x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ce a murit Michael Jackson?

De ce a murit Michael Jackson?

de Anca Aldea    |    08 Iul 2009   •   00:00

La nici o zi după funeraliile din centrul Los Angeles, urmărite de o lume întreagă, întrebări fără răspuns se află pe buzele tuturor. Presa de peste Ocean a încercat în van în ultima vreme să afle unde va fi înmormântat Michael Jackson, iar fanii - adevăraţii fani, care nu sunt preocupaţi de ştirile de senzaţie aruncate în spaţiul informaţional de către tabloide şi presa de scandal - vor să ştie ce i-a adus sfârştiul celui mai mare entertainer din câţi au existat vreodată.



Nu există cuvinte care să descrie durerea familiei şi, mai ales, a copiilor. Ce-i poţi răspunde unei fetiţe de 11 ani care spune că, de când s-a născut, tatăl ei a fost cel mai bun părinte pe care şi l-ar fi putut imagina? Cum să consolezi un copil care, cu lacrimi în ochi şi sufletul răvăşit din cauza pierderii suferite, priveşte sicriul în care se odihneşte tatăl său şi spune plângând: "Vreau să spun că te iubesc foarte mult"? Acest "moment a emoţionat pe toată lumea. Nu cred că poţi regiza aşa ceva. Nu citea de pe prompter. Vorbim aici de o fată. Iar dacă aţi fost atenţi, iniţial spuseseră că Janet Jackson va vorbi. Iar Janet a decis să-i ofere acel moment micuţei. Ea a vorbit din suflet despre tatăl ei", a spus reverendul Al Sharpton ieri, după ce familia a fost criticată de mai mulţi specialişti în psihologia copilului. Pastorul, un prieten bun al familiei megastarului, a fost şi omul care, în timpul ceremoniei funerare de marţi, le-a spus urmaşilor lui Michael că tatăl lor nu a fost un ciudat, ci un om adevărat care s-a descurcat chiar şi în situaţii mai puţin obişnuite.

Prietenii, fanii şi familia încearcă să-şi refacă viaţa. Dar golul lăsat de Michael se va umple mai greu. "Lumina reflectoarelor" cade acum pe copii - chestiunea custodiei fiind una delicată, mama lui Michael, Katherine, putând să-şi piardă nepoţii (Paris Michael şi Prince Michael şi Blanket) în favoarea lui Debbie Rowe, mama naturală a primilor doi născuţi ai megastarului. Bunica, o femeie în vârstă de 79 de ani, deţine custodia temporară a copiilor. O primă audiere în acest sens va avea loc luni, 13 iulie. Potrivit testamentului din 2002, Michael şi-a dorit ca mama sa să aibă grijă de copii. În cazul în care Katherine nu-şi poate îndeplini sarcina, grija cade pe umerii Dianei Ross, o foarte bună prietenă a artistului.

Katherine a pierdut o bătălie - administrarea moştenirii lăsate cu limbă de moarte de Michael. Curtea Superioară de Justiţiei din LA a decis că doamna Jackson nu poate deţine, cel puţin deocamdată, controlul asupra averii. La 3 august va avea loc o nouă serie de audieri pentru stabilirea validăţii testamentului. Katherine are mâinile legate - dacă va contesta testamentul, va pierde 40% din moştenire, pentru că Michael a introdus o clauză cu această specificaţie.

MOŞTENIREA: ZECI DE CÂNTECE NOI, O PRODUCŢIE VIDEO, SUTE DE ORE DE ÎNREGISTRĂRI

În documentul de cinci pagini pe care Michael l-a semnat la 7 iulie 2002 averea artistului este estimată la 500 de milioane de dolari. Cu toate acestea, Michael Jackson a fost îngropat în datorii în ultima vreme. Fostul preşedinte şi director general al Sony Music, Tommy Mottola, spunea recent că Michael a lăsat moştenire zeci de cântece necunoscute până acum. Agenţia Associated Press spune că moştenirea lui Michael constă şi într-o producţie video elaborată, intitulată "Proiectul Dom" (The Dome Project). Informaţia a fost confirmată de două surse anonime citate de AP. Nu în ultimul rând ar trebui menţionate şi cele peste o sută de ore de pregătire pentru megaconcertul care ar fi trebuit să aibă loc la Londra, începând cu 13 iulie.

UN GHEŞEFT CONVENABIL
"Grija" tabloidelor să-şi ridice audienţa i-a determinat pe jurnalişti să facă publice o serie de informaţii contradictorii, detalii din viaţa intimă a familiei megastarului. Site-ul TMZ a dat publicităţii certificatul decesului, unde nu este precizată cauza morţii. În general, mass-media nu respecta solicitarea pe care Jermaine Jackson, fratele mai mare al lui Michael, a făcut-o la o zi după moartea cântăreţului: "Vă rugăm să ne lasaţi familia în pace până la finalizarea anchetei!" Accesările pe site-urile publicaţiilor de scandal au crescut considerabil când a fost publicată ştirea că Michael va fi înmormântat fără creier. Era citat un medic legist - Ed Winter, care spunea că specialiştii au nevoie de mostre din creier pentru efectuarea analizelor neuropatologice.

Săptămâna trecută, Poliţia din Los Angeles (LAPD) a anunţat că, în anchetă, va fi implicat şi Departamentul antidrog. Cinci dintre medicii personali ai artistului au fost luaţi în colimator şi cercetaţi. Presa a preluat ştirea şi speculaţiile au fost alimentate de o serie de specialişti mai mult sau mai puţini anonimi şi mai mult sau mai puţin experţi în domeniul medical.

DANSUL DINAINTEA MORŢII
Ieri, dermatologul lui Michael a declarat unei televiziuni americane (ABC) că Michael Jackson a dansat, cu trei zile înainte de moarte, în cabinetul său medical. "Nu suferea şi nu avea dureri mari, aşa cum s-a spus. A dansat în biroul meu. A dansat pentru ceilalţi pacienţi care aşteptau. Musculatura sa era una foarte bună şi era foarte fericit", a spus Arnold Klein, omul pe care tabloidele îl considerau până de curând tatăl natural al primilor doi copii născuţi ai lui Michael, deşi medicul a negat în mai multe rânduri.

MICHAEL, CANONIZAT?
Site-ul rusesc Life.ru a anunţat ieri că la Vatican ar fi avut loc dezbateri aprinse în privinţa canonizării lui Michael Jackson. Informaţia nu a fost confirmată, dar nici infirmată de Vatican, precizează Life.ru. Site-ul insistă însă că Papa Benedict al IV-lea şi clerul de la Vatican ar fi cedat presiunii opiniei publice care cere aşezarea în rândurile sfinţilor a idolului lor. Ce-i drept, scrie Life.ru, preluat de Agerpres, în centrul dezbaterilor nu s-ar afla deloc "uriaşa contribuţie" a lui Michael la cultura muzicală, ci "ocazia minunată" de a demonstra încă o dată puterea şi generozitatea Bisericii Catolice.

×
Subiecte în articol: special michael jackson