x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Curs de evitat capcanele avocaților ținut de un fost judecător

Curs de evitat capcanele avocaților ținut de un fost judecător

de Ion Alexandru    |    15 Mai 2020   •   09:50
Curs de evitat capcanele avocaților ținut de un fost judecător
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
Cunoscutul avocat Adrian Toni Neacșu, fost judecător și ex-membru al Consiliuliui Superior al Magistraturii, a dezvoltat un curs online inedit pentru absolvenții facultăților de drept care vor să intre în profesia de avocat. Obiectivul acestui curs este acela de a-i ajuta pe candidați să identifice greșelile inserate intenționat de examinatori în testele-grilă, unde există întrebări cu mai multe variante de răspuns, dar și pentru a nu cădea în capcana răspunsurilor ambigue sau în care anumite conjuncții au fost înlocuite. Avocatul Neacșu numește aceste “greșeli” ca fiind metode de creare artificială a dificultății unui examen de admitere în avocatură. Statistic, cei mai mulți pretendenți respinși la aceste examene se lovesc fix de aceste artificii, obținând, din acest motiv, un punctaj cu câteva sutimi sub baremul necesar admiterii.
 
Este vorba despre un curs online pentru admiterea în avocatură. Ideea a pornit de la discuțiile pe care Adrian Toni Neacșu le-a avut cu tinerii absolvenți ai facultăților de drept sau cu cei care urmează, încă, cursurile acestor instituții de învătământ, care au ridicat problema neclarității întrebărilor din testele-grilă de la examenele pentru admiterea în profesia de avocat. “Aceste neclarități sau chiar capcane inserate în respectivele întrebări ale testelor grilă fac ca examenul să devină unul extrem de greu. Chiar dacă respectivii candidați sunt foarte bine pregătiți în materie, au dificultăți serioase”, a precizat, în exclusivitate pentru “Jurnalul”, avocatul Adrian Toni Neacșu. În acest sens, au fost puse bazele unui curs online care își propune să-i învețe pe cei care urmează să susțină un astfel de examen cum să abordeze testul-grilă care conține întrebări cu mai multe variante de răspuns.

“Există multe greșeli, intenționate, în aceste teste-grilă. Când vorbim de asemenea teste, răspunsul corect se află în fața ochilor, însă sunt inserate capcane, în ideea ca examenul să fie trecut de cât mai puțini candidați. O astfel de capcană, spre exemplu, verifică cunoștințele candidatului cu privire la o anume lege, iar, în întrebare, conjuncția <<și>> este înlocuită cu <>, putând induce, deliberat, în eroare candidatul. Întrebarea sau variantele de răspuns sunt, astfel, greșite, cu scopul de a încurca”, precizează avocatul Neacșu.
 
Rata trecerii examenului este de 10 la sută
Fostul judecător susține că, pe piață, există foarte multe manuale sau lucrări destinate celor care vor să intre în avocatură, în care teza centrală este aceea a învățării foarte temeinic a Codurilor. Însă, la examen, această chestiune este subsidiară. Acesta este și motivul pentru care, în ultimii ani, cu excepția anului 2019, rata de admitere în profesie a fost de maximum 10 la sută. “Este o cifră apropiată celei de la admiterea în magistratură, unde însă sunt alte proceduri de examinare și unde, realmente, este mult mai greu de intrat. Aici, însă, pentru avocatură, este vorba despre o dificultate artificială a examenului”, mai spune Adrian Toni Neacșu. Acesta a precizat că, anual, sunt admiși în avocatură câteva sute de candidați, din 3.000 de solicitanți. “Numărul de absolvenți ai facultăților de drept este mare, iar majoritatea celor care reușesc să și profeseze meseria pentru care s-au pregătit aleg avocatura. Jurist-consult este o meserie perimată, despre notari publici nu mai vorbesc, iar ca procuror sau judecător este o altă discuție. Avocatura este o profesie liberală în care poți să atingi infinitul din toate punctele de vedere. Însă, ca în orice profesie liberală, rezistă cei mai buni. Astfel, se constată că, din cei 3.000 de candidați pe an, doar 200 – 300, primesc, în urma testului-grilă, un punctaj mai mare de 7. La fel cum tot 200 – 300 de candidați reușesc să ia 2 puncte. Restul, marea masă, se situează în jurul punctajului 6 – 7, în condițiile în care, pentru a trece examenul, trebuie să primești minimum nota 7. O mare parte, însă, se situează în jurul notei 6,5 – 6,8, tocmai din cauza dificultăților artificiale inserate în testele-grilă, despre care vorbeam mai sus”, a declarat Toni Neacșu.
 
Metoda lui Neacșu
În acest sens, Adrian Toni Neacșu a elaborat un curs special, conceput și echilibrat care să ajute candidații să treacă examenul de admitere în avocatură, ca stagiar la INPPA sau definitiv. Cursul analizează în detaliu mecanismele și automatismele specifice testelor-grilă în domeniul juridic. Cursul este destinat absolvenților de facultate care participă la examenul de intrare în avocatură ca stagiar, celor care participă la intrarea în avocatură ca definitivi, celor care au picat, în anii anteriori, aceste examene și care au un element comun. Vor să obțină mai multe puncte la testarea grilă.
“Este vorba despre devoalarea sectretelor grilei de admitere, sunt 50 de lecții practice, împărțite în nouă secțiuni, constând în aproximativ 5 ore de înregistrare video, care se referă la modul în care arată grila de examen, pentru a ști cu ce ne confruntăm la examen, la grile <> și <>, care este ordinea întrebărilor în grilă, cum se fac întrebările și, nu în ultimul rând, ce tipuri de întrebări sunt”, spune avocatul Adrian Toni Neacșu. Acesta arată că poate “sparge” aceste capcane, întrucât a descoperit faptul că examinatorii dau chiar ei indicii cu privire la răspunsul corect. “Statistic, ca un exemplu, s-a observant că primul răspuns la întrebările cu răspunsuri multiple, deci “a”, nu este niciodată prima opțiune sau nu este aproape niciodată răspunsul corect. De asemenea, ar trebui evitată negația absolută. Trebuie ținut cont de principiul conform căruia variantele opuse se atrag. Astfel încât doar una dintre ele este cea corectă. Sunt lucruri de bun simț și, foarte important, greșelile gramaticale nu sunt din coduri. Acestea nu trebuie bifate”, a conchis acesta.

Cine este autorul acestei idei
Adrian Toni Neacșu este avocat atât în cadrul Baroului București, cât și în cadrul Baroului de la Chișinău. Începând cu anul 1998, a activat ca judecător la Judecătoriile Panciu și Focșani, precum și la Tribunalului Vrancea, unde a deținut, timp de două mandate consecutive, funcția de președiunte. Ulterior, a activat ca membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, unde a fost ales, în anul 2011, ca reprezentant al judecătorilor de tribunale.
Fostul judecător a fost formator al Școlii Naționale pentru Grefieri și, mai târziu, organizator și trainer în atelierele “Convinge judecătorii” și “Câștigă procese”. Adrian Toni Neacșu este membru al International Association for Court Administration (IACA) și membru fondator al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, al Asociației Societatea pentru Justiție, al Rețelei Naționale a Adunărilor Generale a Instanțelor Judecătorești sau al fundației Romanian Legal Institute Informațion. De asemenea, este fondatorul programului Jurindex, care a deschis accesul publicului la textele hotărârilor judecătorești.
În plan publicistic, fostul magistrat este autorul mai multor lucrări de drept, dar este și redactor-șef al revistelor “Pandectele Române și “Monitorul Justiției”.
 
 
 
 
 

×