x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cultura la DNA

Cultura la DNA

de Cara Fiori    |    06 Mar 2008   •   00:00
Cultura la DNA

ANCHETÅ ● Neregulile de la Ministerul Culturii, subiect de dosar
Procurorii anticorupţie verifică un raport al Curţii de Conturi legat de Ministerul Culturii şi Cultelor, care a ignorat sau chiar omis prevederi legale atunci când a fost vorba de achiziţii publice, de plăţi făcute fără justificare legală sau de recuperarea unor bani de la datornici. 



ANCHETÅ ● Neregulile de la Ministerul Culturii, subiect de dosar
Inspecţia Curţii de Conturi la Ministerul Culturii şi Cultelor pentru perioada 2005-2006, timp în care s-au derulat proiecte de zeci de milioane de euro, inclusiv Sibiu Capitală Culturală Europeană sau "Programul de diplomaţie culturală", a scos la iveală nenumărate nereguli. Raportul a fost trimis la Parchetul General care l-a înaintat la DNA.


Ministerul Culturii şi Cultelor este, de ceva vreme, ţinta unor acuzaţii privind nereguli şi fraude înregistrate la proiecte de zeci de milioane de euro derulate între 2005 şi 2006.  Având în vedere faptul că în intervalul respectiv s-au desfăşurat sau s-au făcut achiziţiile pentru două evenimente fastuoase: Sibiu – Capitală Culturală şi anul cultural "George Enescu", vorbim de sume de zeci de milioane de euro.

Curtea de Conturi a verificat anul trecut toate aceste suspiciuni în cadrul unui control finalizat în noiembrie 2007. Jurnalul Naţional vă prezintă rezultatele generale ale acestui raport, puternic contestat de către Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC).


NEREGULI. Cele mai importante constatări ale raportului vizează nerespectatarea procedurilor de achiziţie publică în derularea programelor de diplomaţie culturală.

La Direcţia Naţională Anticorupţie există de altfel un dosar penal vizând "Programul de diplomaţie culturală" care a pornit de la o reclamaţie făcută de un angajat al MCC. Acesta susţine că ministrul Adrian Iorgulescu ar fi încredinţat în 2005 fără licitaţie firmei Star Media Music SRL, unde a deţinut jumătate din părţile sociale, un contract în valoare de 1,73 milioane lei (circa 500.000 euro). Obiectivul programului în cauză era promovarea imaginii României în Uniunea Europeană în contextul anului cultural George Enescu. Inspectorii curţii de conturi au mai sesizat şi lichidarea unor cheltuieli bugetare în 2006, fară vreo dovadă contabilă cum că produsele achiziţionate au fost recepţionate şi au intrat în gestiunea instituţiei şi că a fost încălcată legea contabilităţii.


LIPSURI. Din inventarul Ministerului lipsea cu desăvărşire patrimoniul Unităţii de Managament a proiectului "Patrimoniu Cultural" în valoare de aproape 88.000 de lei, iar alte "elemente" în valoare de peste 210.800.159 lei au fost înregistrate în contabilitate după data prin care s-a consemnat efectuarea inventarierii.

Potrivit constatărilor Curţii de Conturi, cu toate că produsele achiziţionate de la Stage Expert SRL nu au fost livrate la termen, ministerul nu a calculat şi evident nici încasat penalităţi în sumă de peste 120.000 de lei. De asemenea, inspectorii au mai arătat că ministerul nu şi-a recuperat banii cheltuiţi cu pregătirea profesională a angajaţilor care au plecat din instituţie înainte de îndeplinirea condiţiilor contractuale stabilite cu ocazia şcolarizării şi că s-au plătit fară justificare legală 5.600 de lei către Institutul romano-catolic. Totodată, s-a constatat că în Ministerul Culturii nu prea se face diferenţa dintre atribuţiile ordonatorilor de credite de cele ale contabililor.

Reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor nu au semnat acest raport, atunci când inspectorii Curţii l-au finalizat pentru că persoanele nominalizate ca părţi semnatare nu mai îndeplineau funcţiile menţionate în documentul de control, altele fiind chiar omise. Mai mult, spun reprezentanţii juridici ai ministerului, alte persoane care apăreau în raport ca fiind părţi semnatare, nu au avut nici o funcţie în 2005 sau 2006, anii bugetari pentru care s-a făcut controlul. "Faptul că nu au fost trecute în mod corect calităţile oficiale şi profesionale ale persoanelor nominalizate imprecis, care urmau să semneze raportul, ne-a determinat imposibilitatea de a semna. Modul în care a fost întocmit raporul cade în responsabilitatea controlorilor financiari, nu în cea a ministerului", a declarat avocatul Lidia Chiran, reprezentant juridic al instituţiei.


LA DNA.
Curtea de Conturi a confirmat pentru Jurnalul Naţional faptul că raportul a fost înaintat Parchetului General. "În conformitate cu atribuţiile stabilite în baza prevederilor Legii 94/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere şi programul de control financiar şi audit aprobat pentru anul 2007, curtea de conturi a efectuat verificarea exerciţiului bugetar al anului 2006 la Ministerului Culturii şi Cultelor, acţiune finalizată la sfârşitul lunii noiembrie. Menţionăm că, constatările rezultate în urma acţiunii de control se află în procedură de valorificare specifică instituţiei noastre prin transmiterea actului de control către Ministerul Public – Parchetului de pe lângă Înalta curte de Casaţie şi Justiţie", se precizează în comunicatul oficial al Curţii de Conturi. Parchetul General a precizat că s-a primit un raport al Curţii de Conturi care viza constatări ale acţiunilor Ministerului Culturii legate de fapte de corupţie, şi care a fost trimis la DNA.

Nedumerire la MCC. Oficialii Ministerului culturii şi cultelor susţin însă că raportul curţii de conturi este doar unul intermediar, că ei au făcut foarte multe observaţii la acest raport şi că aşteaptă să le fie prezentată forma finală a documentului. Virgil Ştefan Niţulescu, secretarul general al MCC s-a arătat extrem de surprins de posibilitatea ca raportul Curţii de Conturi să fi fost transmis Parchetului General: "Este adevărat că au fost identificate mici inadvertenţe în activitatea ministerului, dar este vorba de mici greşeli, care pot apărea în activitatea oricărei instituţii publice. Acel raport intermediar nu conţinea însă fapte grave, infracţiuni, care să conducă la decizia înaintării lui către Parchet. În plus, noi am făcut o listă întreagă de observaţii şi contestaţii, pe care am înaintat-o Curţii de Conturi şi care ar trebui să fie luată în seamă la elaborarea şi redactarea raportului final. Raportul final este încă în lucru iar după finalizare, procedura cere ca dl preşedinte Şaguna să emită o decizie asupra sa. Am înţeles că săptămâna viitoare va fi dată această decizie. Ministerul nu doreşte să facă nici un comentariu pe această temă pentru a nu influenţa sau presa Curtea de Conturi. Dar apreciem că această chestiune a fost mediatizată excesiv din raţiuni politice."


Audieri şi anchetă în Parlament

Comisia pentru Cultură a Senatului i-a audiat marţi pe interpretul Florin Chilian şi pe consilierul MCC, Marius Marian Şolea, care, în noiembrie 2007, au sesizat DNA cu privire la un program de achiziţie publică, derulat de Ministerul Culturii şi MAE, pentru acţiuni de promovare a imaginii României în statele UE. Ei au cerut declanşarea unei anchete la MCC, în legătură cu "ilegalitatea în care se desfăşoară în fiecare an un aşa-zis Program de achiziţie publică, în vederea unor acţiuni de diplomaţie culturală pentru promovarea imaginii României în ţările membre UE". Valoarea acestui program, gestionat de Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe, a fost în 2005 de peste 2,2 milioane de lei, iar în 2006, de 3 milioane de lei. Marius Marian Şolea s-a referit la mai multe comenzi făcute de MCC în 2 noiembrie, către mai multe firme, fără a se respecta Legea achiziţiilor publice. Şolea a subliniat că MCC a făcut o comandă către Star Media Music, o firmă înfiinţată de

Adrian Iorgulescu, dar la care ministrul nu mai este acţionar din 2003. "şi-a dat o jumătate de milion de euro către această firmă în noiembrie 2005", a spus el. Alte comenzi la care s-a referit consilierul MCC sunt cele către Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi către editura Noi Media Print, făcute tot la 2 noiembrie. şolea a atras atenţia că, după ce s-au făcut comenzile, la 4 noiembrie s-a făcut un proces-verbal al unei "comisii de negociere" pentru achiziţii. "Comenzile au fost făcute cu două zile înainte de negociere. Cum se poate face o comandă la 2 noiembrie şi se poate vorbi despre licitaţie la 4 noiembrie (...)", a mai spus Şolea. Conducerea Senatului a aprobat tot marţi înfiinţarea unei comisii care să ancheteze mai multe programe derulate de Ministerul Culturii şi Cultelor.
  • Gabriela Antoniu

×