x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Daţi-ne copiii înapoi!

Daţi-ne copiii înapoi!

de Carmen Plesa    |    12 Mar 2008   •   00:00
Daţi-ne copiii înapoi!

ASOCIAŢIE ● Mame italiene denunţă abuzurile Serviciilor sociale
Într-o singură săptămână, în Asociaţia "Madri, Corragio!", lansată de Claudia Amut, românca lăsată fără copii de Serviciile sociale din Italia, s-au înscris 15 mame italiene şi un tată. Pe toţi i-a lăsat Tribunalul pentru Minori fără copii, toţi se plâng de abuzuri din partea asistentelor sociale. Mâine, la Rimini, se analizează apelul în cazul copiilor români.



ASOCIAŢIE ● Mame italiene denunţă abuzurile Serviciilor sociale
Mai multe mame italiene, ai căror copii au fost luaţi prin decizii ale Tribunalului pentru minori, s-au alăturat asociaţiei "Madri, Corragio!‘‘, lansată de Claudia Amut.


Tribunalul din Rimini va decide mâine dacă acceptă apelul în cazul decretului emis de Tribunalul de minori din Bologna, prin care româncei Claudia Amut i-au fost luaţi cei trei copii. O misiune dificilă pentru cei doi avocaţi care se luptă în acest caz – unul din partea Consulatului României de la Milano şi unul angajat de familie, deoarece legea italiană nu este clară în ceea ce priveşte atacarea acestui tip de decret. Tribunalul pentru minori din Bologna a emis un decret provizoriu, pe timp... nelimitat.

Între timp, "Madri, Coraggio!‘‘ ("Mame, Curaj!‘‘), asociaţia lansată de avocatul Salvatore di Grazzia şi Claudia Amut, a adunat într-o singură săptămână 16 adeziuni. 15 italience, mame ai căror copii au fost luaţi de Tribunalul pentru minori, în urma rapoartelor emise de Serviciile Sociale, şi-au trimis expunerea cazurilor lor şi au anunţat că vor să facă parte din această asociaţie. În "Madri, Corragio!‘‘ s-a înscris însă şi un tată italian. "Ştiu că această asociaţie are în numele ei cuvântul «mame», dar vă rog să primiţi şi un tată disperat, ai cărui copii au fost luaţi‘‘, a spus italianul. "A fost nevoie să vină o româncă pentru a ne uni pe noi, italiencele lăsate fără copii, speriate de Serviciile Sociale, pentru a iniţia o asemenea asociaţie‘‘, a spus una dintre italiencele care s-au înscris în "Madri, Coraggio!‘‘.


INTIMIDATE. De la Ravena, au scris asociaţiei "Mame, curaj!‘‘ patru mame ai căror copii au fost luaţi tot prin decizii ale Tribunalului pentru minori din Bologna. "Suntem patru mame pedepsite cu abuz de putere de către superficialele servicii sociale, pentru că am contesat sistemul lor penitenciar. Ne-au ţinut tot timpul sub presiune, sub ameninţarea că ne vor lua micuţii. (...) Noi nu am reuşit să creem un comitet, o asociaţie, pentru că ne-am lăsat intimidate mai întâi de asistentele sociale şi apoi de şefii de la AUSL din Ravena‘‘, se spune în scrisoarea adresată de către italience.

"Asistentele sociale dau vina pe Tribunalul de minori, când de fapt ele sunt cele care fac rapoarte negative în baza cărora ne sunt luaţi copiii de lângă noi. Nu fac niciodată rapoarte pozitive, o dată ce eşti în mâinile lor. Fac asta pentru a avea un salariu la sfârşitul lunii, pentru ele şi pentru şefii lor, altminteri ar trebui să «strecoare apa» (n.r. asistentele sociale sunt angajate doar cu contracte temporare). Deschid case familiale pentru a avea banii publici şi ajutoare de la diferitere fundaţii, pentru a-i împărţi între ei‘‘, spune o altă "mamă curaj‘‘.


DUŞI ÎN "GHETOURI‘‘. "Aceste locuri unde cazează copiii noştri sunt adevărate ghetouri. Dacă noi, ca mame, ne-am comporta cu fiii aşa cum se comportă în aceste case familiale, ni i-ar lua pe bună dreptate. Şi noi am trimis documentaţia la CEDO, trebuia ulterior să mai integrăm documentele referitoare la ultimele evenimente petrecute. Dar din cauza intimidărilor şi din dorinţa de a ne proteja copiii, am ezitat. Aveam 6 luni la dispoziţie, care acum au expirat. Dar poate ne ajutaţi dumneavoastră să scriem din nou‘‘, se spune în scrisoarea trimisă de patru mame din Ravena.
Claudiei Amut i-a scris şi o mamă căreia i-au fost luate două fetiţe, dar după multe lupte i-a fost aprobată cererea pentru a locui şi ea cu micuţele într-o casă de tip familial.


LA UN LOC CU PROSTITUATELE. "Pot sa te înţeleg foarte bine, mai mult decât îţi imaginezi. Şi eu sunt victimă a aceleiaşi injustiţii. Ai toată înţelegerea mea. Nu pentru că am şi eu o inimă de mamă, care are două fetiţe, dar şi ca simplu cetăţean. Să ştii că odiseea mea a împlinit deja un an‘‘, scrie italianca. Femeia mai spune că în casa de tip familial în care trăieşte împreună cu fetiţele sale, şi din care poate ieşi doar cu permis, sunt cazate şi prostituate, cerşetori, bolnavi de TBC.

De la Forli, i-a scris Claudiei Amut o italiancă de 46 de ani, a cărei fetiţă de trei ani (Sabrina) i-a fost luată printr-o decizie a Tribunalului pentru minori. Silvia nu a apucat să facă decât o singură cerere de anulare a decretului emis de Tribunal, pentru că nu a avut bani să angajeze un avocat. Îşi poate vedea copila o dată la două săptămâni, iar micuţa plânge încontinuu. "Nu am bani pentru un avocat, dar dacă mă ajutaţi cu acest proces, eu vin şi vă spăl pe jos, vă spăl geamurile, vă calc hainele, orice doriţi‘‘, a scris Silvia, din Forli.

"Am citit articolele din presă şi aş dori să ader la această asociaţie. Am un băieţel de 4 ani încredinţat la AUSL din Belaria‘‘, a scris Marilena, o învăţătoare de 30 de ani din Riccione. Ana Maria Conca a anunţat şi ea că trăieşte într-o situaţie asemenătoare cu a româncei, că şi-a angajat doi avocaţi şi că vrea să facă parte din asociaţie.

La "Madre, Corragio!‘‘ a scris şi o bunică. Nepotul ei de cinci ani a fost luat de lângă mama lui, tot printr-o decizie a Tribunalului pentru minori din Bologna.


FALIMENT PSIHIC. "Serviciile Sociale, Tribunalul pentru minori, ne duc la faliment psihic şi economic, pentru că suntem obligate să plătim avocaţi, neştiind încă de care delict suntem acuzate.
Serviciile Sociale nu apără interesele minorilor şi ale persoanelor nevoiaşe, ci pe ale celor puternici. Noi, în Ravena, nu avem un Tribunal de minori. Cel din Bologna e singurul Tribunal. Emite decrete provizorii pe bandă rulantă, fără a verifica în vreun fel conţinutul rapoartelor servicilor sociale, necunoscând şi neascultând părinţii minorilor. Suntem conştiente că Tribunalul de minori are competenţă în toată regiunea şi nu reuşeşte să citească toate contradicţiile din rapoarte serviciilor sociale‘‘, mai spune bunica din Ravena.

"Lipsa afecţiunii materne‘‘

Cei trei copii români – Richard (11 ani), Maria (10 ani) şi Melody (7 ani) – au fost luaţi cu poliţia, de la şcoală, în urmă cu patru luni, fără ca mama lor să fie anunţată. Claudia Amut a fost apoi informată că micuţii au fost luaţi în grijă de Serviciile Sociale ca urmare a unui decret emis de Tribunalul pentru minori din Rimini. În decret, mama era acuzată de lipsă de afecţiune faţă de copiii ei. Dovada pe care s-a bazat a fost un raport al asistentei sociale Ilenia Pierleoni, o fată de 24 de ani, necăsătorită, fără copii şi care face această meserie în baza a trei ani de şcoală postliceală. Raportul nu prezintă nici o dovadă clară, nici o declaraţie a vreunui martor. Italianca a raportat că "a auzit‘‘ că mama urmăreşte din curtea şcolii lecţiile copiilor înarmată cu o bâtă de baseball, fapt neconfirmat de învăţătoare sau de ceilalţi părinţi. Pierleoni mai spune în raport că la un număr de telefon la care se anunţă maltratarea minorilor s-ar fi primit un apel "anonim‘‘ care spunea că Maria prezintă semne de maltratare. Serviciul respectiv nu a confirmat însă.


Demersuri făcute de Consulat

"După ce am pornit această asociaţie, am aflat despre cazuri grave, despre mame aflate în situaţii şi mai dificile decât a mea, pentru că nu au nici măcar bani ca să angajeze un avocat, pentru a-şi recupera copiii‘‘, a spus Claudia Amut. "Mă bucur că presa din Rimini m-a ascultat, m-a sfătuit şi a făcut public acest caz, pentru că în alte oraşe ziariştii nu au vrut să se pună împotriva Serviciilor Sociale. Vreau să-i mulţumim – şi noi, ca familie, şi avocatul nostru – în mod special Consulului României de la Milano, domnul Tiberiu Dinu, care ne-a ajutat foarte mult, din momentul în care am ajuns la consulat şi l-am informat despre acest caz. Şi nu mă refer doar la demersurile pe care le-a făcut, ci şi la importantul sprijin moral pe care ni l-a oferit în toată această perioadă‘‘, ne-a spus Claudia Amut.



Cititi si:


×