x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum am dat peste un ”ţigan unic”: Ghiţă, Ghiţă, poet mare!

Cum am dat peste un ”ţigan unic”: Ghiţă, Ghiţă, poet mare!

de Toma Roman Jr    |    12 Apr 2012   •   20:41
Cum am dat peste un ”ţigan unic”: Ghiţă, Ghiţă, poet mare!

In timpul unor fierberi pre-electorale in timp ce faceam si desfaceam combinatii cu una dintre multele factiuni tiganesti care se manifesta politic, s-a apropiat de mine un tip mic de statura, cu cioc. S-a recomandat Marian Ghita si a vrut sa-mi dea cartile lui de poezie, ma stia din scris.

Aripa din interior
Asa am aflat ca tocmai ma cunoscusem cu cel mai mare poet tigan din Romania, nu de alta, fiindca e singurul. Desigur, mai exista si Luminita Cioaba, sora monarhului cu palat la Sibiu, dar ea sta in Germania. Asta m-a facut sa ma gandesc la faptul ca s-ar putea face o Uniune a Poetilor tigani compusa din doua filiale, una in tara si alta in diaspora. Marian a tiparit doua volume de versuri, 'Soaptele mainii drepte' si 'Durematica', ultimul bilingv, in romana si romani. L-am deschis pe ultimul la intamplare si l-am intrebat ce inseamna 'Jekh imparato/ Saves bisterdem les,/ Akana jekh vrjama thai jekh timpo/ Kana bisterdem vi-l phaba.' Mi-a raspuns cu sinceritate ca habar n-are, ca e dintr-o familie de tigani de vatra si doar bunicii stiu romanes, poezile i-au fost traduse de o doamna care chiar se pricepe.

Nu-s critic literar, dar m-am asigurat ca versurile lui Marian nu-s librete de manele. Ma asteptam sa citesc ceva cu 'aur si parai', 'femei care e perverse' si 'aproapele iti intoarce spatele'. Mi-a placut, in schimb, cum descrie omuletul, destul de plastic,in poezia 'Iluzie cu umbre' o calatorie cu metroul: 'm-am inghesuit printre sfarcuri, sani,/ fond de ten,/ ziare si injuraturi.'

Cautarea personajului
Mi s-a parut interesant sa comit un reportaj despre poetul tigan, asa ca l-am chemat peste doua zile la o bere. Apucase sa-mi spuna ca e din Craiova si am avut un declic, ca o sa-mi spuna cum a facut parte din cine stie ce clan tiganesc de acolo, ca a fost prieten intim cu interlopul asasinat Caiac sau ca a ciordit, in tinerete, portofele in cartierul Fata Luncii sau in Craiovita. Am aflat ca nu a fost nici macar proxenet. Despre Caiac, Esop si alte glorii locale nu stie prea multe, cat a fost pusti parintii nu il lasau sa se amestece cu astia. Cat a stat in capitala Olteniei a locuit pe Calea Bucuresti, intr-o zona buna a orasului, unde nu existau clanuri. Parintii au insistat sa faca studii, asa ca la 35 de ani, cat are acum, e dublu licentiat, a terminat o facultate de agroturism, la Agronomie si sociologie, la Universitatea din Craiova. Cand era in liceu mergea la cenacluri literare in loc sa frecventeze manelarii.

Tot insistam: 'Nici macar n-ai ciordit cai atunci cand te duceai la bunici, la tara?'. Mi-a raspuns sec ca nu. In schimb, a inceput sa traga cu cornete cu ac impotriva celor care conduc 'societatea civila' tiganeasca de la noi. Considerandu-se tigan, a intrat intr-un ONG al minoritatii inca de cand era la Craiova. A ajuns, datorita pregatirii de sociolog, sa lucreze la Bucuresti (unde a si ramas) la Agentia Nationala pentru Romi, un oficiu guvernamental cu rang de secretariat de stat. Aici a vazut cum diversi lideri minoritari si demnitari tigani fac tot felul de smecherii si vor doar sa se imbuibe, in timp ce ii doare-n cur de marea massa, defavorizata, a comunitatii. A rezistat 'la stat' pana cand o gasca de tigani portocalii i-a inlocuit pe cei rosii cu care venise el. Acum lucreaza la un ONG din Ferentari, pe un salariu modest. Incearca sa duca la capat proiecte pentru scolarizarea copiilor de tigani, dar se tot impiedica si cade in nas din ratiuni birocratice. Fiindca a terminat si agroturism, viseaza la un moment dat, sa deschida niste pensiuni in comunitati tiganesti traditionale.

Anormal prin normalitate
Mi-am dat seama ca Marian e chiar un personaj. In timp ce societatea tiganeasca erupe in spatiul public prin regi si imparati, Bercea Mondialul si Leo de la Strehaia, stimabilul domn Ghita e un om care-si vede de treaba, nu umbla cu o tona de aur pe el, nu manipuleaza sabii, nu arunca cu bani peste Florin Salam si nici nu se pozeaza cu pitipoance inchiriate. E un om normal, atat cat de normal poate sa fie un poet.

×