x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Cucoana Chirita" a fost difuzata si in America

"Cucoana Chirita" a fost difuzata si in America

23 Feb 2004   •   00:00
"Cucoana Chirita" a fost difuzata si in America

Draga Olteanu Matei a cazut de pe calul de lemn si a ajuns la spital.

"Cucoana Chirita" a fost si va ramane una dintre cele mai spumoase comedii romanesti. Povestea ei a inregistrat recorduri in privinta vanzarilor de bilete. Si, daca tot suntem la capitolul succese, va spunem ca marea actrita Draga Olteanu Matei s-a identificat cu acest personaj. HORATIU TUDOR Istoria Chiritei este una captivanta, dar pana sa v-o expunem pe larg credem ca n-ar fi de prisos sa incepem cu parerea marelui critic George Calinescu: "Peripetiile cucoanei Chirita izbutesc sa invinga vremea. Chirita este o cocheta batrana si totodata o buna mama, o burgheza cu dor de parvenire, dar si o inteligenta deschisa pentru ideea de progres, o bonjourista ".

Coana Chirita, in travesti Acum cand avem girul unui om de litere, putem sa purcedem la istorisirea fascinantei Chirita. Ca un aspect interesant sa precizam ca respectabila cucoana a fost jucata, de-a lungul timpului, de cativa mari actori, in travesti. Miluta Gheorghiu, artist al poporului, a fost socotit drept cel mai bun interpret al acestui rol. Un alt actor care a dat viata personajului a fost Arcadie Donos de la Teatrul Mic. Ultimii doi au fost Marcel Anghelescu si Ion Fintesteanu, ambii artisti ai poporului. Dintre doamne, rolul Chiritei a fost transpus de Neli Nicolau-Stefanescu, de la Teatrul Giulesti, regretata doamna Moruzan de la Teatrul din Brasov, iar cele mai cunoscute Chirite au fost Draga Olteanu Matei, de la Teatrul National din Bucuresti, si Tamara Buciuceanu, la Nationalul iesean. Avand in vedere ca era extraordinar de bine primita de public, Draga Olteanu Matei s-a gandit sa transpuna pe marele ecran povestea cucoanei Chirita. Cele doua scenarii ale Chiritei au fost scrise de marea actrita, care a muncit timp de cinci ani si jumatate pana la definitivare. Draga Olteanu Matei s-a inspirat numai din comediile, vodevilurile, cantecelele comice sau versurile lui Alecsandri. Premiera filmului a avut loc in 1977 la Cinematograful Patria. "Cucoana Chirita" a aparut si pe marile ecrane din Statele Unite ale Americii.

Zece ani piesa s-a jucat cu casa inchisa Actrita a interpretat-o prima data pe Chirita cand era studenta in anul III de facultate. Piesa a fost montata la clasa de actorie a maestrului Moni Ghelerter si reprezenta primul examen major al viitoarei mari artiste. Draga Olteanu Matei a jucat in compania a doi colegi care, ulterior, au renuntat la teatru. De asemenea, ea a mai interpretat la televiziune monoloage din "Cucoana Chirita in voiaj". Dar consacrarea avea sa o cunoasca la Nationalul bucurestean in "Chirita" scrisa de Tudor Musatescu, piesa fiind pusa in scena de regizorul Horia Popescu. Ca o paranteza, sa spunem ca in Bucuresti s-a jucat doar piesa lui Tudor Musatescu, iar la Iasi cea a lui Vasile Alecsandri, rolul Chiritei fiind interpretat de Tamara Buciuceanu. Avanpremiera "Cucoanei Chirita" a avut loc la Bratislava, iar premiera la Praga. Succesul a fost urias, dovada fiind ca piesa s-a jucat la Teatrul Odeon din Paris, la Berlin, Dortmund, Moscova, Belgrad, Budapesta. In Bucuresti, biletele se vindeau cu multe saptamani inainte de reprezentatie, lucru absolut logic daca tinem seama ca din distributie faceau parte nume sonore, cum ar fi: Alexandru Giugaru, Florin Piersic, Dem Radulescu, Coca Andronescu, Silvia Popovici, Eugenia Popovici, Valeria Gogealov, Cosma Brasoveanu sau Gheorghe Popovici Poenaru. Draga Olteanu Matei isi aminteste cu incantare si vadita emotie ca piesa, in cei peste zece ani, s-a jucat doar cu casa inchisa.

Draga Olteanu, intampinata de Barzoiul Iesilor Momentul culminat s-a consumat atunci cand a fost invitata sa joace pentru prima oara pe scena Teatrului National din Iasi. In gara a fost asteptata de actorul Costache Sava, interpret al rolului Barzoi. Acesta i-a intins mana sa coboare din tren si a intampinat-o cu urmatoarele cuvinte: "Barzoi al Iesilor a venit sa o intampine si sa zica bun venit Chiritei Bucurestilor!".

Referitor la acest examen care avea loc in 1976, dupa 20 de ani de meserie, Draga Olteanu marturiseste: "A fost o adevarata piatra de incercare. Dupa ce am pasit pragul Salii "Vasile Alecsandri" m-au incercat emotii cumplite pentru ca, in primul rand, mi s-a repartizat cabina maestrului Miluta Gheorghiu, unde am stat chiar la masa lui de machiaj si, in al doilea rand, pentru ca paseam pentru prima data pe scandurile scenei Nationalului iesean, care erau sfinte pentru mine. Cortina s-a ridicat, a inceput prologul si, la intrarea mea in scena, colegii care erau cu spatele spre public si cu fata la mine au incremenit. Spre deosebire de alte dati, cand sala izbucnea in aplauze furtunoase, de aceasta data s-a asternut o tacere mormantala. M-am oprit inspaimantata, cu rasuflarea taiata, la gandul ca iesenii nu vor sa ma accepte. Mi-am facut cruce de trei ori cu limba si m-am aruncat in scena ca intr-o apa in care trebuie sa inoti cu disperare, ca sa ajungi la mal.

Din acel moment nu am mai luat seama la nimic din ce ma inconjura, doar la sfarsit, ca printr-un vis, am vazut spectatorii ridicati in picioare, care ma ovationau. A fost un triumf, pe care l-am repetat si in urmatoarele doua seri". Fiind o reteta sigura de succes, "Chirita" s-a jucat pana in 1978.

INEDIT In timpul filmarilor, Draga Olteanu Matei a suferit un accident. Deoarece ii era frica de cai, ei si Ilenei Stana Ionescu li s-au pus la dispozitie doi cai din lemn, din recuzita teatrului, cu o inaltime de 2 metri, montati pe cate o tricicleta. Insa suruburile s-au desprins, ghidonul calului s-a rupt, iar Draga a cazut pe glezna dreapta. A urmat o operatie grea, de trei ore, la Spitalul Foisorul de Foc, efectuata de un grup de medici in frunte cu profesorul Medrea. Dupa cateva luni, actrita a revenit pe platoul de filmari cu piciorul in ghips, sprijinindu-se in baston. Filmul a rulat in Europa, dar si in America. In Statele Unite a gasit in ziare reclama pentru casetele video cu filmul "Cucoana Chirita". Dupa atatia ani de la lansare, Draga Olteanu mai primeste si acum drepturile de autor.

GENERIC Din distributia filmului, regizat de Mircea Dragan, au mai facut parte: Dem Radulescu, Ileana Stana Ionescu, Stefan Tapalaga, Cezara Dafinescu, Bianca Ionescu, Jean Constantin, Rodica Popescu-Bitanescu, Adrian Paduraru, Iurie Darie, Cornel Vulpe, Cornel Constantiniu, Dorin Anastasiu. Scenariul: Draga Olteanu Matei (adaptare dupa Vasile Alecsandri). Muzica: transcriptii libere dupa Al. Flechtenmacher

"Parerea mea este ca rolul Chiritei trebuie sa fie totusi interpretat de un barbat, daca vrem sa respecta m ceea ce a vrut Alecsandri" "Mi-am facut cruce de trei ori cu limba si m-am aruncat in scena ca intr-o apa in care trebuie sa inoti cu disperare, ca sa ajungi la mal" Draga Olteanu Matei

×