x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Curcubeu de eurocandidaţi

Curcubeu de eurocandidaţi

de Lavinia Dimancea    |    Sînziana Stancu    |    06 Iun 2009   •   00:00
Curcubeu de eurocandidaţi
Sursa foto: Thomas Lange/Reuters

Din aproximativ 9.000 de candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European, doar câţiva au atras în mod special atenţia presei de pe continent, datorită personalităţii lor zgomotoase şi a legendelor create în jurul lor.



De departe, figura centrală a actualelor alegeri parlamentare europene pare a fi mogulul media şi premierul italian Silvio Berlusconi. El ar fi încântat şi de un mandat în Parlamentul European, unde a mai fost în trecut, când vremurile permiteau simultan un dublu mandat parlamentar - european şi naţional - dar unde a fost prezent mai mult simbolic.

Actuala candidatură pentru PE îi dă însă mult loc de manevră politică. Conform unui scenariu prezentat de Der Spiegel, Berlusconi are toate şansele să câştige alegerile europene, dar odată ajuns acolo, el ar demisiona şi va da posibilitatea altui candidat să "urce" pe listă în locul lui. Berlusconi ştie foarte bine că se bucură încă de mare popularitate în Italia şi vrea prin asta să le sporească şansele şi celorlalţi candidaţi, mai puţin populari decât el.

PAPI ITALIANO
Iniţial, Berlusconi a încercat să sensibilizeze electoratul prin promovarea unui contingent de frumuseţi autohtone, ispititoare, menite să convingă electoratul de eficienţa unei politici cu chip de divă la Bruxelles. Dar, în scurt timp, şeful Guvernului de la Roma a dat de dracu'.

Adică, de nevastă-sa, Veronica Lario, cu care este însurat de 30 de ani, şi care a găsit că e timpul să îi dea o lecţie de viaţă de neuitat. Şi ultima, pentru că armata de miss-uri, de artiste, fotomodele şi chiar de foste concurente la Big Brother pe care încerca Berlu să le promoveze a umplut paharul infidelităţii conjugale.

Dar picătura ce l-a făcut să se reverse însă a fost o minoră blondă, din Napoli, Noemi, care îi spunea "papi", pe numele de cod folosit de fetele cu care petrecea la vila lui din Sardinia. Veronica a izbucnit, denunţându-le public pe "neruşinatele ahtiate după putere" de pe lista de partid a soţului ei şi anunţând că dă divorţ, pentru că nu mai vrea să stea cu "un bărbat care umblă cu minore".

Singura care a supravieţuit "epurării" făcute de însuşi Berlusconi, după scandalul cu Veronica, este Barbara Matera. Blondă, bine proporţionată, fostă finalistă la concursul Miss Italia, Barbara, la cei 27 de ani ai săi, este vedetă şi prezentatoare la televiziune şi poate fi văzută şi în câteva filme pe YouTube.

Barbarei nu i-a fost ruşine să spună că nu prea are experienţă în politică, dar "papi", după cum a aflat presa italiană, a fost foarte grijuliu cu fetele de pe lista lui şi le-a pus specialişti care să le înveţe cât de cât cu ce se mănâncă politica de la Bruxelles. Aşa că Barbara ştie lecţia, rămâne doar să fie aleasă.

SIMBOLUL DIVERSITĂŢII FRANCEZE
Şi preşedintele francez a adoptat ideea prezenţelor fermecătoare în viitorul Parlament European. "Garda" preşedintelui francez la Europene nu a fost însă la fel de scandaloasă ca a premierului italian. Figura emblematică pe care Nicolas Sarkozy a promovat-o în primul rând pe plan intern este Rachida Dati.

Fiica unor imigranţi nord-africani, Rachida Dati a devenit simbolul "diversităţii etnice" în politica franceză, după ce preşedintele Sarkozy a numit-o ministru al Justiţiei. Femeie ambiţioasă, sexy, carieristă necăsătorită, Rachida le-a dat de lucru ziarelor de scandal după ce a rămas însărcinată cu primul copil, la 43 de ani, refuzând să spună cine este tatăl.

Nu a făcut-o nici până acum şi, din cauza asta, au circulat multe zvonuri pe seama ei, cele mai îndrăzneţe fiind că însuşi preşedintele Sarkozy ar putea fi tatăl micuţei Zohra, născută la începutul acestui an, iar dacă nu, cel puţin naşul ei de botez. Tot presa de scandal, mai ales cea din Marea Britanie, a vehiculat la un moment dat şi zvonul că unul dintre fraţii lui Nicolas Sarkozy este tatăl fetiţei.

Oricum ar fi stat lucrurile, Sarko a chemat-o la el pe Rachida, imediat după ce a născut, punându-i în vedere să candideze pentru alegerile europarlamentare. Rachida ar fi plâns de i s-ar fi rupt cămaşa pe ea şi l-ar fi implorat pe preşedinte să nu o trimită la Bruxelles, însă el a rămas neînduplecat, spunându-i că n-are de ales: ori face cum spune el şi i se garantează revenirea pe uşa din faţă a politicii franceze, ori se alege praful de toată cariera ei politică. Rachida s-a supus.

NEMŢOAICA CU CHILOŢII ÎN VINE
Rachida şi-ar putea încrucişa drumul cu candidata Germaniei, Gabriele Pauli (foto). Fermecătoarea femeie politician, licenţiată în comunicare politică, acum candidează din partea unui mic partid conservator din landul Bavaria, "Alegătorii Liberi".




Ea a devenit faimoasă în 2007, când l-a criticat pe guvernatorul de atunci al landului Bavaria, Edmund Stoiber, pentru că a încercat să obţină "informaţii despre amanţi şi consumul de alcool", forţându-l să nu mai candideze, în 2008, pentru un alt mandat la cârma landului. Stoiber a demisionat şi din funcţia de preşedinte al CSU (Uniunea Creştin-Socială), formaţiunea politică "soră a celei conduse de cancelarul german Angela Merkel, CDU (Uniunea Creştin-Democrată).

După aceea, Gabriele a devenit cea mai proeminentă femeie-politician din partid. Acum, cu ocazia candidaturii ei pentru PE, roata s-a întors şi Gabriele trebuie să facă faţă din nou unui scandal cu chiloţii în vine, care a izbucnit în scurt timp după ce îl compromisese pe Stoiber. Gabriele a apărut pe coperta revistei Parl Avenue acoperită cu un steag bavarez, purtând perucă roşie şi mănuşi de cauciuc.

Dar asta n-a fost nimic. Fotoreporterii revistei au vrut să o înfăţişeze ca pe o adevărată femeie uşoară şi în paginile revistei au publicat o fotografie în care Gabriele, care participase la şedinţa foto, îşi scotea chiloţii de sub o rochie mulată perfect pe corp şi îi strecura în poşetă.

Asta nu o demobilizează însă, ea anunţând că va da în judecată publicaţia cu pricina şi pe altele care au reprodus fotografia cu chiloţii, pentru că i-au afectat imaginea şi au încălcat intimitatea. Pe blogul ei, Gabriele îi sfătuieşte pe toţi cei care stau cu ochii pe ea "să părăsească dormitorul, atunci când îşi scoate ea chiloţii!"...

MATEMATICIANUL, COSMONAUTUL ŞI PILOTUL
Şi tabăra masculină a candidaţilor are figurile ei "colorate". Una dintre ele este matematicianul suedez în vârstă de 48 de ani, Christian Engstrom, capul de listă al "Partidului Piraţilor", care luptă pentru eliberarea internetului de controlul şi intervenţia guvernului. Fondat în 2006, Partidul Piraţilor a devenit cea de-a treia formaţiune politică din Suedia.

Cehia îşi trimite în PE "primul cosmonaut non-sovietic ajuns în spaţiu", după cum precizează Der Spiegel. Este politicianul ceh de 60 de ani Vladimir Remek. Din Franţa va candida şi un fost pilot de raliu, finlandezul Ari Vatanen, care a câştigat de patru ori Dakarul. Vatanen are 57 de ani, candidează din partea Partidului Creştin Democrat şi este recunoscut pentru faptul că face economie de cuvinte când explică ceva.

SÂNGE ALBASTRU VENEŢIAN
Vorbeşte fluent cinci limbi, îi cunoaşte pe jumătate dintre şefii de stat şi de guvern ai Europei, iar cu cealaltă jumătate se înrudeşte. Aşa s-a prezentat la o recentă conferinţă de presă Emanuele Filiberto Umberto Reza Ciro Rene Maria di Savoia, pe scurt, nepotul de 36 de ani al ultimului rege şi prinţ de Veneţia şi Piemont. El va candida din partea Partidului Creştin Democrat, ai cărui lideri îl recomandă ca fiind "o persoană extraordinară şi foarte capabilă".

Presa e de altă părere, spunând că, până acum, prinţul nu a avut prea mult noroc nici în viaţa profesională, nici în cea personală, trecând prin momente dificile din cauza prietenilor sau a angajaţilor săi. Unii au fost implicaţi în scandaluri cu dansatoare, alţii au fost anchetaţi pentru evaziune fiscală şi fraudă, iar alţii, arestaţi pentru legături cu mafioţii.

EBA, PARIS HILTON A CARPAŢILOR
"Deşi în mod clar brunetă, Elena Băsescu a fost comparată cu blonda platinată Hilton, iar potenţialii alegători o pot aprecia online, văzând-o tolănită pe scaune de maşină sau călare pe un cal culcat.

Ea este fiica lui Traian Băsescu, preşedintele României, şi candidează ca independent pentru Parlament, în strigăte puternice de nepotism", afirmă Daily Telegraph, într-un articol publicat luni, citat de Mediafax. Agenţia germană DPA o prezintă pe Elena Băsescu comparând-o cu Rashida Dati, fost ministru francez al Justiţiei, într-un material intitulat "Starlete şi sovietici condimentează cursa pentru mandatele europene".

"Dati ar putea concura pentru lumina reflectoarelor de la Bruxelles cu Elena Băsescu, 29 de ani, fiica preşedintelui României, Traian Băsescu, uneori numită Paris Hilton a Carpaţilor. (...) Înaintea candidaturii, Băsescu era cunoscută în principal pentru coafura stil Cleopatra, pasiunea pentru cluburi de noapte şi celebrele probleme cu detalii gramaticale, cum ar fi diferenţa dintre singular şi plural", scrie DPA.

×
Subiecte în articol: special