x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum încearcă avocaţii să îi scape pe ucigaşii lui Marian Cozma de închisoare (II)

Cum încearcă avocaţii să îi scape pe ucigaşii lui Marian Cozma de închisoare (II)

de Istvan Deak    |    02 Oct 2011   •   21:00
Cum încearcă avocaţii să îi scape pe ucigaşii lui Marian Cozma de închisoare (II)

Se apropie recursul in cazul handbalistului Marian Cozma, injunghiat mortal in 2009, in fata unui local din Veszprem. In timp ce procurorii spe­ra ca instanta din Gyor sa defini­tiveze sentintele dictate de Jude­ca­to­ria Veszprem, avocatii apararii mizeaza pe cartea atacului si sunt convinsi ca vor diminua pedepsele clientilor lor.

Avocata lui Ivan Sztojka, Kereszturi Monika, are o explicatie surprin­za­toare pentru faptul ca mai multi martori au declarat in depozitiile lor ca l-au vazut pe Ivan Sztojka, in fata localului, langa Marian Cozma. 'Mar­torii il confunda pe Nemeth Gyozo cu Ivan Sztojka, fiindca ambii au fizic asemanator si erau rasi in cap in noaptea crimei. Gyozo a fost in fata localului si s-a batut. A recunoscut asta, dar a spus clar in depozitia sa ca nu l-a vazut pe Ivan Sztojka in fata localului. Deci martorii se refera la N. Gyozo. Vreau sa mai punctez inca un aspect, trecut cu vederea de toata lumea. In depozitiile lor, handbalistii spun ca au incercat sa il for­te­ze pe Cozma sa paraseasca zona, insa acesta a refuzat si s-a intors sa con­­tinue altercatia. Nu este treaba mea sa vorbesc despre R. Sandor, dar si in cazul lui, avocatii apararii au ma­­terial puternic pentru recurs, fi­ind­ca putem aduce in discutie legiti­ma aparare', a precizat Kereszturi, care nu are o versiune proprie despre modul in care a murit Marian Cozma: 'Despre momentul in care s-a aplicat lovitura fatala, eu tind sa cred versiunea lui R. Sandor, fiindca expertii au spus ca e posibil sa se fi intamplat asa. In cadrul altercatiei din strada, Ma­rian Cozma a incercat sa il atace pe N. Gyozo, R. Sandor, ca sa isi ape­re prietenul, a scos cutitul, cu in­ten­tia de a-l rani la picior pe hand­ba­lis­tul roman. Cozma a alunecat in cu­tit, intr-un mod atat de ghinionist, in­­cat lama cutitului i-a perforat inima. Da­­ca lucrurile s-au intamplat asa, atunci nu vorbim de crima cu preme­di­­tare, ci de o alta incadrare a fap­te­lor. Repet, R. Sandor are un avocat, ca­re cu siguranta stie aceste lucruri si e de datoria lui sa vorbeasca despre asta'.

Avocata lui Sztojka a precizat ca toti martorii, care depun depozitii neconforme cu realitatea, vor fi dati in judecata. 'Avem un prim martor pe care o sa il actionam in judecata, la insistentele clientului meu. Acest martor sustine ca l-a vazut pe Sztojka in noaptea crimei, la ora 23:00, la intrarea in localul Patriota, din Veszprem. Mai mult, martorul spune ca a si discutat cu Ivan, care i-a spus sa paraseasca localul, fiindca va izbucni un scandal mare. Martorul a adaugat ca a vazut un cutit in mana clientului meu, toate acestea in conditiile in care in rechizitoriu scrie ca Sztojka si prietenii lui au ajuns la local, la ora 1:52. Deci, ce sa credem despre un asemenea martor? Ca minte intentionat si trebuie dat in judecata pentru marturie mincinoasa', spune Kereszturi.

Ivan Sztojka, inchis pe Strada Kozma
Ironia sortii este ca inculpatul Ivan Sztojka asteapta recursul in inchisoarea de maxima siguranta Budapesta, care se afla pe Strada Kozma.
'Sa clarificam un lucru. Eu nu contest ca Ivan Sztojka a fost implicat in altercatia din discoteca. Exista probe video care dovedesc ca s-a batut, dar nu cu Marian Cozma, ci cu Uros Vilovski. Faptele de care se face vinovat Ivan Sztojka se incadreaza in ultraj si nu sunt pedepsite cu 20 de ani de inchisoare', a adaugat Kereszturi Monika

Avocatii apararii nu fac un secret din faptul ca mizeaza pe o amanare a recursului pana in 2012. 'Cu cat opinia publica va uita mai repede de cazul Cozma, care a tinut capul de afis al presei maghiare in ultimii doi ani, cu atat cresc sansele ca pedepsele sa fie diminuate. Cel putin asta cred avocatii, ca presiunea mediei si a opiniei publice isi pune amprenta asupra severitatii deciziilor jude­ca­to­resti din acest caz', au marturisit sur­se judiciare. 'Noi ne vom axa recursul pe trei piste diferite. In primul rand, vom cere achitarea lui Ivan Sztojka. Paralel vom cere o diminuare a pedepsei, iar pe a treia pista vom cere o eroare de procedura pentru incadrarea eronata a faptelor. Cu toate documentatia pe care o pregatim, speram sa dureze cam un an pana sa inceapa recursul la Curtea de Apel Gyor. Pe de alta parte mizam si pe faptul ca la Judecatoriile teritoriale se dau mereu pedepse exagerat de mari, care, in mare majoritate a cazurilor, sunt diminuate la Curtea de Apel', a marturisit avocata.

Avocata Kereszturi Monika ii reprezinta in acest caz si pe fratii Raffael Istvan si Raffael Janos, considerati capii bandei din Enying. Ea a marturisit ca au fost momente in care a vrut sa renunte la caz, insa a continuat din convingerea ca clientul ei este nevinovat. 'Familia mea m-a rugat sa renunt de mai multe ori. Dar sunt convinsa ca, daca in acea noapte nu ar fi murit Marian Cozma, ci altcineva, acest caz nu era umflat in asemenea mod. Ca sa dau un exemplu concret, sa luam cazul clientului meu Raffael Istvan. Exista o camera video care il prezinta pe R. Istvan pe tot parcursul incidentelor din discoteca si din strada, intr-un separeu la etaj, in timp ce bea alaturi de prietenii sai. Nu insulta pe nimeni, nu agreseaza pe nimeni. In ciuda acestui fapt, a stat un an in arest preventiv, desi nici nu stia ce se intampla in discoteca sau pe strada. Mai sunt astfel de exemple, persoane care parasisera localul inainte de izbucnirea incidentelor. Ei au fost incadrati la inceput ca suspecti, apoi invinuiti si au stat luni intregi in arest. Repet, vinovatii sa plateasca, dar fiecare doar pentru ce a facut', a concluzionat Kereszturi Monika.

×