in Anglia. Rar se intampla ca, atunci cand vorbea cu mama ei, femeia sa nu ii ceara sa se intoarca acasa. Sa redevina fata pe care o stia – timida, care sta mereu in casa sau in curte si aproape ca se fereste de oameni. Acum Ramona simte ca pentru prima oara de cand a plecat de acasa, familia ei si-a dat seama ca viata ei s-a schimbat in bine. "Stiu c-a fost un lucru minunat care mi s-a intamplat, ca am avut onoarea sa ma intalnesc cu regina, fata in fata, dar pentru mine este cea mai mare mandrie ca am facut-o pe mama sa realizeze ce a ajuns micuta ei fetita', spune Ramona.

×