x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum poate fi interpretat mesajul lăsat de Mădălina Manole - "Azi m-am născut, astăzi aleg să mor!”

Cum poate fi interpretat mesajul lăsat de Mădălina Manole - "Azi m-am născut, astăzi aleg să mor!”

de Mara Raducanu    |    14 Iul 2010   •   00:00

Mădălina Manole, "fata cu părul de foc" a muzicii uşoare româneşti a ales să-şi pună capăt zilelor. Tragedia a şocat pe toată lumea, mai ales că în după-amiaza zilei de marţi,
13 iulie, adică cu câteva ore înainte de sinucidere, artista a dat un interviu pentru Agerpres, potrivit agenţiei. Interviu în care emana aceeaşi veselie molipsitoare dintotdeauna, fără nici un gest sau o mină tristă care să prevestească tragedia. "Sunt o artistă împlinită, o mamă şi o femeie fericită. Am fost cea mai fericită mămică de pe pământ în clipa în care mi-am strâns puiul în braţe", a declarat aceasta. Mai mult, Mădălina a vorbit despre planurile ei, incluzând albumul "09 Mădălina Manole", pe care l-a terminat de înregistrat la sfârştul lunii ianuarie şi urma să-l lanseze. În ciuda atitudinii optimiste pe care o afişa oriunde mergea, "fata cu părul de foc" a hotărât să spună stop vieţii. Tristeţe, lacrimi, păreri de rău, supoziţii, comentarii. Ce a determinat-o pe acea Mădălina veselă, optimistă, o prezenţă încântătoare pe scenă să ia o asemenea decizie, tocmai când lucrurile din viaţa ei începuseră să se liniştească. Când artista spunea mai răspicat decât oricând că "este de trei ori femeie: mamă, soţie şi artistă" şi că niciodată nu a fost mai fericită.

"DRAMA MAGDALENEI MANOLE NU ARE NICI O LEGĂTURĂ CU PERSONAJUL MĂDĂLINA MANOLE"
"Lucrurile nu sunt chiar aşa cum par. Dacă exemplul lucrurilor vizibile par atât de perfecte, atunci te îndrepţi spre lucrurile nevăzute.
Trebuie să trecem de imaginea perfectă a vedetei, să ne gândim la om şi îţi dai seama că sunt două fiinţe diametral opuse. Drama Magdalenei Manole (n.r. - cunoscută publicului cu numele de scenă Mădălina Manole ) nu are nici o legătură cu personajul Mădălina Manole. Omul din spatele vedetei putea să aibă probleme personale", a declarat pentru Jurnalul Naţional, psihologul Jeni Chiriac.

Referitor la momentul ales de Mădălina pentru a-şi pune capăt zilelor - chiar de ziua ei, după ce fusese la o petrecere privată unde a sărbătorit alături de soţ, ciocnind, odată ajunşi acasă înainte de culcare un ultim pahar de vin cu acesta - Jeni Chiriac a declarat că "argumentele pentru decizia artistei nu trebuie căutate în ultimele
24 de ore din viaţa ei sau în ultima lună, cauzele fiind mult mai adânci decât par la prima vedere. Artista a trecut prin toţi paşii care au făcut-o probabil să se considere împăcată că asta e cea mai bună soluţie. Actul e în egală măsură şi pe ideea de a transmite un mesaj. Pentru o minte de artist poate avea o simbolistică aparte. Mesajul lăsat de Mădălina Manole poate arăta relaţia dintre mama şi femeia din ea, relaţia soţ-soţie". Pe de altă parte, spune intervievata noastră, mesajul lăsat de artistă poate fi interpretat şi pe ideea "azi m-am născut, azi mi-am dorit să mor".

"UN SINUCIGAŞ NU TREBUIE SĂ FIE NEAPĂRAT DEPRESIV"
"Mesajul Mădălinei Manole nu are nimic pesimist în el. Dimpotrivă, este unul pozitiv într-o lume personală moartă, anesteziată a artistei. O lume în care nu se mai poate pune problema de a lupta, ci de a rezista. Dincolo de tragedia situaţiei, repet, mesajul artistei este unul optimist pe idee că viaţa merită trăită. Şi să ştiţi că, în ciuda a ceea ce credem toţi, un sinucigaş nu trebuie să fie neapărat un om depresiv. Dimpotrivă, un sinucigaş poate să bea şi să ridice paharul până în ultima clipă, asta nevând nici o legătură cu alegerea de a-şi lua viaţa"

TUDOREL BUTOI: "NU PUTEM AVEA CERTITUDINEA SCRIITURII!"
Despre tragedia Mădălinei Manole şi despre circumstanţele şi felul în care artista a decis să-şi pună capăt zilelor, am vorbit şi cu profesor universitar doctor Tudorel Butoi, psiholog criminalist. "Da, poate fi vorba despre un suicid de tip atipic. Adică, atunci când spun suicid tipic vorbim despre un individ care vede lumea în negru, care abandonează lupta cu viaţa. În cazul acesta, este vorba despre un om plin de viaţă, care răspundea provocărilor, care avea un statut social recunoscut.
E un caz dificil, care va lăsa loc de multe interpretări, care va fi discutat şi analizat foarte atent. După părerea mea, cam într-o săptămână se va putea da o ipoteză clară a ceea ce s-a întâmplat. Când un om ia hotărârea de a-şi lua viaţa el se foloseşte de ceea ce are la îndemână şi ceea ce consideră mai eficient în acel moment.
Iar în legătură cu mesajul lăsat de artistă, îmi daţi voie, în cariera mea de criminalist în care am învăţat să mă îndoiesc până şi de mine, să vă spun că nu putem avea certitudinea scriiturii. Dacă eu mor, oricine poate să scrie un mesaj pe telefonul meu şi să spună că l-am lăsat eu. De asta vă spun că este un caz greu, care trebuie analizat minuţios".

×
Subiecte în articol: special