x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum trecem peste trădarea unui prieten bun

Cum trecem peste trădarea unui prieten bun

de Oana Portase    |    22 Aug 2019   •   09:10
Cum trecem peste trădarea unui prieten bun

Vorbim destul de des de trădările în dragoste însă și rupturile dintre prieteni pot fi la fel de dureroase și ne pot măcina mult timp. Fie că un prieten bun dezvăluie lucruri intime despre noi, ne păcălește cu banii sau pur și simplu dispare din viața noastră, durerea poate fi la fel de apăsătoare ca a unei despărțiri. În primul rând ne doare și ne șochează trădarea, apoi apare sentimentul că poate am greșit noi cu ceva. Cu puțină consiliere, putem trece peste această trădare și vom înțelege că incapacitatea unor oameni de a fi loiali nu ține de noi.

 

Semne că un prieten nu ne este tocmai loial apar din timp, însă de cele mai multe ori le ignorăm. Aceștia lansează mici înțepături sau aflăm diverse lucruri din anturaj, dar ne facem că nu am auzit și nu dăm crezare. Specialiștii spun că ar trebui să clarificăm aceste aspecte și să le comunicăm prietenilor atunci când ne simțim neimportanți sau neînțeleși. Ca în orice relație, avem așteptări și de la prietenii noștri. Ne așteptăm ca ei să ne înțeleagă pe deplin emoțiile, trăirile și să ne ofere sprijin fără a ne judeca. Dezamăgirea apare atunci când ne dăm seama că nu suntem ascultați cu adevărat și, mai mult, suntem criticați. În astfel de momente avem tendința să trecem peste fără să clarificăm cu prietenii noștri ce nu merge în relația de amiciție. Trebuie să le spunem deschis, fără reproș, ce simțim, ce ne deranjează, ce se poate repara. Altfel, apar tot mai multe frustrări iar relațiile se vor deteriora.

Totul pornește de la încredere

Ne simțim trădați doar dacă am oferit încredere, iar o relație apropiată, de iubire sau de prietenie, este bazată în primul rând pe încredere. “În momentul în care un prieten dezvăluie un secret sau informații intime despre noi, este momentul să înțelegem că acesta nu a apreciat încrederea pe care i-am acordat-o și nu a avut nici cea mai mică urmă de empatie. De asemenea, sunt situații în care oferim pe lângă suportul emoțional și ajutor financiar. Frecvent, apar certuri sau chiar rupturi definitive în relațiile de prietenie pornind de la bani iar lipsa de onestitate este cea care rănește destul de mult. Oamenii nu stau să analizeze corect ce anume îi revoltă: minciuna cu bună știință (intenția de înșelăciune) sau lipsa de responsabilitate și respectul față de propriul cuvânt? În ambele ipoteze, singura opțiune este iertarea și depășirea momentului pentru că un conflict prelungit și fără finalitate nu poate aduce decât suferință în plus”, explică psihologul Lorena Diaconescu pentru Jurnalul.

Cum evităm dezamăgirile

Nu îi putem controla pe cei din jur, nu îi putem educa și nu le putem schimba obiceiuri dobândite încă din copilărie. Important este să ne setăm clar așteptările pe care le avem la cei din jur și să analizăm sincer dacă aceștia le pot îndeplini sau nu. De obicei avem mai mulți prieteni pe care îi considerăm apropiați și cărora le cerem ajutor sau le facem confesiuni. Însă nu toți au același sistem de valori ca noi și trebuie să ne raportăm diferit la fiecare în parte, asta nu înseamnă neapărat să le ascundem lucruri sau să fim nesinceri, ci să dozăm nivelul de așteptări și ce informații împărtășim. “Orice relație, fie ea de cuplu sau de prietenie, trebuie evaluată corect răspunzându-ne singuri la întrebarea: căror nevoi răspunde această relație? În prietenie, dacă ceea ce ne leagă este nevoia de a fi ascultați sau de a râde împreună ori de a experimenta tot felul de lucruri care ne pasionează pe amândoi, ne vom rezuma la acestea. Spre exemplu, avem prieteni care răspund nevoii noastre de a călători, alți prieteni care răspund nevoii de socializare zilnică, alții cu care mergem la teatru etc. Așadar trebuie să înțelegem rolul fiecărui prieten în viața noastră fără a ne crea așteptări suplimentare și aducătoare de frustrări iar sinceritatea în prietenie depinde de modul în care se construiește relația. Dacă o relație nu mai corespunde nevoilor noastre, probabil că rolul acelui prieten în viața noastră s-a încheiat și trebuie să mergem mai departe”, mai spune Lorena Diaconescu.

 

 

×