x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cu bani în conturi, dar dator vândut

Cu bani în conturi, dar dator vândut

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    27 Feb 2008   •   00:00
Cu bani în conturi, dar dator vândut

“Nea Gică îşi plătea primul între­ţinerea”, ne povesteşte fostul admi­nistrator al imobilului, Zoia Luca. Femeia a fost unul dintre puţinii ve­cini în care maestrul avea încredere. Unul dintre puţinii oameni, în general.

“Nea Gică îşi plătea primul între­ţinerea”, ne povesteşte fostul admi­nistrator al imobilului, Zoia Luca. Femeia a fost unul dintre puţinii ve­cini în care maestrul avea încredere. Unul dintre puţinii oameni, în general. Maestrul avea o teamă supradimensionată că ar putea fi atacat în casă – hatârul unei bătrâneţi singuratice – şi, de aceea, primea foarte puţini oameni la uşă şi tot mai puţini dincolo de ea. Zoia Luca, vecină şi admi­nistrator al clădirii, era unul dintre aceşti puţini oameni care i-au trecut pragul lui Gică Petrescu în toamna vieţii. “Plătea întreţinerea cum afişam noile liste, da’ acum, în ultimii ani, mă ruga să nu-l şterg din listă, aşa cum procedam cu cei care au plătit. Spunea că oamenii şi-ar putea face impresia că ar avea prea mulţi bani”, îşi aminteşte femeia înduioşată.

 

CUM S-A AJUNS AICI. Toată viaţa maestrul nu a fost dator nimănui. Poate de aceea e şi mai ciudat să auzi astăzi că Gică Petrescu este dator la întreţinere. Situaţia juridică neclară a locuinţei rămasă goală după decesul artistului, dar şi costurile ridicate de întreţinere ale asociaţiei de proprietari de pe Bulevardul Elisabeta nr. 25 au făcut ca Gică Petrescu să fie dator, după moarte, cu o sumă considerabilă: 81 de milioane de lei vechi. Iar suma riscă să crească de la lună la lună. Cele 81 de milioane s-au adunat într-o perioadă de 18 luni, de când nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea întreţinerii.

În momentul de faţă, sumele datorate către administraţia imobilului sunt acoperite din fondul de rulment al asociaţiei, dar situaţia nu mai poate rămâne aşa pentru mult timp. Gică Petrescu este luat în calcul şi în momentul de faţă la cheltuielile comune şi cum agentul termic este asigurat de asociaţie cu o centrală termică proprie, iar plata se face în sistem “pauşal” (la comun – n.r.), apartamentul 11 nu poate fi scos din calcul. La calculul obligaţiilor fiecărui membru al asociaţiei, în cazul căldurii, se ţine cont de suprafaţa locuinţei. De aceea, asociaţia îl “taxează” pe fostul celebru locatar chiar şi după ce artistul a părăsit această lume nedreaptă.

De fapt, obligaţia de plată revine proprietarului locuinţei, care în momentul de faţă nu este stabilit din punct de vedere legal. Fiind vorba despre cazul unei succesiuni vacante, adică nu există moştenitori direcţi, şi nici un testament care să “împartă apele”, Primăria Sectorului 5 devine proprietar, dar doar după ce dosarul trece printr-o instanţă judecătorească care consfinţeşte legal acest lucru.

 

NEMULŢUMIRI. Situaţia aceasta a datoriilor care se acumulează, dar şi a costurilor uriaşe de întreţinere a atras nemulţumirile unei părţi a locatarilor. Nu este însă Gică Petrescu singurul care apare pe lista de datorii la întreţinere, iar adevărul este că aceste costuri mari ale întreţine­rii au mai multe explicaţii: preţul gazului metan, starea instalaţiilor, dar şi caracteristicile tehnice ale clădirii, îmbătrânite. Aceste aspecte, dar şi celelalte cheltuieli de întreţinere fac ca un locatar care locuieşte singur într-un apartament de 50 mp în acest imobil să trebuiască să scoată din buzunar aproape 6 milioane de lei vechi într-o lună de iarnă.

Aşa se face că valoarea cumulată a datoriilor apartamentului cu numărul 11, plus penalităţile, se ridică acum la suma de 81 de milioane de lei.

 

DREPTURI. Gică Petrescu este dator la întreţinere în aceeaşi măsură în care are de încasat drepturi de autor. Deşi suma este confidenţială, totuşi poate fi descrisă ca fiind “considerabilă”. Gică Petrescu încasa în ultima perioadă a vieţii aproape 200 de euro lunar din drepturile de autor. În momentul de faţă, Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi – CREDIDAM este principalul organism de colectare a drepturilor conexe care administrează banii ce i se cuvin maestrului Gică Popescu. Din acelaşi motiv – că artistul nu a numit un moşte­nitor testamentar, iar un succesor natural nu există –, respectivii bani care i s-ar fi cuvenit interpretului nu ajută cu nimic la evitarea scandalului “Gică Petrescu – dator”.

×