x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum au intrat Băseştii în Familia Regală

Cum au intrat Băseştii în Familia Regală

de Dan Constantin    |    15 Feb 2012   •   17:03
Cum au intrat Băseştii în Familia Regală

Printul Paul intra in Familia Regala pe usa Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Recunoasterea descendentei acestuia, ca nepot legitim al Regelui Carol al II-la, deschide un capitol si mai complicat in drepturile revendicate. Un comunicat al Casei Regale a Romaniei, semnat de Regele Mihai I, arata ca decizia ICCJ nu creeaza nici un drept dinastic si nici nu stabileste apartenenta lui Mircea Grigore Lambrino, tatal Printului Paul la Casa Regala. Almanahul de Gotha, volumul VII – Nobilimea Lumii, il plaseaza pe Paul Philip Lambrino in pozitia 1c a Familiei Regale a Romaniei, iar pe micul Carol Ferdinand, nascut in 11 ianuarie 2010, pe urmatoarea treapta 1d, in linia directa de mostenitori plecata de la Carol al II-lea.

Necunoscand regulile Casei Regale, nu intram in detaliile mecanismului dinastic. Profanii retin doar ca intre Regele Mihai I, ca sef al Casei Regale a Romaniei, si Printul Paul s-a dus o lupta de decenii, al carei ultim episod este decizia ICCJ.
Interesant este ca in jurul Printului Paul s-a creat in ultimi ani o "curte" care a mizat pe un verdict favorabil in Justitie, care ar avea drept consecinte nu doar admiterea in Casa Regala a Romaniei, ci si deschiderea unor procese de revendicare a unei parti din patrimoniul acesteia. Sa nu facem procese de intentie acestor prietenii afisate in primul rand la evenimente mondene.

Dar nu putem sa nu remarcam disponibilitatea Printului Paul si a Printesei Lia de a accepta mai usor relatii sociale in comparatie cu eticheta stricta a Familiei Regale. Intre prietenii noi ai Printului Paul au aparut chiar presedintele Romaniei si familia Basescu. Totodata, este evidenta raceala tot mai accentuata a Palatului Cotroceni fata de Regele Mihai, "punctata" in opozitie cu evenimente oficiale in care apar Printul Paul si Printesa Lia, chiar si la ceremonii militare sau in interiorul unor institutii militare. Ca acest lant al legaturilor sa aiba o consistenta si mai mare, Traian Basescu si Maria Basescu l-au botezat pe Carol Ferdinand, fiul lui Paul Lambrino si Lia Triff (nascuta la Great Lakes, Illinois, in 23 februarie 1949). Botezul din luna mai 2010, intens mediatizat, a aratat deopotriva emotia gestului crestinesc, cat si bucuria statuarii unei relatii de rudenie intre familia prezidentiala si o familie cu sange albastru certificat. Se stie ca "institutia nasitului" are o mare importanta la romani. Taierea motului – 10 ianaurie 2011 – a fost alt moment important in care familia Basescu apare in prim-plan. Intre informatiile de retinut ca semnificatie, un cadou facut micului Carol Ferdinand – pixul Mont Blanc pe care Traian Basescu l-a folosit la semnarea multor documente importante.

Dupa ce acest lant al iubirii cu Casa Regala a fost sudat, si la care Printul Paul isi subliniaza apartenenta, Traian Basescu incepe o campanie furibunda de denigrare a Casei Regale a Romaniei! Tinta este Regele Mihai I, la adresa caruia Basescu Traian lanseaza acuzatii abjecte, care au starnit un val de proteste, cu ecouri si in strainatate.

De ce a devenit brusc "antimonarhic" Basescu, nas de os domnesc? Distanta luata de Casa Regala fata de masurile de austeritate – asumate si semnate (oare, cu pixul-cadou?) de Traian Basescu si solidaritatea Regelui Mihai cu demonstratiile pasnice din ultimele luni au largit si mai mult "frontul refuzului", rezistenta fata de actualul regim. Motiv suficient pentru furia lui Basescu impotriva monarhiei, vehiculata si ca o solutie posibila pentru insanatosirea societatii romanesti. Dar, iata, Inalta Curte de Casatie si Justitie da un verdict care, cel putin formal, il leaga si pe Traian Basescu de Casa Regala. Graba felicitarilor adresate de EBA "repusului" in drepturi Paul Lambrino arata cat de asteptat a fost verdictul ICCJ in familia Basescu.

Sa ne imaginam cum ar suna intrebarea fireasca in resedinta presedintelui Romaniei: "Ce mai face Printisorul?". Sa-l ocrotim ca pe tezaurul Bancii Nationale, urmeaza si alte procese, ar fi raspunsul corect.

×