x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dalida a Romăniei

Dalida a Romăniei

de Carmen Anghel    |    07 Sep 2007   •   00:00
Dalida a Romăniei

Doina Badea a fost una dintre cele mai interesante şi puternice voci ale muzicii uşoare romăneşti. Dar la fel de bine interpreta şi muzică populară sau romanţe. Cutremurul din ‘77 i-a frănt zborul.


Doina Badea a fost una dintre cele mai interesante şi puternice voci ale muzicii uşoare romăneşti. Dar la fel de bine interpreta şi muzică populară sau romanţe. Cutremurul din ‘77 i-a frănt zborul.


Avea 37 de ani. Şi avea tot ce işi putea dori: o carieră strălucitoare. Un soţ iubitor, pe care il adora, doi copii frumoşi. Increzătoare cănta: "Cred in fericirea noastră/ Cum cred că va răsări măine-o nouă zi/ Cred in fericirea noastră,/ Imensă ca un ocean de bucurii (...)".

Vocea ei era considerată un fenomen. De altfel, i se spunea Dalida a Romăniei. Doina, care se născuse la Craiova in 1940, debutase la Deva, pe scena teatrului de aici, in 1960. Adevărata lansare a fost in Bucureşti. Colegii de scenă o iubeau şi o apreciau. Compozitorii nu o mai slăbeau cu propunerile de noi căntece: ştiau că orice interpretează ea devine şlagăr.

Doina işi iubea meseria şi o respecta. Trăia şi cănta cu pasiune fiecare melodie. Era din ce in ce mai căutată...

Apoi... Căteva clipe lumea şi-a pierdut echilibrul. De ajuns insă ca vieţi frumoase, vieţi nevinovate, vieţi in plină floare să fie secerate. Â

La 4 martie 1977, Doina Badea a murit strivită de blocul care s-a prăbuşit din cauza cutremurului. Au murit ea, soţul, Traian, şi cei doi copilaşi. In căteva clipe, o frumoasă poveste de viaţă a dispărut.

Au rămas in urma ei o grămadă de moloz, o durere imensă şi, astăzi, la 30 de ani de la tragica dispariţie, căteva amintiri. Durerea imensă a şters amintirile, chiar şi ale celor apropiaţi, atăţi căţi mai sunt. Ca să nu mai sufere, au preferat să uite.

Dar căntecele Doinei Badea au rămas. Şi sunt la fel de frumoase şi de proaspete ca acum 30 de ani.

Deschideţi, deschideţi fereastra... sufletului. Minunaţi-vă de vocea fenomenală a Doinei Badea.


AVEA CARISMĂ
"Doina Badea nu avea o frumuseţe ieşită din comun, nu era ca o păpuşă Barbie, dar era interesantăA avut un succes extraordinar la public, mai ales că avea căntece minunate, iar vocea ei era deosebită. Nu mai era cineva cu o
voce ca a ei. Avea un farmec extraordinar şi o siguranţă incăt aduna in preajma sa toţi bărbaţii frumoşi"

Marina Voica


O voce care nu poate fi uitată

Uneori se răzvrătea: "Voi, compozitorii, mă socotiţi bună doar pentru concursurile şi festivalurile de la Mamaia, să vă prezint acolo melodiile şi să vă aduc pe tavă nişte premii, dar nici unul nu vă găndiţi să-mi oferiţi un căntec mai de duh pe care să-l cănte cu mine toată lumea". Aşa işi aminteşte Temistocle Popa că ii spunea Doina Badea. Să ascultăm CD-ul cu frumoasele melodii interpretate de Doina Badea.

×
Subiecte în articol: special